Takács Péter: Nettó hazugság az orvosi kamara állásfoglalása

Az egészségügyi államtitkár szerint veszélyezteti a betegbiztonságot a Magyar Orvosi Kamara.

2023. 02. 05. 15:39
null
Fotó: Teknos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Belügyminisztériumnak és az államtitkárságnak nem a dolgozókkal van konfliktusa, hanem az orvosi kamarával – jelentette ki Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára. Hozzátette: a Magyar Orvosi Kamara (MOK)  tegnapi küldöttgyűlésén a küldöttek jelentek meg, a 40 ezer orvosból 400-an. A kamara egyik fő vádjára, hogy a minisztérium nem kommunikál a szakmai szervezetekkel, az államtitkár úgy reagált: a kormány egyeztetett a szakszervezetekkel, a tudományos akadémiával, végig folyamatos és élő párbeszédre törekedtek. Ezzel szemben a kamara szubjektív nyilatkozatokat tett, továbbá a kilencpárti egyeztetésen a DK, a Jobbik és a Momentum nem vett részt. Takács Péter elmondta, a MOK elnökével ismertették a törvény tartalmát, melyről Pintér Sándorral és Kincses Gyulával hármasban beszélgettek. Az államtitkár emlékeztetett: ezután adott ki a kamara egy nettó hazug állásfoglalást, hogy a kormány nem tárgyal velük. Azt is felidézte, hogy előző héten találkoztak a MOK háziorvosi munkacsoportjával, ahol olyan megállapodást kötöttek, ami mindkét félnek megfelelt. Három nappal később a MOK mégis kiáltványt fogalmazott meg, hogy a háziorvosok ne írják alá a dokumentumot. Az államtitkár szerint ezzel veszélyeztetik a betegbiztonságot, ezért arra kérte a kamarát, hogy tartózkodjanak a felelőtlenségtől és a tendenciózus csúsztatástól. 

Takács Péter jelezte: a MOK által javasolt alapelvek és a minisztérium elképzelései között nincs nagy eltérés. A magyar egészségügy jól teljesít, a Covid idején is jól teljesített, a minisztérium végig nyílt lapokkal játszott, mert a beteg érdeke az első. – Feltártuk a betegbiztonsági kockázatokat,  a kamara állításával ellentétben nem próba szerencse alapon történik az egészségügy átalakítása. A kormány a magyar emberek érdekében cselekszik, és a minisztérium nem érdekelt az ágazatban dolgozók munkájának ellehetetlenítésében – emelte ki az államtitkár. 

Kitért arra is, hogy a belügy szemére vetik, hogy büntető jellegű hozzáállást tanúsít, holott 2010 óta négyszeresére emelték az orvosok fizetését. Elmondta: 1470 milliárddal többet költöttek orvosi béremelésre, mint 2010-ben, a Covid alatt pedig kiválóan helytálltak. Úgy fogalmazott: megtörtént a harmadik lépés a fizetésemelések során is, és az orvosok többsége többet keres, mint a miniszter. Felhívta a figyelmet, a szakdolgozók körében 14 hónapon belül két lépcsőben a legnagyobb mértékű béremelést hajtják végre a rendszerváltás óta. – Egy középkorú orvos bérének 37 százalékát fogja a szakdolgozó alapbérként megkapni – mondta Takács Péter.

A vezénylésről szólva elmondta, hogy a törvény benyújtása előtt a kormány folyamatosan építette be a szakmai szervezetek javaslatát, hogy legyen lehetőség korlátokra; egy orvos által eddig megtett legnagyobb táv a Dunaújváros–Budapest volt, az is mindössze két hétig a Covid idején. Arra kért mindenkit, hogy ne üljenek fel mindent alapot nélkülöző, érzelmekre ható szlogeneknek, a kormány mindenkinek a munkáját megbecsüli. Végül azt is kijelentette, hogy a kormány képviselőivel folytatott megbeszélésen részt vettek a kamara képviselői is, valamint hogy a háziorvosok felnőtt és értelmes emberek. Takács Péter sajnálatát fejezte ki, hogy a MOK háziorvoscsoportja ezt nem így gondolja. 

Borítókép: Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.