Egyértelmű üzenet Karácsonynak

Fizetett hirdetésként jelentette meg évértékelő videóját a közösségi oldalán a Párbeszéd. Karácsony Gergely főpolgármester a felvétel végén két percben osztja meg gondolatait, szerinte budapesti kormányzása az ország számára is példaértékű lehetne. Ennek ellenére az újraindulásában egyelőre csak saját pártja, a Párbeszéd támogatja.

2023. 02. 21. 21:13
KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2022. december 10. Karácsony Gergely fõpolgármester beszédet mond a felújított fõvárosi Blaha Lujza tér átadásán 2022. december 10-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egymásra utalt közösségek kannibalizálásáról írt a Párbeszéd, amikor korábbi pártigazgatójuk átlépett a Gyurcsány-pártba. Mint emlékezetes, Kocsis-Cake Oliviót még jónéhányan követték, a legtöbben szintén a Párbeszédet hagyva hátra. Az üzenet egyértelmű Karácsony Gergely felé: ha nem teljesíti Gyurcsány Ferencék feltételeit, rá is az a sors vár, mint a pártjára. 

A Párbeszéd szétcincálásával üzenhet Karácsonynak Gyurcsány.
A Párbeszéd szétcincálásával üzenhet Karácsonynak Gyurcsány. Fotó: Kurucz Árpád

Ebből a szempontból is beszédes a Párbeszéd évértékelő videója, amelyet fizetett hirdetésként népszerűsítenek a Facebook- oldalukon. Ahelyett, hogy a párt vezetője vagy népszerű politikusa tartott volna beszédet – hasonlóan Gyurcsány Ferenc DK-vezérhez vagy Donáth Anna momentumos EP-képviselőhöz – a Karácsony-párt azt hangsúlyozza, hogy öt politikusuk is értékeli az évet. A videóban Szabó Rebeka és Berki Sándor országgyűlési képviselők, V. Naszályi Márta I. kerületi polgármester és Jávor Benedek, Budapest brüsszeli irodavezetője beszél arról, hogy 

milyen lenne az ország, ha a Párbeszéd kormányozna.

Érdekesség, hogy meg nem erősített információk szerint Jávor Benedeket is megkeresték Gyurcsány Ferencék, folytassa a DK-ban a politizálást, és az egykori EP-képviselő hajlott is volna a váltásra. Munkaadója, Karácsony Gergely határozott kérésére maradt csak mostani pártjában. Könnyen lehet azonban, hogy ez csak átmeneti állapot, hiszen Jávor Benedek korábban az LMP-ből való kilépésről is azt nyilatkozta, nem tervezi, majd mégis kilépett a pártjából, hogy együtt indulhasson a 2014-es baloldali összefogás formációival. 

Karácsony szerint Budapest a példaadó

A videó végén egyébként két percben osztja meg évértékelő gondolatait Karácsony Gergely. Budapest főpolgármestere szerint sok dolgot megvalósítottak 2019 óta, ezek közül két konkrétumot, az előző városvezetés által megkezdett metrófelújítást és a Lánchíd felújítását említi, valamint azt, hogy új buszokat, trolikat vásároltak. Karácsony továbbá kiemeli, hogy bevezették a fővárosi rezsitámogatást, és hogy nem emelték meg a közösségi közlekedés árait. A főpolgármester szerint haladhatnának a munkával sokkal gyorsabban is, ha a kormány nem vont volna el forrásokat Budapesttől. Karácsony Gergely közli: 

meggyőződése, hogy a zöld és szolidáris Budapest, amit nap mint nap építenek, egy olyan jövőkép, ami előbb-utóbb Magyarország egészének a jövője is lehet.

A valóság azonban azt mutatja, hogy bár a Párbeszédben arról álmodoznak, egyszer majd kormányzó párttá válhatnak, jelenleg a megszűnés felé zakatolnak. Jávor Benedek megingása mellett a videóban szereplő V. Naszályi Mártáról is elterjedt már, hogy megkapta a selyemzsinórt Gyurcsány Ferenctől, vagyis jövőre nem őt fogják támogatni a baloldali pártok I. kerületi polgármester-jelöltként. 

Egyelőre csak a Párbeszéd támogatja az újraindulást

Karácsony Gergely újraindulását sem támogatja egyelőre egyik baloldali párt sem. Gyurcsány Ferenc egy interjúban jelentette be még szeptemberben, hogy nem alapértelmezett, hogy 2024-ben is Karácsony mellett kampányolnak. Ezután lapunk megtudta, hogy az MSZP sem elkötelezett a főpolgármester támogatása iránt. Az LMP decemberben üzente meg Karácsonynak: ne vegye biztosra a támogatásukat 2024-ben. A Momentum azt kommunikálja, hogy még semelyik jelöltről nem döntöttek, így arról sem, hogy melyik kerületben ki mellé állnak, illetve, hogy Karácsonyt szeretnék-e főpolgármester-jelöltnek. 

A 2019-es támogatói közül tehát egyelőre csak saját pártja, a Párbeszéd támogatását veheti biztosra a főpolgármester. 

Borítókép: Karácsony Gergely. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.