Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A két alvilági nehézfiú, akiktől még a magyar maffiózók is rettegtek (2. rész)

Az 1990-es években több olyan megoldatlan gyilkosság is történt, amelyek nem kötődtek az alvilági leszámolássorozathoz, ám akkoriban mégis az egész társadalmat megdöbbentették. Hidegvérrel végezték ki a siófoki Napfény szálló recepciósát, majd ugyanabban az évben egy arab pénzváltót is. Az olajos alvilágban is ismert Cinóber üzlettársa, Zaharovics Zoltán egy sátánista kereszttel a hátán végezte, egy fiatal lány teteméről pedig azt sem tudták megállapítani, miképpen végeztek vele támadói. A szálak minden esetben az 1999-ben agyonlőtt Döcher Györgyhöz és Turekhez vezettek.

Munkatársunktól
2023. 03. 28. 4:55
Döcher gyilkosság Forrás: Parameter.sk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1991. január első napjaiban Döcher György találkozik több, az alvilágban már akkor nagy névnek számító ismerősével, akiknek „rémülten” előadja, hogy „képzeljétek, Teodóra eltűnt, senki nem tudja, mi történt vele!” A társaság még körülbelül fél órát beszélget, majd Döcher elköszön és távozik. Amint Csontkezű kilép az ajtón, az éjszakai életben jól ismert figurák egymásra néznek, majd egyikük megszólal: „Ezek megölték Teodórát!”

Az első részben forrásaink segítségével bemutattuk a két rettegett nehézfiú fiatalkorát és alvilági pályafutásának kezdetét, valamint azt is, miként és hogyan ismerkedtek meg azokkal a szlovákiai bűnözőkkel, akik végül Döcher György sorsát is megpecsételték. Amikor a Turek–Döcher kettős és a felvidéki maffiózók útjai keresztezték egymást, a két férfihoz már számos megoldatlan gyilkosságot kötöttek.

Haraszti Teodórát az előbb említett társalgás időpontjában már a rendőrség is kereste. A lányt 1991 szilveszterén látták utoljára élve, amikor Döcherrel elhagyták újpesti lakásukat. Teodóra holttestét csak 1993 januárjában találták meg Érden. 

Felmerült a gyanú, hogy halálához köze lehet Döchernek és Tureknek is. A rendőrség ezt arra alapozta, hogy a lány állítólag féltékenységből azzal fenyegetőzött, feladja barátját, méghozzá emberölési ügyekben.

Utoljára vele és Turekkel látták Teodórát, s a gyilkosság feltételezett időpontjában a tetem megtalálási helyének közelében látták autójukat. Miután csak közvetett bizonyítékok álltak rendelkezésre, a Pest Megyei Ügyészség végül megszüntette az eljárást, mivel az orvos szakértők a holttest állapota miatt nem tudták meghatározni, hogy valóban gyilkosság történt-e.

A két nehézfiút Teodóra eltűnése után nem sokkal egy pénzváltó halálával is kapcsolatba hozták. Zaharovics Zoltán (akinek testőre Turek volt) 1991. január 12-én feketén váltott valutát, amiből tízmillió forint haszonra tett szert. A vád szerint Turek és Döcher azért, hogy a tízmilliót megszerezzék, Zaharovicsot az újpalotai köztemetőhöz vitték, ahol Döcher egy vontatókötéllel megfojtotta, majd egy pillangókéssel elvágta a nyakát. A lemeztelenített holttest hátára Döcher egy sátánista keresztet vágott. Rendőri forrásaink ma már úgy gondolják, utóbbi cselekedet a nyomozás félre vitelére szolgált, hogy egy szektás gyilkosság irányába tereljék a szálakat. A Legfelsőbb Bíróság 1996. október 30-i jogerős ítéletében végül bizonyíték hiányában felmentette Döchert, Tureket és L. Józsefet, a később a Fekete Sereg-ügyből ismertté vált Pufi becenevű férfit az előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett emberölés vádja alól.

L. József neve csaknem két évtizeddel később újra előkerült egy régi ügyben: egy szír pénzváltót 1990. január 6-án az újpalotai szánkódomb mellett, Döcher lakása közelében találtak meg átlőtt fejjel. A nyomozás legelején kiderült, hogy a férfi, aki családos ember volt, a feleségével és a kislányával Halásztelken lakott, illegális pénzváltással foglalkozott. Rengeteg valutát tartott egyszerre magánál, a gyilkosai minden pénzét elvették. Az V. kerületben, az Astoria közelében egy presszó volt a törzshelye. Akkor látták utoljára, amikor 1990. január 6-án délelőtt onnan indult el gyalog. A BRFK rendőrei egy évig nyomoztak, majd felfüggesztették az eljárást. 2008-ban a Nemzeti Nyomozó Iroda vette elő az ügyet, de szintén eredménytelenül fejezték be a vizsgálódást.

2014-ben aztán  újra elrendelték a nyomozást. A rendőrök feltételezték, hogy egy autóban történhetett az emberölés. A BRFK első nyomozásában alaposan átkutatták L. József autóját, de nem találtak bűncselekményre utaló nyomokat. Az idő múlásával az is kiderült, hogy az áldozaton találtak egy véres sálat, ami nem az övé volt. Valószínűleg a tettesek a vérzés csillapítására használták. 

Amikor arra jutottak, hogy tanúként az ügyben újra kihallgatják L. Józsefet, akiről már tudták a nyomozók, hogy a férfinak volt egy pont ugyanolyan sálja, mint amilyet a megölt pénzváltó holttesténél találtak. A férfi arra számított, hogy kedvezőbb helyzetbe kerülhet, ha feltár egy olyan ügyet, amivel segíti az igazságszolgáltatás munkáját, ezért előállt azzal, hogy tudja, ki ölte meg 1990-ben a siófoki Napfény szálloda portását.

S. Tamást, a siófoki Napfény szálloda recepciósát egy lövéssel végezték ki harminc évvel ezelőtt, 1990. július 27-én. A fiatalember tarkón lőtt holttestét néhány órával később a takarítónő találta meg, a férfi véres fejjel feküdt a padlón, arca lila volt, kezében kulcscsomó, körülötte vértócsa, az életét pedig a gyors orvosi beavatkozás sem menthette meg. Az elkövetési módja akkor még ritkaságszámba ment, az ügyet pedig évtizedekig a legrejtélyesebb gyilkosságok között tartották számon. A nyomozást akkoriban folytató Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai két fő verziót állítottak fel a gyilkosság indítékát illetően: az egyik szerint haszonszerzés miatt ölt az elkövető, vagy pedig S. Tamással személyes nézeteltérés miatt számoltak le. A nyomozók a szállodában leltárt is készíttettek, s kiderült, hogy a kasszából hiányzik százezer forint, ami akkoriban jelentős összegnek számított. Ellenőrizték a szálló vendégeit is, ám csupán egyetlen gyanús személy akadt fenn a rostán, egy olyan férfi, aki nem a saját nevén jelentkezett be. Az illető büntetett előéletű volt, de a pulton talált ujjlenyomat nem az övé volt. Egy taxis pedig arról számolt be a rendőrség munkatársainak, hogy férfiakat látott rohanni a szálloda felől a parkba. Egyikükkel állítólag kiabáltak a többiek, hogy „miért kellett ezt tenni?”. A csoportot soha nem sikerült megtalálni. A nyomozók kihallgatták a siófoki éjszakai élet jellegzetes figuráit is, ám senki nem tudott vagy nem akart érdemi információval szolgálni, így 1992 januárjában eredménytelenül zárult a nyomozás.

A siófoki Napfény szálloda volt recepciósának brutális meggyilkolása ügyében 2014. november 5-én kezdett újra nyomozni a Petőfi Attila vezérőrnagy által vezetett kiemelt ügyeket felderítő főosztály. A hat éve újraindult nyomozás adatai azt a verziót valószínűsítették, hogy a gyilkosságot előre kitervelten, nyereségvágyból, pénzért követték el. A recepciós megtámadása egy tipp alapján történhetett, a támadók pedig pontosan tudták, hogy az egyébként valutaváltással is foglalkozó férfinál aznap rengetek pénz lesz. Információink szerint hónapokkal ezelőtt, emberölés miatt meggyanúsítottak egy jogerős szabadságvesztését töltő, 48 éves férfit, a már fentebb említett Pufit, aki azonban nemrég rákban elhunyt. A hatóság adatai szerint a gyilkosság másik elkövetője az emberölés idején szintén nagyon fiatal Döcher György volt. Értesüléseink szerint a rendőrök arra jutottak, hogy Döcher lőtt, de vallomásában erről beszélt bűntársa is, aki elismerte a bűncselekmény elkövetését. Kettejük bűnösségét igazolta az is, hogy egy szemtanú minden valószínűség szerint látta a két elkövetőt az emberölés után. Pontos személyleírást adott róluk. Mint utóbb kiderült, azt is megjegyezte, hogy milyen zakóban volt a magasabb, feltételezett tettes, Döcher György. Végül sikerült egy harmincéves videófelvételt találnia a férfiról, ami két héttel az ember­ölés előtt készült egy olaszországi nyaraláson. Döcher vélhetőleg ugyanazt a zakót viselte ekkor, mint amit a tanú leírt a vallomásában.

Az újraindított nyomozás során az is kiderült, a portás lelövése összefügghet egy szintén abban az évben elkövetett németországi kettős gyilkossággal, ugyanis a lövéseket mindkét esetben ugyanabból a fegyverből adták le. 1990 decemberében egy müncheni autókereskedő műhely tulajdonosát és egyik beosztottját lőtték agyon, szintén hidegvérrel. A 47 éves Gerhard Marx a kolbászos szendvicsét még a kezében tartotta, a 43 éves társa által szívott cigaretta pedig még füstölt a hamutartóban, amikor rájuk találtak.

Az áldozatokat kétes hátterű alakoknak ismerte a rendőrség. Viktor Vidovic korábban autókkal kapcsolatos csalások és zsarolás miatt került a hatóságok látókörébe. A férfi mindig tartott magánál legalább százezer márka készpénzt, továbbá volt neki egy 18 karátos aranyból készült, 60 ezer márkát érő, gyémántokkal kirakott Rolex órája is. A bűntett helyszínéről a tettesek nagyobb mennyiségű készpénzt és az órát vitték el. A hatóságok sokáig sötétben tapogatóztak, és hiába keresték nagy erőkkel a gyilkosokat, végül eredménytelenül zárták le a nyomozást. Évtizedek teltek el, mire kiderült, mi történt, és a két férfinak miért kellett meghalnia. Rablógyilkosság áldozatai lettek. A fegyveren kívül még az hozott áttörést, hogy a siófoki és az 1990 januárjában történt emberölési ügyhöz hasonlóan L. József Pufi terhelő vallomást tett Döcher Györgyre és Turekre. Utóbbi férfit és Pufit a német hatóság gyanúsítottként hallgatta ki. A gyanút az is erősítette, hogy több tanú is elmondta: az említett Rolex karórát U. Alexnél látták. Az eljárást ennek ellenére bizonyítottság hiányában megszüntették.

Borítókép: Turek (Forrás: Parameter.sk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.