A Demokratikus Koalíció konspirációi a fővárosban

Egyre többször hagyja faképnél szövetségeseit a Demokratikus Koalíció Budapesten: legutóbb Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármesterből lett elegük, de korábban miattuk kellett berekeszteni a Fővárosi Közgyűlést is.

2022. 08. 21. 6:45
null
20191012 Budapest Ellenzéki kampányzáró rendezvény a XV. kerületben önkormányzati választás Képen: Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció DK elnöke Fotó: Kurucz Árpád Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt hetekben egyre többször lehetett hallani, hogy a Demokratikus Koalíció Budapesten megpuccsolja a szövetségeseit: volt, hogy miattuk maradt el egy Fővárosi Közgyűlés, de Józsefváros és Ferencváros polgármesterei mögül is kezd kihátrálni a párt. 

A berekesztett Fővárosi Közgyűlés

Májusban egyenesen a Fővárosi Közgyűlés előtt, az utolsó pillanatban hátrált ki a DK a főpolgármester mögül. Karácsony Gergely akkor úgy döntött, hogy határozatképtelenség miatt nem tartja meg a Fővárosi Közgyűlést. Mint tájékoztatott, azért oszlatta fel a közgyűlést, mert nem jelent meg kellő számú képviselő a teremben. Ennek az volt az oka, hogy  

az ellenzéki összefogás két pártja, a Demokratikus Koalíció és a Momentum nem tudott megegyezni az időközi választások jelölti helyeiről. 

A Momentum szerint a politikai megegyezés hiánya miatt nem tudták biztosítani a Bősz Anett (DK) főpolgármester-helyettessé választását, így a Momentum nem szavazta volna meg őt, így nem lett volna elég szavazat az érvényes döntéshez. 

A DK képviselői a közgyűlés megkezdése előtt újságíróknak kifejtették: természetes velejárója a demokráciának, hogy pártok között vannak viták, azt viszont nem tudják elfogadni, hogy Budapest működését veszélyeztetik az ilyen típusú vitákkal. Úgy látják, hogy ezeknek a vitáknak ilyen szinten nincsen helye. Mint kijelentették, a Demokratikus Koalíció úgy döntött, hogy tekintettel a Momentum akkori hétvégi tisztújítására, nem zavarják a felkészülésüket abban, hogy eldöntsék, milyen lesz a Momentum következő vezetése és bíznak benne, hogy később meglesznek a feltételei Bősz Anett főpolgármester-helyettessé válásának. Karácsony Gergely, miután berekesztette a közgyűlést, újságíróknak úgy fogalmazott: „Valójában nem a fővárosi önkormányzat munkájával kapcsolatos koalíciós konfliktusról van szó, de sajnos mi isszuk meg a levét.” Kiemelte: nem ő, és nem is a közgyűlés tagjai okozták ezt a konfliktust, és nem is ők fogják ezt megoldani, pártvezetői szinten van nézetkülönbség, ami a Momentum és a DK között „ma áthidalhatatlan véleménykülönbséget eredményezett”. 

Faképnél hagyták Pikó Andrást

Júniusban szétszakad a józsefvárosi képviselő-testület baloldali frakciója, miután négy kerületi MSZP-s és egy DK-s képviselő úgy döntött, hogy új frakciót alapít. Maga a VIII. kerületi polgármester jelentette be ezt közösségi oldalán, hogy 

levélben tájékoztatta Józsefváros képviselő-testületét négy kerületi MSZP-s és egy DK-s képviselő. A politikus egyébként akkor egy gyűrött levelet is mellékelt a bejelentéshez, amelyen az érintett önkormányzati képviselők jelentették neki szándékukat. 

Pikó András Facebook-oldalán arról is írt akkor, párton kívüliként megérti, hogy az őt támogató pártok meg akarják mutatni saját arcukat, bár „valamennyi képviselőnk egy közös polgármesteri program megvalósítására kapott felhatalmazást 2019-ben, amely továbbra is kijelöli közös feladatainkat”. Pikó szerint a cél továbbra is az igazságos lakhatásért, a gyerekbarát Józsefvárosért, az élhető és klímabarát közterekért dolgozni. Arra kérte a frakciókat, kezdjék meg az egyeztetéseket az együttműködésről. 

Egyedül harcol Baranyi Krisztina

Ferencvárosban a DK nyíltan ellenszegült Baranyi Krisztina polgármesternek, ugyanis a pártnak elege lett a vezető megnyilvánulásaiból. Folyamatosan harcol ugyanis a korábban őt támogató baloldali politikusokkal Ferencváros polgármestere, mivel többek között még mindig nincs megegyezés arról, hogy mi legyen a sorsa a kerület médiacégének. 

Korábban, az ellenzéki képviselőknek sikerült elérniük, hogy a cég kirúgott vezetőjének helyére Hoffmann György televíziós szakember, Kálmán Olga DK-s politikus férje kerüljön. 

Sajtóhírek szerint egyébként Hoffmann nevét Torzsa Sándor, az MSZP–DK-frakció vezetője dobta be a semmiből, órákkal azután, hogy egy testületi ülésen tárgyalni kezdtek az ügyről. Hoffmann azonban nem volt ott, csak az önéletrajzát adták körbe a szünetben. 

Baranyi ellenezte a Gyurcsány-párthoz kötődő médiaszakember kinevezését, ezért rögtön polgármesteri vétót is emelt ellene. 

A hónapok óta törvénytelenül működő cég ellen cégbírósági végzés is érkezett, így kevés az ideje az önkormányzatnak, hogy helyreállítsa a magazin működését. Május óta ráadásul a médiacég alkalmazottai fizetés nélkül maradtak. Az ügy hétfőn folytatódik.

Borítókép: Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely a 2019-es önkormányzati választási kampány zárórendezvényén (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.