A kárpátaljaiak problémái megoldásért kiáltanak

Újraválasztása után Kárpátaljára vezetett az első útja Jakab Istvánnak, az Országgyűlés alelnökének, tolmácsolva az anyaország támogatását a helyieknek.

Forrás: karpataljalap.net2022. 05. 09. 15:23
null
Jakab István magyar mezőgazdász, üzemmérnök, politikus, országgyűlési képviselő, 2010. május 14-től a Magyar Országgyűlés alelnöke. 20220119 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fogadalmat tettem, hogy amint leteszem az esküt, az első utam Kárpátaljára vezet

 – hangsúlyozta az Országgyűlés újraválasztott alelnöke, hozzátéve: a bajban fontos összefogni, hogy közösen tudjunk segíteni azoknak, akik rászorulnak. Jakab István ugyanakkor kiemelte, az anyagország nemcsak a kárpátaljai magyar testvéreken segít, hanem minden olyan emberen – a kárpátaljai magyarokkal karöltve is –, akik segítségre szorulnak a háborús helyzetben. 

Az alelnök aki a magánlátogatása során egyebek mellett a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alelnökeivel, az egyházak képviselőivel, illetve megyei képviselőkkel is találkozott – rámutatott: a kárpátaljaiak problémái megoldásért kiáltanak. Mint mondta, egymillió ember él Kárpátalján, s jelenleg ezenfelül még ötszázezer menekült tartózkodik a megyében, ami azt jelenti, hogy ezeket az embereket el kell látni, biztonságosan el kell helyezni, biztosítani kell az egészségügyi ellátásukat, valamint a gyerekek taníttatását is. 

– Most azért voltam itt, hogy felmérjem, hogyan lehetséges a még hatékonyabb együttműködés, hogyan tudunk még többet segíteni az itt élő embereknek. Azt hiszem, most érzékeltem azt, hogy még több s még nagyobb segítséget kell biztosítani, és nemcsak a kárpátaljai embereknek, hanem kiemelten azoknak is, akik ide menekültek, akik nem akarják elhagyni saját hazájukat, csupán egy biztonságosabb régióba kívántak jönni.

 A magyar kormány pedig eddig is segített, és ezután is segíteni fog, hiszen egy szomszédos népről, egy szomszédos országról van szó, ahol a magyar honfitársaink egy része is él – rögzítette Jakab István.

Ezt követően az Országgyűlés alelnöke, aki egyben a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke is, a Kárpátaljai Református Egyház (KRE) képviselőivel való találkozó során átadta a KRE Diakóniai Központja részére a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program keretében a magyar gazdák által az ukrajnai háború és az annak nyomán jelentkező gazdasági és humanitárius válsághelyzet miatt rászoruló kárpátaljai magyarok és menekültek élelmiszer-szükségleteinek biztosítása érdekében felajánlott 5,2 tonna burgonya adományozásáról szóló levelet, melyet Zán Fábián Sándor püspök és Nagy Béla főgondnok vett át. 

Az adományt a következő héten juttatják el Kárpátaljára. 

Borítókép: Jakab István, az Országgyűlés alelnöke (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.