Megalakul Márki-Zay pártja

A tavalyi választásokon alulmaradt miniszterelnök-jelölt bejelentette: május elején alakítja meg pártját, de ezenkívül Gyurcsányt is élesen támadta.

Munkatársunktól
Forrás: MTI2023. 02. 08. 16:46
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Május elején tartja alakuló közgyűlését a Mindenki Magyarországa Néppárt (MMN), amely önállóan mérettetné meg magát a 2024-es európai parlamenti (EP-) választásokon – jelentette be Márki-Zay Péter bukott kormányfőjelölt. Hódmezővásárhely polgármestere évértékelő sajtótájékoztatóján kijelentette, mivel az EP-választásokon csak pártok indulhatnak, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) úgy döntött, szükség van egy pártra. 

Márki-Zay szerint nincs jelentősége annak, ha minden politikai erő önállóan indul, mert ez egy tisztán listás választás. Hozzátette: bízik abban, hogy az ellenzék esélyeire nem lesz befolyással az önálló indulás az önkormányzati választáson.

A polgármester szerint az ellenzéknek a 2024-es önkormányzati választáson nem pártjelöltekként, hanem helyi lokálpatrióta szövetségek formájában kellene elindulni. Azt állította, ha az együttműködésről nem jön össze a megállapodás, akkor lesz szükség előválasztásra. Hangsúlyozta, az MMN a rendszer ellenzéke kíván lenni, ellentétben a minél nagyobb ellenzéki frakcióért egymással harcoló pártokkal. Úgy fogalmazott, pártja önzetlenül fog kiállni az üldözöttek, a gyűlöletkampánnyal sújtott kisebbségek mellett, a tisztesség, becsület kultúráját akarja képviselni, továbbá állami források helyett csakis adományokból működik majd. A hosszú távú tervekről szólva elmondta: a párt az Európai Néppárt tagpártja kíván lenni.

A 2022-es választásra térve Márki-Zay azt mondta, nem az ellenzéki kampány hibái, hanem a propagandagépezet és az óriási anyagi fölény eredményezte a kormánypártok győzelmét, emellett viszont az ellenzéket és őt is terheli felelősség. Elmondta, a bukásban annak is volt része, hogy „hátulról is lőttek”. Szerinte az ellenzék egységét megteremtették, de ahol a csapat egy része a kapitányra lő az ellenfél helyett, ott nem lehet igazi egységről beszélni. Nemhogy „a CIA, Soros vagy Brüsszel”, de még Gyurcsány Ferenc DK-elnök sem az ellenzéket támogatta – vélekedett. 

A hódmezővásárhelyi polgármester kiemelte: Gyurcsány nem osztotta meg a kampányüzeneteket, a hírek szerint már februárban lepaktált az ellenféllel, alkut kötött, a nála lévő lejárató anyagokat nem szivárogtatta ki.

Márki-Zay kizártnak tartotta, hogy egy csak baloldali támogatottsággal bíró, civileket elutasító jelölt jobb eredményeket érne el, mint a tavalyi ellenzéki összefogás. Kiemelte, jobboldali szavazók nélkül lehetetlen a kormányváltás. Úgy látta, a jelenlegi rendszerben és választási szabályok mellett a kormány leválthatatlan.

Borítókép: Márki-Zay Péter (Fotó: Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.