OMSZ-főigazgató: Nem fair a betegekkel ezt a játékot játszani

Amit a Magyar Orvosi Kamara tesz, az szemben áll hippokratészi eskünkkel – hangsúlyozta az OMSZ főigazgatója.

Magyar Nemzet
Forrás: Index2023. 02. 20. 15:41
CSATÓ Gábor
Budapest, 2021. december 3. Csató Gábor, az Országos Mentõszolgálat fõigazgatója beszédet mond az önkéntesek világnapja alkalmából Budapesten, az Akvárium Klubban tartott ünnepségen 2021. december 3-án. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton/MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rossz eszközhöz nyúlt a Magyar Orvosi Kamara (MOK), a kormány helyett a háziorvosokra helyez nyomást – fogalmazott egy, az Indexnek adott interjúban az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója. Csató Gábor úgy látja, hogy amit a MOK tesz, az szemben áll a hippokratészi esküvel. 

Arról, hogy a kamara arra kérte a háziorvosokat, hogy ne írják alá az ügyeleti szerződéseket, úgy vélekedett, nagyon rossz eszközhöz nyúltak, és az lassítja az ügyeleti rendszer felállítását is.

„Nem fair a betegekkel ezt a játékot játszani. Amit a Magyar Orvosi Kamara tesz, az szemben áll hippokratészi eskünkkel. Mondom ezt azért, mert én is orvos, én is kamarai tag vagyok. Éppen ezért erősen vitáznék azzal a kijelentéssel, hogy ők minden orvos álláspontját képviselik. Az enyémet és sok kollégámét egészen biztosan nem” – hangsúlyozta, majd hozzáfűzte: őket erről senki nem kérdezte meg az orvosi kamarától.

Csató Gábor emlékeztetett, hogy a változást maga a kamara is támogatta, ráadásul részt is vettek az ezzel kapcsolatos tárgyalásokon, az új koncepcióval egyet is értettek, már csak emiatt is fontos lenne a következetesség. „A Magyar Orvosi Kamara viszont, úgy látszik, a kettős játszma híve: döntésükkel a kormány helyett valójában három vármegye orvosait helyezték nyomás alá” – részletezte a főigazgató, aki arról is beszélt a lapnak, hogy az új ügyeleti rendszerhez áprilisban Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye is csatlakozik.

Megjegyezte, tervben volt, hogy április-májusra Komárom-Esztergom és Békés vármegye is csatlakozzon, azonban azokon a telephelyeken még szükséges kisebb ráncfelvarrásokat végezni. Kijelentette, hogy a fővárosi koncepció készen áll, de előbb azt szeretnék, hogy az új rendszer vidéken már kellően jól működjön, mielőtt a váltás megtörténik Budapesten is. A mentőszolgálatnak egyébként országosan 2024. február 29-ig kell végrehajtani az átállást. Ez alól az egyetlen kivétel a főváros, Budapestre ugyanis egy egészen más koncepciót készítettek.

Borítókép: Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.