Országos szakmai tanácskozást szervez a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a tanárok ügyében

Az MKPK a sajtóból értesült egyes egyházi iskolák tanárainak polgári engedetlenségre hívó kezdeményezéséről.

Magyar Nemzet
2022. 12. 07. 12:43
null
A képek az Attila úton készültek Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sajtóból értesült egyes egyházi iskolák tanárainak polgári engedetlenségre hívó kezdeményezéséről a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia – derült ki közleményükből. Mint írják, a munkavégzés megtagadása vagy felfüggesztése munkáltatóként is nehéz helyzetbe hozza az egyházi fenntartókat, hiszen felelősséggel tartoznak azon szülőknek, akik rájuk bízták gyermekeiket, illetve az államnak is el kell számolniuk, hiszen teljesíteniük kell a köznevelési szerződésekben vállalt kötelezettségeiket.

A közleményben azt is leírják, hogy tisztában vannak az oktatás és a pedagógusok jelenlegi nehéz helyzetével, azonban továbbra is a tárgyalásos megoldást részesítik előnyben, és elkötelezettek az iránt, hogy a pedagógus hivatás megerősödjön, társadalmi presztízse emelkedjen. 

„Abban is bízunk, hogy kialakul egy olyan szakmai párbeszéd az oktatásirányítás és a pedagógusok szakmai szervezetei között, amely előre viszi az oktatás és nevelés ügyét és hosszú távú stabilitást biztosít annak” – fogalmaznak.

Ennek érdekében a püspöki konferencia képviselői révén folyamatosan részt vesz többek között a Köznevelési Érdekegyeztető Tanács, a Köznevelés-stratégiai Kerekasztal, a Szakképzési Innovációs Tanács és a Köznevelési Tudományos Tanács munkájában, és javaslataival segíti ezen testületeket. 

A püspöki konferencia a Katolikus Pedagógiai Intézet segítségével a jövő év elejére egy országos szakmai tanácskozást kíván szervezni a témában.

„Reméljük, hogy a döntéshozók és a pedagógusok is mérlegelik ezt a helyzetet, és bölcs döntést hoznak. Nem mondunk le az oktatás és a pedagógusok általunk is ismert, nehéz helyzetének jelzéséről, hanem ebben a légkörben is kiállunk vállalt hivatásuk és a jogkövető, felelős állampolgári magatartás mellett” – zárul a közlemény.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Teknős Miklós/Magyar Nemzet)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.