Miskolc baloldali vezetője sem kér Gyurcsányból

– A városvezetést lehet pártpolitikán, pártpolitikai célokon, pártpolitikai érdekeken felülemelkedve végezni – mondta lapunknak Veres Pál, Miskolc baloldali vezetője Gyurcsány Ferenc napokban tett bejegyzéséről, amelyben házmestereknek nevezte azokat a polgármestereket, akik a kormány támadása helyett a településükért dolgoznak. Karácsony Gergely viszont engedelmeskedett a DK elnökének, és még a háború sújtotta Ukrajnából is az Orbán-kormánynak üzengetett.

Bákonyi Ádám
2023. 01. 13. 6:23
null
20221114 Miskolc Veres Pál, miskolci polgármester. Fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Fotó: Ádám János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Azt gondolom, a politika a politikusok feladata. Egy városvezetőnek elsősorban egy város, egy rábízott település gondjaival, az ott élők problémáival van dolga, értük felelős. Az én felelősségem, dolgom, feladatom Miskolc – fogalmazott a Magyar Nemzetnek Veres Pál, a város polgármestere, akit Gyurcsány Ferenc minapi Facebook-bejegyzésével kapcsolatban kérdeztünk. A DK elnöke ebben ugyanis dehonesztáló módon házmestereknek nevezte azokat a polgármestereket, akik a rájuk bízott településeket és közösségüket szolgálják ahelyett, hogy politikai szerepet vállalva a kormány támadásával foglalkoznának. 

 

Szerintem is öröm minden leaszfaltozott utca, egy felújított tér, egy új biciklisáv, ha éppen az kell. A kérdés, hogy ez elég-e. [...] Szerintünk valójában arra kell válaszolni, hogy mi szolgálja a köztársaság helyreállításának érdekét. A DK szerint az, ha a települések lakóit választott vezetőik Orbán rendszerével szemben politikai közösséggé szervezik, és közösen küzdenek a szabad Magyarországért. Aki ehelyett csak házmester, az legyen házmester

– írta a bukott miniszterelnök.
Veres Pál azonban másként vélekedett.

– A mostani helyzetben, amikor az elszabadult energiaárak közel 17 milliárd forintos lyukat ütöttek Miskolc költségvetésén, az én legfontosabb feladatom az, hogy a város alapfelada­tait működtessem, hogy járjanak a buszok, legyen óvodai, bölcsődei és idősellátás. Az emberekért, a miskolciakért, én ugyanis nekik tettem esküt 

– mondta a polgármester, hozzátéve: nem volt, és most sem pártpolitikus. – Ha úgy tetszik, nekem Miskolc az egyetlen pártom. Hittem és hiszem, hogy a városvezetést lehet pártpolitikán, pártpolitikai célokon, pártpolitikai érdekeken felülemelkedve végezni – fogalmazott. Megjegyezte: ha más polgármesterek vállalnak pártpolitikai feladatokat is, az az ő dolguk, ám nem hiszi, hogy ettől bárki több vagy kevesebb lenne. – Ahogyan azt sem hiszem, hogy egy politikus feladata eldönteni, hogy ki az igazi magyar, ki az igazi keresztény vagy ki az igazi polgármester – mondta Veres Pál. Lapunk megkeresett több baloldali városvezetőt is az ügyben, például Botka László Szeged, Nemény András Szombathely, illetve Tóth József, Budapest XIII. kerületének polgármesterét, ám nem reagáltak megkeresésünkre.
Szita Károly, Kaposvár polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke szerdán a Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott: Gyurcsány Ferenc még a baloldali városvezetőket sem tiszteli. – Csaknem harminc éve vagyok Kaposvár polgármestere, a helyi polgárok hétszer választottak meg vezetőjüknek. A rendszerváltoztatás óta minden kormánnyal együttműködtem. Ilyen elképesztő és kártékony arroganciát azonban egyetlen kormánytól sem tapasztaltam, még Gyurcsány Ferenc kormányától sem, noha az ő kabinetje vette el a legtöbb pénzt a városoktól, a falvaktól, az önkormányzatoktól, a pedagógusoktól, az idősektől, a közalkalmazottaktól, a köztisztviselőktől, és még a családok zsebében is turkált – mondta.

A jelek szerint Karácsony Gergely viszont engedelmeskedett a DK elnökének, és még a háború sújtotta Ukrajnából, Kijevből is az Orbán-kormánynak üzengetett, ahová Vitalij Klicsko helyi főpolgármester meghívására érkezett a Szabad Városok Szövetségének tagjaival. 

– Tudjuk, hogy a magyar kormány nem őszinte a háborúval kapcsolatban. De tudjuk azt is, hogy a budapestiek értik, mi történik Ukrajnában. Tudjuk, hogy önök egy szabad világért harcolnak – fogalmazott a budapesti főpolgármester az ÉnBudapestem.hu tudósítása szerint.

Borítókép: Veres Pált elsősorban a rá bízott város érdekli (Fotó: Észak Magyarország/Ádám János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.