Budapesten sem tudta megszólítani a többséget a baloldal

Bár három éve Karácsony Gergelyt még abszolút többséggel választották meg főpolgármesternek, vasárnap a hat összefogott baloldali párt listáját már nem támogatták ilyen arányban a fővárosiak. Múlt vasárnap az egységbe tömörült baloldal listájára 47 százalék voksolt, a Fidesz–KDNP 41 százalékot ért el Budapesten.

2022. 04. 04. 19:08
szavazás választás Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hat összefogott baloldali párt listájára a budapesti választópolgárok 47,3 százaléka szavazott vasárnap, a Fidesz–KDNP listája a fővárosban 41,3 százalékot kapott – derül ki a Választás.hu összesítéséből. Emlékezetes, 2019-ben Karácsony Gergelyt még a szavazatok abszolút többségével, 50,8 százalékkal választották meg főpolgármesternek, ám úgy tűnik, azóta a fővárosban is gyengült a baloldal. 

Korábban Karácsonyék magabiztosan azt kommunikálták, hogy a budapesti egyéni választókerületeket mind meg fogják nyerni. Ez előfeltétele lett volna annak is, hogy országos szinten legyen esélyük a győzelemre. Végül ez sem sikerült az összefogott baloldalnak: jelen állás szerint a 18 választókerületből kettőben a Fidesz–KDNP egyéni jelöltje nyert. 

A 13. számú választókerületben Szatmáry Kristóf, a már hivatalban lévő kormánypárti képviselő 38 szavazattal vezet baloldali kihívója előtt, a szomszédos 14. számú választókerületben Dunai Mónika (Fidesz–KDNP) győzelme pedig borítékolható, aki csaknem 800 szavazattal vezet a jobbikos Szilágyi György előtt. 

Érdemes megjegyezni, hogy korábban nem készült olyan mérés vagy mandátumbecslés, amely szerint a fővárosban a kormánypártoknak lett volna esélyük egyéni mandátumot szerezni, ennek ellenére a már említett két győztes mellett több fideszes jelölt is közel állt a bravúrhoz. A baloldali Taktikaiszavazás.hu portál például mindkét kormánypárti jelölt által megtartott körzetben ötven százalék feletti baloldali eredményt vetített előre, a belső kerületekre pedig sok helyen hatvan százalék körüli baloldali győzelmi arányt tippeltek. Ezt az álomhatárt végül csak Hiszékeny Dezsőnek (MSZP) sikerült megugrania, aki a XIII. kerületi központú 7. számú választókerületben újrázott. 

A tizennyolc baloldali jelölt közül mindössze hatan értek el ötven százalék feletti eredményt: a korábban baloldali bástyaként elkönyvelt körzetekben is szoros eredmények alakultak ki. A XX. kerületben Hiller István (MSZP), a XVIII. kerületben Kunhalmi Ágnes (MSZP) is izgulhatott. 

A XV. kerültben a DK-s Barkóczi Balázs nyert az egyik legkisebb szavazataránnyal, ő mindössze a voksok 44,7 százalékát tudta begyűjteni a baloldaliként számon tartott körzetben. Fideszes ellenfele mindössze ezer szavazattal maradt le a DK-s szóvivő mögött. 

Budapesten, az előzetes várakozásoktól valamennyire elmaradva, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt listájára a választáson részt vevők valamivel több mint öt százaléka voksolt, a Mi Hazánk Mozgalom pedig négy százalékot ért el. 

A fővárosban a választási részvétel kevéssel az országos fölött volt, a jogosultak 74,5 százaléka járult az urnákhoz vasárnap.

Érdekesség még, hogy az előzetes jelzéseik szerint a Budapesten megválasztott 16 baloldali egyéni képviselő közül csak négyen fognak a DK-frakciójához csatlakozni.

A budai oldalon induló momentumos politikusok győzelmével – Orosz Anna a XI. kerületben, Hajnal Miklós a XII. kerületben, Tóth Endre pedig a XXII. kerületben nyert – előzetesen kevésbé várt módon az olimpiaellenes párt frakciója erősödhet majd meg az új parlamenti patkó baloldalán. A várakozások szerint 11 fővel felálló Momentum-frakció a 16 fős DK-s képviselőcsoport mögött a baloldal második legerősebbje lehet. Kérdés, milyen eredményt értek volna el, ha nem csatlakoznak a baloldali összefogáshoz.

Országgyűlési választások és gyermekvédelmi népszavazás (Fotó: Mirkó István/Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.