Tállai András: a kormány mindent megtesz az uniós források megszerzéséért

Az egyik baloldali képviselő még egy P. Mobil dalt is felidézett napirend előtti hozzászólásában.

2022. 10. 04. 9:41
TÁLLAI András
Budapest, 2021. november 30. Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára napirend elõtti felszólalásra reagál az Országgyûlés plenáris ülésén 2021. november 30-án. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tanácstalan és tehetetlen állapotban van az ellenzék

Mellár Tamás (Párbeszéd) napirend előtti felszólalásában felidézte Orbán Viktor miniszterelnök gondolatát, mely szerint egy országban annál nagyobb az infláció, minél közelebb van háborús konfliktushoz. A párbeszédes képviselő kritizálta a kormányt a forint gyengülése miatt mondván, hogy itt valami nem stimmel, mert a környező országok valutaárfolyamai stabilabbak. Szerinte a forint mélyrepülésének három oka van: egyrészt alacsony a gazdaság termelékenysége és rossz a versenyképessége, másrészt túlfűtött és egyensúlytalan a hazai gazdaság, mert a megnövekedett importot nem tudtuk megfelelő mennyiségű exporttal ellentételezni, harmadrészt pedig nem jönnek rendszeresen a forintot megtámasztó, tartalékot biztosító uniós források. Úgy vélte, a kormányfő rosszul döntött, amikor lehetővé tette, hogy a vállalkozások dollárban és euróban is fizethetnek. Hozzátette, ha nem kötelező forintban fizetni az adót, akkor a megtakarítások devizában lesznek, ami végül az infláció emelkedéséhez vezet. Végül sürgette a kormányt, hogy Magyarország csatlakozzon az eurózónához.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára válaszában 

Mellár Tamásnak azt a mondását idézte, hogy az ellenzék tanácstalan és tehetetlen állapotban van, amit a baloldali képviselő elismert. 

Az államtitkár szerint jobb lett volna, ha felszólalását Mellár a CEU egyetemen mondja el az ott hallgató diákoknak. Tállai kijelentette, hogy a gazdasági folyamatok okai egyszerűbbek, ezek egyike a szomszédban zajló háború, ami jelentős lökést adott a gazdasági helyzet romlásának. Hozzátette, a baloldali ellenzék miniszterelnök-jelöltje a háború pártján állt, és az uniós szankciók kivetését követelte Oroszország ellen. Az államtitkár levonta a következtetést, melynek értelmében a szankcióból energiaválság lett, és a gáz, illetve a villamos energia ára a többszörösére emelkedett. Felidézte azt is, hogy a rezsicsökkentésre nincs szükség az ellenzék vezető politikusai szerint, ezzel szemben a magyar kormány álláspontja az, hogy a rezsicsökkentés szükséges az átlagfogyasztásig, ami véd minden magyar családot. 

Mellárnak arra a felvetésére, hogy hiányzik az EU-val történő megegyezés, az államtitkár kifejtette: látható, hogy a kormányzati többség mindent megtesz ennek érdekérben, valamint a források megszerzéséért is, az ellenzék viszont azon dolgozik, hogy hazánk ezeket a juttatásokat ne kapja meg. 

Megjegyezte, mindez azért történik, hogy bukjon a kormány, jöjjön „a tanácstalan és tehetetlen” ellenzék, és emiatt változik negatívan a forint árfolyama.

Rétvári Bence: a baloldal megnehezíti a pedagógusok béremelését

Ander Balázs (Jobbik) szerint ketyeg a bomba az oktatás területén, a kormány pedig nem sokat tett ennek hatástalanításáért. Hozzátette, a szociális bomba és a nyugdíjbomba is ketyeg, melyek együttesen lettek a pedagógusok pályaelhagyásának kiváltó okai. Úgy vélte, a mai iskola elöregedett, a tanárok fele ötven év feletti, a harminc alattiak aránya pedig a hat százalékot sem éri el, aminek az elmúlt 12 év is az oka. A bérekről szólva elmondta, hogy nem a 2014-es, hanem a mindenkori minibálbérhez kellene kötni a tanári fizetések vetítési alapját. Szerinte félelem uralkodik az iskolákban, de a tanárok kiállnak magukért és az ország jövőjéért. Úgy gondolta, Pintér Sándor válasza az volt, hogy „a vasököl lesújtott”, majd ezzel összefüggésben Ander dél-ázsiai féldiktatúrát emlegetett a jogellenesen sztrájkoló tanárok elbocsájtása miatt. Feltette a kérdést, hogy vajon a kormány a P. Mobil zenekartól az „A pofádat befogod” c. dalt fogja-e a tanároknak küldeni. Megjegyezte, a kabinet herélte ki a sztrájktörvényt, majd felhívta a figyelmet arra, hogy egy új klebelsbergi modellre lenne szükség.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára válaszában gratulált a nemrég az Országgyűlésbe került baloldali képviselő mandátumához. Felidézte Gyöngyösi Márton Jobbik-elnök Ander Balázsról mondott szavait, melyek értelmében

 Gyöngyösi kilép a Jobbikból, ha Andert választják elnöknek, akiről még azt is állította, hogy „már csak a fejét kellene lecserélni”.

 Az államtitkár emlékeztetett, hogy Ander segítette a baloldali párt elnöki pozíciójához Gyöngyösit, aki zsidó képviselők listázásáról értekezett az Országgyűlésben és hozzátette: ez az a morális emelvény, amiről itt ma reggel Ander beszélt. 

Az államtitkár megemlítette a Jobbikban korábban elhangzott „tetűcsúzsdázást” is azzal együtt, hogy Gyöngyösi pár éve az EU elhagyására biztatott, most pedig arról beszél, hogy kevés a szankciók száma és azokat fokozni kell, ami miatt számolhatunk akár hatszoros vagy hétszeres áremelkedéssel is.

Rétvári Bence hozzátette, ha nem lennének a szankciók, akkor a költségvetés több pénzzel gazdálkodhatna, és a pedagógusoknak kifizetnék a béremelést. Hangsúlyozta, hogy szerencsére a rendvédelemi és az egészségügyi dolgozók több fizetést és pluszjuttatásokat kaptak, a családokat is segítették az adóvisszatérítéssel, de a szankciók miatt ez megtorpant. Megjegyezte, hogy a Jobbik lepaktált a pedagógusok életét nehezebbé tevő politikusokkal példaként említve a momentumos Fekete-Győr Andrást, aki szerint iskolákat kellene bezárni. 

Amíg a baloldali kormány utolsó évében, azaz 2010-ben 5422 hallgatót vettek fel állami támogatású pedagógusképzésre, addig idén 6429 hallgató jelentkezett sikerrel tanári szakra, emellett pedig 4000-rel nőtt a pedagógusok száma

emelte ki. Az államtitkár felszólította a baloldalt, hogy ne használják fel a tanárokat politikai célra, és emlékeztetett, hogy a baloldali ellenzék nem szavazta meg az uniós források Magyarországra érkezését, amivel megnehezítették a pedagógusok béremelését. 

Borítókép: Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásra reagál az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. november 30-án. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.