időjárás 3°C Marcella 2023. január 31.
logo

Országos szakmai tanácskozást szervez a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a tanárok ügyében

Magyar Nemzet
2022.12.07. 12:43 2022.12.07. 13:28
Országos szakmai tanácskozást szervez a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a tanárok ügyében

A sajtóból értesült egyes egyházi iskolák tanárainak polgári engedetlenségre hívó kezdeményezéséről a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia – derült ki közleményükből. Mint írják, a munkavégzés megtagadása vagy felfüggesztése munkáltatóként is nehéz helyzetbe hozza az egyházi fenntartókat, hiszen felelősséggel tartoznak azon szülőknek, akik rájuk bízták gyermekeiket, illetve az államnak is el kell számolniuk, hiszen teljesíteniük kell a köznevelési szerződésekben vállalt kötelezettségeiket.

A közleményben azt is leírják, hogy tisztában vannak az oktatás és a pedagógusok jelenlegi nehéz helyzetével, azonban továbbra is a tárgyalásos megoldást részesítik előnyben, és elkötelezettek az iránt, hogy a pedagógus hivatás megerősödjön, társadalmi presztízse emelkedjen. 

„Abban is bízunk, hogy kialakul egy olyan szakmai párbeszéd az oktatásirányítás és a pedagógusok szakmai szervezetei között, amely előre viszi az oktatás és nevelés ügyét és hosszú távú stabilitást biztosít annak” – fogalmaznak.

Ennek érdekében a püspöki konferencia képviselői révén folyamatosan részt vesz többek között a Köznevelési Érdekegyeztető Tanács, a Köznevelés-stratégiai Kerekasztal, a Szakképzési Innovációs Tanács és a Köznevelési Tudományos Tanács munkájában, és javaslataival segíti ezen testületeket. 

A püspöki konferencia a Katolikus Pedagógiai Intézet segítségével a jövő év elejére egy országos szakmai tanácskozást kíván szervezni a témában.

„Reméljük, hogy a döntéshozók és a pedagógusok is mérlegelik ezt a helyzetet, és bölcs döntést hoznak. Nem mondunk le az oktatás és a pedagógusok általunk is ismert, nehéz helyzetének jelzéséről, hanem ebben a légkörben is kiállunk vállalt hivatásuk és a jogkövető, felelős állampolgári magatartás mellett” – zárul a közlemény.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Teknős Miklós/Magyar Nemzet)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.