időjárás 19°C Cintia , Norbert 2023. június 6.
logo

Brüsszelnek ki kell fizetnie a Magyarországnak járó forrásokat

Munkatársunktól
2023.03.30. 17:08 2023.03.30. 17:47
Brüsszelnek ki kell fizetnie a Magyarországnak járó forrásokat

Magyarország Brüsszel minden eredeti feltételét teljesítette a megadott határidőre. Az Európai Bizottság új feltételeinél is észszerű kompromisszumokat kötünk – reagáltak az atv.hu-nak a Varga Judit vezette Igazságügyi Minisztérium (IM) részéről azokra az információkra, hogy a magyar kormány nem teljesítette határidőre a bizottság feltételeit az igazságügyi reform terén, ezért nyárig nem is érkeznek EU-s pénzek. 

„Brüsszelnek a közeljövőben ki kell fizetnie a Magyarországnak járó forrásokat. Magyarország Brüsszel minden eredeti feltételét teljesítette a megadott határidőre”

– reagált a Varga Judit által vezetett igazságügyi tárca sajtóirodája az atv.hu-nak arra, hogy Ujhelyi István EP-képviselő szerda este az ATV Egyenes beszédben azt mondta: Brüsszelben több európai bizottsági igazgatósággal tárgyalt, és kigyűjtötte mind a 27 pontot, amit a kormánynak teljesítenie kellene március 31-ig, és az ő gyűjtése alapján ennek a hetven százalékára az van írva: „elfogadhatatlan vagy nem teljesített a kormány javaslata”. Így sem az igazságügyi reform nem kielégítő az Európai Bizottságnak, de az Integritási Hatóság felállítása is tele van kérdőjellel a bizottság szerint – állította Ujhelyi István. 

Jár hazánknak a brüsszeli pénz

Magyarország jövőre több mint hatszázmilliárd forinttal járul hozzá az uniós kasszához. Folynak az egyeztetések az Európai Bizottsággal.

Az IM részéről azt válaszolták: Brüsszelnek eredetileg 17 feltétele volt, Magyarország ezeket mind a vállalt határidőben teljesítette, azonban Brüsszel nem tartja a menetrendet, húzza a tárgyalásokat, újabbnál újabb feltételekkel áll elő.

Az új feltételek teljesítésében is észszerű kompromisszumokat kötünk, azokat a kéréseket támogatjuk, amelyeknek jogalapjuk nem volt, de Magyarország érdekeit nem sértették. Most is folyamatos a párbeszéd az Európai Bizottsággal, az igazságszolgáltatási kérdésekben is megállapodtunk

– közölte az IM az atv.hu-nak küldött válaszában.

„Kezdettől egyértelmű, hogy Brüsszel politikai nyomásgyakorlásra használja az uniós forrásokról szóló tárgyalásokat, többek között azért, hogy Magyarország is beálljon a háborúpártiak sorába és sajnos a dollárbaloldal is azért dolgozik, hogy Magyarország ne kapja meg a forrásokat” 

– írták válaszul.

Borítókép: Varga Judit igazságügyi miniszter (Fotó: Kurucz Árpád)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.