Gyurcsány elégedetlen, Karácsony visszaüzent

Karácsony Gergellyel nem elégedettek a budapestiek, még ellenzéki oldalon is az az általános benyomás vele kapcsolatban, hogy nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket – reagált lapunknak Deák Dániel politikai elemző arra, hogy Gyurcsány Ferenc gyengének tartja a főpolgármestert, és elképzelhető, hogy a DK nem áll be mögé a jövőre esedékes önkormányzati választáson. Mindeközben a jászberényi ellenzéki győzelmen felbátorodva Karácsony a saját pecsenyéjét sütögető árulónak nevezte a Gyurcsány-pártot.

Munkatársainktól
2023. 01. 18. 6:24
20191012 Budapest Ellenzéki kampányzáró rendezvény a XV. kerületben önkormányzati választás Képen: Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció DK elnöke Fotó: Kurucz Árpád Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Teljesen egyértelmű, hogy Gyurcsány Ferenc a baloldal vezetőjeként nem elégedett Karácsony Gergellyel, aki már a 2021-es baloldali előválasztási kampányban is csúfos kudarcot szenvedett el akkor, amikor visszalépett Márki-Zay Péter javára. A jelek szerint Gyurcsány ezt nem tudja megbocsátani Karácsonynak, ugyanis Hódmezővásárhely polgármesterével még a vártnál is rosszabb eredményt értek el.

Gyurcsány egyértelműen Márki-Zayt tette felelőssé a baloldal történelmi kudarcáért, akinek miniszterelnök-jelöltségéért pedig Karácsonyt hibáztatja

– mondta a Magyar Nemzet kérdésére Deák Dániel, a XXI. Század Intézet elemzője. Ismert: Gyurcsány a Partizán című műsorban már tavaly szep­temberben meglebegtette, hogy kihátrálhatnak Karácsony mögül. Mint fogalmazott: – Nem alapértelmezett, hogy támogatjuk. A DK elnöke nemrég egyértelművé tette azt is, hogy támogatásukért cserébe a kormánnyal folyton konfrontálódó hangos, harcos politikát vár el minden városvezetőtől, így a főpolgármestertől is.

Láthatatlan helyettes

– Értelemszerűen emiatt Gyurcsány is lát lehetőséget arra, hogy lecserélje a főpolgármestert, és egy DK-s politikus vagy a párthoz szorosan kötődő személy legyen a következő városvezető. Erősen kérdéses ugyanakkor, hogy ki lehetne ez, mert például a Gyurcsány-párti Bősz Anett főpolgármester-helyettes meglehetősen láthatatlan, az ő esetében nem nagyon érzékelhető ez irányú politikai építkezés – magyarázta Deák.

A politikai elemző szerint 

ha Gyurcsány nem talál Karácsony helyett mást, az is elképzelhető, hogy csak a kerületekben akar a legtöbb helyen DK-s polgármestereket, így egy baloldali győzelem esetén a kvázi párt nélküli Karácsony Gergelynek egy DK-s többségű közgyűlés mellett kellene irányítania a fővárost, ami Gyurcsány számára szintén kényelmes pozíció.

Gyengekezű és balfácán

Karácsony Gergelyről az az általános benyomás, hogy nem tudja kézben tartani a dolgokat, nem képes megfele­lően irányítani Budapestet. Meglehetősen gyengekezű, a kampányban nem véletlenül nevezte a jobboldali kommunikáció balfácánnak – szögezte le Deák Dániel. Az elemző szerint Karácsonynak egyéb hiányosságai is vannak.

– Komoly probléma Budapesten a közlekedés helyzete, szinte állandósultak a dugók, amelyeket az értelmetlen és átgondolatlan lezárások és a biciklisávok okoztak. Ehhez kapcsolódik még a köztisztaság érezhető romlása és a hajléktalanhelyzet, ami szintén megkeseríti a budapes­tiek hétköznapjait 

– sorolta Deák, aki szerint ezek mind-mind olyan problémák, amelyek jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy a felmérések szerint Karácsony Gergely társadalmi támogatottsága érdemben csökkent az elmúlt három évben. Ugyancsak komoly támogatottságcsökkenést okozhatott, hogy sokszor nyilvánul meg országos politikai kérdésekben, és pártpolitikai alapon viszonyul a kormányhoz, ami miatt jelentősen megromlott a viszony a főváros és a kormányzat között.

– Sokszor az a benyomása az embernek, hogy Karácsony az áldozati szerepből akar politikai haszonra szert tenni, emiatt tudatosan kreál konfliktust a kormány és a főváros között, ennek a levét ugyanakkor a fővárosiak isszák meg 

– összegzett Deák Dániel.

Mindeközben a hétvégi, jászberényi ellenzéki győzelmen felbátorodva Karácsony tőle szokatlanul kemény üzenetet küldött a Gyurcsány-pártnak a közösségi oldalán. Ismert, a településen tartott időközi választáson a Közösen Jászberényért Egyesület – amely mögött valójában a Jobbik, az MSZP, a Momentum és a Márki-Zay Péter-féle Kossuth-kör állt – a DK támogatása nélkül aratott fölényes győzelmet.

A maguk pecsenyéjét sütögetik

Gratulálok Budai Lórántnak és csapatának, hogy harmadjára is győzelmet arattak a jászberényi önkormányzati választáson: először a Fidesz kényszerítette ki a választás megismétlését, másodjára pedig az egykori szövetségesük árulása vezetett a testület feloszlatásához

– utalt Karácsony arra, hogy a közgyűlés végül Gedei József DK-s exalpolgármester indítványára oszlatta fel magát tavaly ősszel. Azzal kapcsolatban pedig, hogy Gyurcsányék nem támogatták az egyesületi formában induló helyi ellenzéket, a főpolgármester úgy fogalmazott, a hétvégi 

kiütéses győzelem egyszerre világos üzenet az állampártnak és az ellenzéknek. Az önkormányzati választásoknak a helyi közösségekről kell szólniuk, nem a maguk pecsenyéjét sütögető pártokról.

Karácsony az utóbbi időben egyébként meglepő magabiztossággal beszél arról, hogy újra főpolgármester lesz, noha korábbi nyilatkozataik alapján a DK, az MSZP és az LMP is kihátrálni látszik mögüle.

– Nekem négyszer annyi szavazóm van Budapesten, mint a DK-nak, és másfélszer annyi, mint az összes ellenzéki pártnak együttvéve. Én vagyok a legnépszerűbb politikus, nem látom, hogy miért kellene aggódnom – jelentette ki nemrég az ATV-ben Karácsony, aki szerint akkor is nyerne, ha a DK, az MSZP vagy bármelyik más ellenzéki párt indítana ellene jelöltet.

Borítókép: Nem biztos, hogy a DK ismét felsorakozik az ellenzéki városvezető mögött (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.