Brüsszelnek ki kell fizetnie a Magyarországnak járó forrásokat

Az Igazságügyi Minisztérium reagált Ujhelyi István baloldali EP-képviselő állításaira.

2023. 03. 30. 17:08
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország Brüsszel minden eredeti feltételét teljesítette a megadott határidőre. Az Európai Bizottság új feltételeinél is észszerű kompromisszumokat kötünk – reagáltak az atv.hu-nak a Varga Judit vezette Igazságügyi Minisztérium (IM) részéről azokra az információkra, hogy a magyar kormány nem teljesítette határidőre a bizottság feltételeit az igazságügyi reform terén, ezért nyárig nem is érkeznek EU-s pénzek. 

„Brüsszelnek a közeljövőben ki kell fizetnie a Magyarországnak járó forrásokat. Magyarország Brüsszel minden eredeti feltételét teljesítette a megadott határidőre”

– reagált a Varga Judit által vezetett igazságügyi tárca sajtóirodája az atv.hu-nak arra, hogy Ujhelyi István EP-képviselő szerda este az ATV Egyenes beszédben azt mondta: Brüsszelben több európai bizottsági igazgatósággal tárgyalt, és kigyűjtötte mind a 27 pontot, amit a kormánynak teljesítenie kellene március 31-ig, és az ő gyűjtése alapján ennek a hetven százalékára az van írva: „elfogadhatatlan vagy nem teljesített a kormány javaslata”. Így sem az igazságügyi reform nem kielégítő az Európai Bizottságnak, de az Integritási Hatóság felállítása is tele van kérdőjellel a bizottság szerint – állította Ujhelyi István. 

Az IM részéről azt válaszolták: Brüsszelnek eredetileg 17 feltétele volt, Magyarország ezeket mind a vállalt határidőben teljesítette, azonban Brüsszel nem tartja a menetrendet, húzza a tárgyalásokat, újabbnál újabb feltételekkel áll elő.

Az új feltételek teljesítésében is észszerű kompromisszumokat kötünk, azokat a kéréseket támogatjuk, amelyeknek jogalapjuk nem volt, de Magyarország érdekeit nem sértették. Most is folyamatos a párbeszéd az Európai Bizottsággal, az igazságszolgáltatási kérdésekben is megállapodtunk

– közölte az IM az atv.hu-nak küldött válaszában.

„Kezdettől egyértelmű, hogy Brüsszel politikai nyomásgyakorlásra használja az uniós forrásokról szóló tárgyalásokat, többek között azért, hogy Magyarország is beálljon a háborúpártiak sorába és sajnos a dollárbaloldal is azért dolgozik, hogy Magyarország ne kapja meg a forrásokat” 

– írták válaszul.

Borítókép: Varga Judit igazságügyi miniszter (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.