Határainktól távol állják útját rendőreink a migránsoknak

Határainktól távol állják a migránsok útját a magyar rendőrök. Akiknek hálával és köszönettel tartozunk, hogy vállalják a sokszor veszélyes, kihívásokkal teli küldetést, amit az illegális migráció megfékezése érdekében külhonban tesznek. Rétvári Bence köszöntötte az Észak-Macedóniába induló magyar rendőrök 80. váltását a Készenléti Rendőrségen.

2023. 01. 10. 16:17
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hálával és köszönettel tartozunk azoknak a rendőröknek, akik vállalják ezt a sokszor veszélyes, kihívásokkal teli küldetést. Míg a magyar állampolgárok nyugodtan hajtják álomra a fejüket otthonaikban, addig a határon szolgálatot teljesítő egyenruhások a szeretteiktől, családjuktól távol kockáztatják testi épségüket Európa és Magyarország biztonságáért.

Azok, akik e nemes célért ennyi lemondást és áldozatot vállalnak, azokat nem túlzás hősöknek nevezni és tisztelettel adózni munkájukért.

– mondta ma az Észak-Macedóniába induló 80. rendőri váltás ünnepélyes búcsúztatóján Rétvári Bence, a Belügyminisztérium politikai államtitkára Budapesten, a Készenléti Rendőrségen.

Az Észak-Macedóniában szolgáló 79. magyar rendőri kontingens tagjait 2022. november 15-én búcsúztatták, őket váltják a most induló egyenruhások.

Lapunk információja szerint tavaly 706 magyar rendőr teljesített külföldön határőrizeti feladatokat, közülük 40-en Szerbiában, 349-en Észak-Macedóniában, 317-en pedig az EU határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex) kötelékében szolgáltak.

Az államtitkár ismertetése szerint az Észak-Macedóniában szolgáló magyar rendőri kontingensek tagjai fő feladatukként járőrszolgálatot látnak el a jogellenes határátlépések megelőzése és felderítése érdekében, illetve közreműködnek az embercsempészek, a fogadó országok területére belépett illegális migránsok előállításában. A kontingensben részt vevő szakértők nem csak a határ közvetlen közelében teljesítenek szolgálatot, hanem a határterületen található főbb és alsórendű utakon is.

Rétvári Bence beszédében kiemelte: 2015 óta szinte teljes mértékben hazai forrásokból van biztosítva Európa déli határának a védelme, annak ellenére, hogy a nyomás ezen a szakaszon évről évre nő. A szankciós válság idején is minden forrást biztosítunk Magyarország déli határának védelmére, hazánk biztonságának a megvédésére. Minden nap küzdeni fogunk Magyarország biztonságáért, mert számunkra Magyarország biztonsága a legfontosabb.

Lapunk kormányzati forrásból arról értesült, hogy a határőrizeti feladatok ellátása 2022-ben 650 milliárd forintba került, ennek 98,5 százalékát a magyar költségvetés fedezte.

A politikai államtitkár ismertette: az illegális határátlépési kísérletek száma 2022-ben 271 ezer fő volt, míg 2021-ben még csak 123 ezer, 2020-ban pedig mindössze 46 ezer.

– A múlt évben többen próbáltak meg átjönni a határon illegálisan, mint ahányan Debrecenben és Zalaegerszegen együttesen laknak. 2022-ben december 31-én 24 óráig a magyar–szerb határszakaszon 269 esetben történt támadás a határt védő személyek ellen, 171 esetben a járműveiket érte támadás, 45 esetben pedig az ideiglenes biztonsági határzárat, illetve a rajta elhelyezett technikai eszközöket rongálták meg – részletezte Rétvári Bence. Hozzátette: tavaly a magyar–szerb határszakaszon a Bács-Kiskun MRFK, valamint a Csongrád-Csanád MRFK kirendeltségei állományában 612 rendőr teljesített szolgálatot, munkájukat segíti összesen 77 fő fegyveres biztonsági őr (határrendészeti munkavállaló), valamint a 489 fő ténylegesen szolgálatba állt határvadász. A Készenléti Rendőrség Regionális Bevetési Igazgatóság hivatásos állománya folyamatos támogató szolgálatot lát el a schengeni külső határszakaszokon.

Lapunk értesülése szerint tavaly a határőrizeti feladatokban 13 476 polgárőr is részt vett. Ugyanakkor nőtt a külföldi rendőri erők létszáma is a szerb határszakaszon, Ausztria október 7-ig 52, azóta 70, Törökország 50, Csehország 237, Szlovákia pedig 39 rendőrrel segíti a munkát. A szlovák kontingens esedékes váltása éppen tegnap indult útnak Szlovákiából, és ma már szolgálatra is jelentkeztek Bács-Kiskun vármegyében.

Négyen a Bács-Kiskun vármegyében ma határszolgálatra jelentkező szlovák rendőrök közül (Fotó: Police.hu)

Rétvári Bence beszédében kitért az embercsempészek agresszivitására is.

– Brüsszel politikája nem változott, nekünk azonban Magyarország védelme fontos, hiszen látjuk, hogy egyre agresszívabbak az embercsempészek – fogalmazott az államtitkár, aki két példát is említett az embercsempészek agresszivitására.

November 14-én az M5-ös autópályán Inárcsnál iraki embercsempészek lőttek magyar rendőrökre. December 27-én rendőrök akartak igazoltatni egy lengyel rendszámú autót, amelyet egy grúz embercsempész vezetett. A sofőr menekülőre fogta, közben pedig több balesetet okozott: tíz autónak ütközött neki a fővárosban, sőt egy rendőrautóra is ráhúzta a kormányt.

Borítókép: Rétvári Bence a rendőri kontingens ünnepélyes búcsúztatóján (Forrás: Police.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.