Schiffer András azt kifogásolta, hogy bírókkal találkozott az amerikai nagykövet

Nem érti, miről tudtak beszélgetni.

Forrás: Mandiner.hu2022. 11. 03. 9:02
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Schiffer András az Egyenes Beszéd vendége volt. A volt politikus a műsorban leszögezte: megengedhetetlen az, hogy pártok képviselői hol instruálják, hol fenyegetik a bírákat – számol be a Mandiner.

Schiffer szerint Budaházi György esetében mindkét oldalról látszott ez. Amikor Budaházy Györgyöt házi őrizetbe helyezték, jött az, hogy „Na, lám, a Fidesz a náciknak akar kedvezni!”, s fordítva, amikor Budaházy Györgyöt elítélték, jött az, hogy „Nahát, ez egy Soros-bíró”.

„Ennek a másik oldala, hogy […] kétség se férhessen ahhoz, hogy a bíró elfogulatlan, […] ezért a bíráknak nagyon szigorúan tartani kell magukat ahhoz, hogy mit tehetnek és mit nem. A kérdésre válaszolva, az természetesen elfogadható, hogy egy-egy alkotmányos, közjogi intézmény képviseletre jogosult vezetőjével beszélget egy képviselet-vezető” – fejtette ki.

 

Fel nem tudom fogni, hogy egy vagy két vagy több bíró mi a nyavalyáról tud beszélgetni egy nagykövettel!

 

– fakadt ki Schiffer. Hozzátette a jogász, hogy az teljesen rendben van, ha egy nagykövet tájékozódik, kivéve, ha bíróktól teszi mindezt – idézi a Mandiner.

Az indoklásában Schiffer kifejtette: „hogyha valaki őszintén aggódik a jogállamiság iránt, akkor pontosan tudnia kellene azt, hogy nem hozok bírót ilyen helyzetbe, mint ahogyan az amerikai nagykövetség vezetője hozta azt a két bírót!”.

„Ha én nagykövetként a jogállamiságot kérem számon és képviselem, akkor azt kell feltételeznem, hogy egy bírónak nincs felém – tehát kifelé, a bírói épületen kívülre – közölnivalója arról, amit egyébként a kúria elnöke, az OBH elnöke vagy a miniszter mond. Mert elég nagy hatalom az, hogy valaki másoknak a vagyoni dolgaiba, másoknak a szabadságáról dönthet. Egy bírónak kifelé […] nincsen közölnivalója” – fejtette ki a jogász. 

„És ha van?” – kérdezte Rónai Egon.

Nincsen

– kötötte az ebet a karóhoz Schiffer.

A Magyar Nemzet és az Origó ide vonatkozó cikkei kapcsán kifejtette a jogász: hiába gondolja azt, hogy hibázott ez a két bíró, „de az, hogy bírákat a kormánypárti sajtó összehangolt támadásban lemondásra szólítson fel, ez is botrány. Ugyanolyan botrány, mint hogy nincs keresnivalója egy egyszerű bírónak semelyik nagykövetségen”.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: Schiffer András (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.