Egyetlen város van Magyarországon, ahol még magas a szennyvíz koronavírus-koncentrációja

Az elmúlt hét adatai alapján jelentősen csökkent a koronavírus-fertőzöttek száma hazánkban.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 18. 12:58
Oláhné Horváth Borbála; Adamcsik Orsolya
Nagykanizsa, 2020. május 22. Oláhné Horváth Borbála (b) és Adamcsik Orsolya, a Pannon Egyetemhez tartozó Soós Ernõ Víztechnológiai Kutató-Fejlesztõ Központ kutatói szennyvízbõl készítenek a koronavírus kimutatására alkalmas koncentrátumot a MOL nagykanizsai laborjában 2020. április 20-án. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatásával a Pannon Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Mol együttmûködésében kilenc városban indul kutatómunka a koronavírus kimutatására a kommunális szennyvizekbõl. MTI/Varga György Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős csökkenést mutat a koronavírus-fertőzöttek száma: a Koronavírus Sajtóközpont tájékoztatása szerint az előző héten 866 új fertőzöttet igazoltak Magyarországon, és 51, többségében idős, krónikus beteg vesztette életét.

Ezekkel az adatokkal együtt a járvány kezdete óta az azonosított fertőzöttek száma 2 191 200-ra, az elhunytak száma pedig 48 629-re emelkedett. A gyógyultak száma 2 133 974, az aktív fertőzötteké 8597-re csökkent. Ötszázhuszonhárom koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 61-en vannak lélegeztetőgépen.

Szintén pozitív, hogy a korábbi hetekben tapasztalt emelkedés után országos átlagban a szennyvízben mért koronavírus-örökítőanyag mennyisége is csökkenést mutat. 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) adatai szerint a vizsgált városok közül csökkenő tendencia figyelhető meg a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep mintájában, Debrecenben, Egerben, Győrben, Kaposváron, Nyíregyházán, Salgótarjánban, Szegeden, Szekszárdon, Veszprémben és Zalaegerszegen is, míg a többi helyszínt a stagnálás jellemzi. 

A koronavírus örökítőanyagának koncentrációja egyedül Pécsen magas, a többi városban az emelkedett kategóriába sorolható.

A Koronavírus Sajtóközpont kitért a megerősítő oltások fontosságára is, jelezve, hogy az mindenkinek ajánlott, aki négy hónapnál régebben kapta meg az előző oltását. Az oltási program kezdete óta egyébként 6 421 176 főt oltottak be, közülük 6 207 670-en a második, 3 904 179-en a harmadik, 418 600-an pedig már a negyedik oltásukat is megkapták.

Borítókép: A Pannon Egyetemhez tartozó Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ kutatói szennyvízből készítenek a koronavírus kimutatására alkalmas koncentrátumot a Mol nagykanizsai laborjában 2020-ban (Fotó: MTI/Varga György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.