Korlátozzák a 480 forintért tankolók körét

A 7,5 tonnát meghaladó kocsik, a külföldi rendszámú gépjárművek és a nem természetes személy által üzemben tartott autók piaci üzemanyagárat fognak mostantól fizetni.

Elek Nikoletta-Harangozó Éva
2022. 07. 30. 11:19
Kormányinfó Gulyás Gergely Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elfogadva a Mol javaslatát a kormány úgy döntött, hogy a 480 forintos üzemanyagárat a magántulajdonú gépjárművekre, a mezőgazdasági erőgépekre, traktorokra és a taxikra tartja fenn

– jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a szombati Kormányinfón, hozzátéve: a 7,5 tonnát meghaladó kocsik, a külföldi rendszámú gépjárművek és a nem természetes személy által üzemben tartott autók piaci árat fognak mostantól fizetni.

Az ellenőrzés könnyű és gyors, mert a forgalmi engedélyen vonalkód található és leolvasható. Ezeket az adatokat a Mol jogosult tárolni és az ellenőrzés érdekében köteles az adóhivatalnak továbbítani.

A kormány döntését indokolva Gulyás Gergely elmondta: karbantartás miatt le kellett állítani a százhalombattai kőolajfinomítót, amely fedezi a magyarországi szükségletek száz százalékát. Az üzemanyag-ellátást így most importból és a stratégiai készletek felszabadításából biztosítják. A háború és a szankciós politika viszont lehetetlen helyzetet teremtett az energiaellátásban, és senki nem tudja garantálni, hogy ősszel biztosított lesz a kőolajszállítás. A stratégiai készlet teljes felszabadítása ezért nem lehetséges, csak egy részét sikerül feloldani, ami a hazai igényeket nem tudja teljes mértékben kielégíteni, így a többit importból kell fedezni. 

Augusztusban tehát a stratégiai készletek negyedét, mintegy 184 millió liter dízelgázolajat szabadítanak fel.

Kérdésre válaszolva közölte azt is: ha elhúzódik a százhalombattai finomító karbantartása, akkor előfordulhat, hogy újabb mennyiségeket kell felszabadítani a stratégiai tartalékokból.

A miniszter kiemelte azt is, hogy a 200 dollár körüli gázár minden európai országban nehézséget okoz. Szerinte a gáztól menekülni érdemes és alternatív megoldásokat kell találni. 

Ezért a kormány megfontolja, hogy a mátrai erőmű korábban leállított blokkjai újraindítják, valamint tűzifát csak engedéllyel lehet kivinni az országból.

A miniszter szerint nyílt szószegés az, hogy az európai politikusok azt mondták, a szankciók nem jelentenek veszélyt a gazdaságra, amikor az Európai Unió arról döntött, hogy a tagállamoknak 15 százalékkal csökkenteniük kell a gázfelhasználást. Ennek ellenére arra számít a kormány, hogy Magyarország képes a 15 százalékos csökkentést elérni. 

A magyar kormány azt szeretné, hogy ne alakulhasson ki gázhiány az országban – mondta Gulyás Gergely. Tájékoztatása szerint a gáztározók feltöltöttsége jelenleg ötvenszázalékos, ami nagyjából két hónapig, ha viszont csak a lakossági használatot nézik, akkor pedig négy hónapig elegendő.

Gulyás Gergely továbbá bejelentette azt is, hogy

létrejött az aszály-veszélyhelyzettel kapcsolatos operatív törzs, amiről holnap ad tájékoztatást Nagy István agrárminiszter.

A gazdasági döntéseket követően a tárcavezető a DK elnökének megnyilvánulásaira is reagált. Szavai szerint Gyurcsány Ferenc 2001 óta folyamatosan készül valamire, ez 2001–2004 között a hatalom megragadását jelentette, utána az ország tönkretételét, lemondása után pedig újra a hatalom megszerzését. Éppen ezért mindenkit óva intett attól, hogy az egykori miniszterelnökre bármit is rábízzanak.

Tordai Bence luxusvillájának ügyében úgy fogalmazott: a törvényeket mindenkinek, még az ellenzéki képviselőknek is be kell tartaniuk.

Gulyás Gergely üdvözölte az EBESZ jelentését is. A miniszter szerint, bár nem értenek egyet minden mondatával, de a főbb megállapításaival igen, amely kimondja, hogy a választások lebonyolítása szakszerű és demokratikus volt. 

A Magyar Nemzet kérdésére a Miniszterelnökséget vezető miniszter az illegális bevándorlás kapcsán kifejtette: 

a migrációs válság kitörése óta a magyar kormány 1,6 milliárd eurót költött határvédelemre, ugyanakkor az Európai Unió ennek az összegnek mindössze csak a két százalékát finanszírozta. 

Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy jelentős az érdeklődés az új határvadászképzés iránt is, eddig több mint hatezren érdeklődnek. Elmondta azt is, hogy a Belügyminisztérium vállalta, hogy szeptemberre 2200 határvadász szolgálatba lép, ugyanakkor később akár négyezer főre emelhetik a határvadászok számát. A miniszter szerint viszont adott esetben katonákat, rendőröket is be lehet vetni a határvédelemre. A tárcavezető úgy fogalmazott: az osztrák kancellár megígérte a csütörtöki bécsi tárgyaláson, hogy segítenek a déli határvédelemnél, de a következő hónapokban lesz szerb–osztrák–magyar egyeztetés erről. Gulyás ugyanakkor megemlítette, hogy az új baloldali szlovén kormány lebontotta a határkerítést. Szerinte Európa sem áll jól ezen a téren, és nem készült fel arra a migrációs nyomásra, ami a 2015-ösnél nagyobb is lehet. 

Kiderült az is, hogy jelenleg kétezer olyan fogvatartott van a magyar börtönökben, akik embercsempészés miatt töltik a büntetésüket. Ezek 88 százaléka külföldi állampolgár.

Szentkirályi Alexandra tájékoztatása szerint eddig több mint 860 ezer menekült érkezett Ukrajnából, közülük 27 600 fő kérelmezett menedékes státust, és 23 900 esetben pozitív elbírálás született. 

Kérdésre válaszolva a miniszter kifejtette, hogy mindent, ami a tűzijátékhoz szükséges, már tavasszal beszerezte a kormány. Szólt arról is, hogy

a szociális tűzifaprogramok fenntartása fennmarad, tehát biztosított a tűzifaellátás.

A nyelvvizsga-kötelezettség eltörlése kapcsán a tárcavezető úgy fogalmazott: ő mindig azon a véleményen volt, hogy a generális nyelvvizsga-előírásnak, különösen a bolognai rendszer mellett nincs értelme. Vannak ugyanis olyan szakmák, például ilyen az óvónői, amelynek gyakorlása során nincs szükség nyelvvizsgára. Véleménye szerint az a jó, ha az egyetemek meg tudják határozni, hogy milyen elvárásokat támasztanak a hallgatók felé. 

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva Orbán Viktor tusnádfürdői beszédével kapcsolatban kifejtette, hogy

a miniszterelnök az elmúlt években már számos beszédében, számtalanszor alkalmazott pontos szóhasználatot, a mostani „faj” kifejezést is csak rosszindulattal lehet rasszizmusnak értelmezni. 

Ugyanakkor a nemzetközi megfogalmazásokban a faj szó több helyen is szerepel. Gulyás Gergely hangsúlyozta azt is, hogy évek óta ismert a kormányfő és a kormány álláspontja a migráció kérdésében, így ez a kijelentés is csupán a kulturális különbségekről szólt. 

Arra, hogy Karácsony Gergely három évvel ezelőtt megígérte a rezsitámogatást a budapesti nyugdíjasoknak, amelyet még mindig nem tartott be, úgy reagált: a választási ígéreteket be kell tartani, nem tudja, hogy mi az oka annak, hogy a főpolgármester nem ad támogatást a nyugdíjasoknak.

A miniszter szerint a magyar családok rezsivédelmében nincs ok a szégyenre, mint mondta, az átlagfogyasztásig védett árral a magyar családok jelentősen jobban járnak, mint a német családok. Arra a kérdésére, hogy a rezsicsökkentés csökkentésével mennyit spórol a kormány, közölte: semmit, hiszen ez idén így is kétezermilliárd forintba kerül a költségvetés számára.

A pedagógus- és az orvoshiány kapcsán végül úgy fogalmazott: jelenleg hétezerrel több orvos praktizál, mint 2010-ben, ugyanakkor ettől függetlenül bizonyos területeken van hiány. 

A pedagógushiány mérséklésére pedig az lehet a megoldás, ha a tanárok számára feloldják a nyugdíjkorhatárt. 

Borítókép: Gulyás Gergely miniszter (Fotó: Havran Zoltán) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.