Kilép a Jobbikból Jakab Péter

Egy görcsbe rándult arccal, szélsőbalos proletár eszméket vadul üvöltöző politikus lett belőled, akiből a közélet mémeket gyárt – írta Jakab Péterhez címzett nyílt levelében Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke. Erre válaszolva a volt pártelnök bejelentette, kilép a Jobbikból. Azt is világossá tette, hogy mandátumát viszont megtartja. A Jobbik közleményében úgy reagált: ez a próbája annak, hogy Jakab a nép, vagy a "lé pártján" áll-e. Nemrég az is kiderült: a bukott pártelnök Molnár Enikővel és még két kollégájával egy kimondottan szerelmi légyottokra kialakított szállodában töltött el közpénzből két éjszakát Gyulán.

Magyar Nemzet
2022. 08. 11. 18:40
null
2022.05.16. Budapest Orbán Viktor miniszterelnök megválasztás és eskütétele. Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet képen: Jakab Péter jobbikos képviselő Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közösségi oldalán Jakab Péter bejelentette, hogy kilép a Jobbikból. A parlamenti mandátumát azonban megtartja a képviselő, így az ezzel járó javadalmazását is. Jakab Péter azt írta Gyöngyösi Mártonnak, hogy azokat a vádakat, amelyeket Gyöngyösi megfogalmazott vele szemben, „a Fidesz szokta megfogalmazni”. A volt pártelnök arra reagált, hogy a Jobbik jelenlegi vezetője, Gyöngyösi Márton azt írta a Facebookon: Jakab „egy görcsbe rándult arccal, szélsőbalos proletár eszméket vadul üvöltöző politikus lett, akiből a közélet mémeket gyárt”.

Nem vagy Te már veszély Orbán Viktorra, legfeljebb tanácsadód, és a felbőszült híveid veszélyesek a jó ízlésre, amikor a Jobbik aktivistáit zaklatják alpári módszerekkel

 – írta Jakab Péterhez címzett nyílt levelében Gyöngyösi. A Jobbik európai parlamenti képviselője kifejtette, korábban intelligens, felkészült politikusnak tartotta Jakabot, aki értett a mindennapok nyelvén, de nem futott el a komoly szakmai kérdések elől sem. Később viszont minden megváltozott, mert szerinte Jakab a szakmai kérdések elől menekülni kezdett, az egyetlen tanácsadója által megalkotott buborékba zárkózott, s azt gondolta, hogy a népszerűséget Facebook-lájkokban mérik.

Gyöngyösi megjegyezte: a Jobbik népszerűsége ezért csökkenni kezdett, Jakab előválasztási fiaskója után pedig a 2022-es választások vitték be a mélyütést. Gyöngyösi végül megjegyzi, hogy szívesen dolgozna újra együtt azzal a Jakab Péterrel, akit egykor megismert.

Ám Gyöngyösi szerint a döntés Jakab kezében van. Zárójelesen megjegyzi azt is, reméli nem más dönt helyette. Jakab azonban nem teljesítette Gyöngyösi elvárásait, és válaszlevelében bejelentette: kilép a pártjából. Ha az az új jobboldali politika, hogy úgy beszélsz, mint a Fidesz, az soha nem lesz az én politikám – közölte válaszában Jakab Péter, aki felidézte: Gyöngyösi elnökké választása után arra kérte őt, távozzon a frakció éléről is, és maradjon csendben.

A Fidesznek biztos, hogy ez az elvárása felém, de hogy neked is? Azt mondtad, a politikám nem illik a Jobbik politikájába, és egyébként sem most kell harciasnak lenni, hisz béke van, a fű se nő, és egyébként se érdekel most senkit a politika. Lehet, hogy a tied nem, Marci, de ott is elmondtam neked: amikor az ország a legnagyobb megélhetési válságát éli, én nem maradhatok csendben – folytatta Jakab Péter.

Jakab kijelentette: szerinte „minden határon túlmegy”, hogy a szavazóit Gyöngyösi az ország világ előtt hőbörgő hordának nevezte. Hozzátette: Gyöngyös a Jobbik új elnökeként választás elé állította, és „ha marad a nép pártján”, ha továbbra is nyersen, őszintén, karcosan akar kiállni a válság vesztesei, az „Orbán-rezsim károsultjai mellett”, akkor nincs helye a Jobbikban.

Bejelentette: ezennel kilép a Jobbikból és független képviselő marad. „A Jobbik feladhatja, én soha! Vesszen a  kormány, győzzön a nép!” – zárta sorait Jakab Péter.

A Jobbik közleményben reagált a hírre. Mint írták, nem lepődtek meg, de sajnálattal vették tudomásul, hogy Jakab Péter és tanácsadója az utolsó pillanatig nyitva álló együttműködés helyett a szakítást választották. Kifejtették: Jakab döntését tudomásul veszik, bízva abban, hogy ez volt az ő valódi szándéka és nem rossz tanácsadójára hallgatott. Hangsúlyozták: bíznak abban, hogy országgyűlési képviselői mandátumát visszaadja az őt ide juttató jobbikos közösségnek, mivel legutolsó parlamenti videójában is nyíltan vállalta, hogy mennyire utál az Országgyűlésbe munkavégzés céljából bejárni. 

Úgy fogalmaztak: képviselői mandátumának visszaadása lesz az igazi próbája annak, hogy ő valójában a nép pártján, vagy csak a „lé pártján” kíván politizálni  a továbbiakban.

Jakab Péterrel kapcsolatban egyébként az utóbbi napokban újabb botrányos hírek láttak napvilágot. A Magyar Hang közlése alapján például kiderült, hogy Molnár Enikővel és néhány kollégájával egy kimondottan felnőtteknek kialakított, úgynevezett „kámaszútra szobákkal” rendelkező szállodában töltött el két éjszakát Gyulán. A szálláshely PR-osai a szobáknak olyan fantázianeveket adtak, mint „Love”, „Boldogság”, „Randi”, „Vágy”, de van például a hotelben „Szenvedély” vagy „I love you” nevű kéjlak is. Utóbbi „egyedi méretre szabott kétszemélyes franciaággyal és matraccal rendelkezik” és „a szobába bekészíthető kiegészítők: Swing hinta, tantra ágy, káma pad, káma fal” – írta meg a Magyar Hang. A portálhoz eljutott dokumentumok szerint ebben a hotelben foglaltak le két szobát Jakab Péternek és három frakcióvezetői asszisztensének június közepén, amikor a politikus még a Jobbik képviselőcsoportjának vezetője volt. A szállás díját, ami reggelivel együtt összesen valamivel több mint 127 ezer forint volt, a Jobbik frakciója fizette. Molnár Enikő a lapnak azt közölte, hogy a szállást egy frakcióalkalmazott foglalta, de később már azt is tagadta, hogy egyáltalán a szálláson tartózkodtak volna.

Molnár Enikőt egyébként a Mediaworks–Hírcentruma is felkereste, mivel Potocskáné Kőrösi Anita azt mondta, Molnár tudatmódosító szer alatt állhatott, amikor egy miskolci pártrendezvényen a nyílt utcán zaklatta. Mint megírtuk, augusztus 9-én Jakab Péter volt kabinetfőnöke elutazott Miskolcra, a párt utcafórumára, ahol azt próbálta számon kérni Potocskáné Kőrösi Anitán, hogy valaki kiszivárogtat belsős információkat a médiának. A Jobbik jelenlegi elnökhelyettese ezt követően gyanúsította meg Molnárt azzal, hogy illuminált lehetett valamitől. „Kikérem magamnak” – így reagált Potocskáné megnyilvánulására Molnár Enikő. Jakab Péter korábbi kabinetfőnöke azt mondta, hogy azért választotta ezt a sajátságos számonkérést, mert már több módon is próbálta tisztázni a helyzetet, de falakba ütközött. Molnár Enikő azt is elárulta, hogy a Potocskáné által benyújtott etikai beadvány nyomán már meghallgatták, és arra számít, hogy hamarosan kizárják a pártból. 

Borítókép: Jakab Péter (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.