Miként lehet feldolgozni egy tömegbaleset okozta traumát?

Hal Melinda klinikai szakpszichológust az M1-es autópályán történt, több mint negyven járművet érintő tragikus tömegbaleset kapcsán kérdeztük.

2023. 03. 16. 18:06
null
Forrás: BRFK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A trauma minden esetben egyéni élmény. Ugyanaz a helyzet van akit mélyebben, van akit kevésbé mélyen érint, ugyanakkor bizonyos szituációk, mint például a hirtelen ijedség, vagy az életet veszélyeztető élmény nagyobb eséllyel okoznak sokkos állapotot, a későbbiekben kialakuló akár tartós stressz- és szorongásos reakciót – hívta fel a figyelmet az M1-es autópályán történt, 41 járművet érintő tömegbaleset kapcsán Hal Melinda. 

 

Milyen tünetek jelentkezhetnek egy tömegbaleset után?

A Mathias Corvinus Collegium Tanuláskutató Intézetének vezető kutatója kiemelte: akut és krónikus stresszreakció, nyomott, fásult hangulat, visszatérő ijesztő jelenetek betörése, rémálmok, alvászavar, fájdalom és tartós félelem gyakran jelentkezik, a szorongás emelkedése és a hangulatzavarok megjelenési rizikója is megnövekszik az ilyen élmények következtében.

A klinikai szakpszichológus ugyanakkor rámutatott: mindenkinek egyéni stratégiája van, hogyan dolgoz fel egy megrázó élményt, ez a folyamat a korábbi tapasztalatok függvényében eltérő lehet. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy

 a gyerekek úgynevezett megküzdési stratégiái még nem olyan fejlettek, mint a felnőtteké. Mindezt érzelmileg megnehezíti, ha a szülő is kontrollvesztett állapotba kerül – magyarázta a szakember. Igaz azonban az is – folytatta –, hogy a gyerekek idegrendszere még sokkal alkalmazkodóbb, plasztikusabb, ami segítheti őket tartós károk nélkül megküzdeni a helyzettel. 

Tömegbaleset az M1-es autópályán. Fotó: BRFK

Esetükben a temperamentum, a családi támasz, az érzelmekkel való munka nagymértékben előrejelzi, hogy kialakul-e tartós mentális nehézség. Érdemes tehát érzelmekről és félelmekről is beszélni velük, támogatásunkról biztosítani őket – húzta alá.

Hal Melinda kitért a mentésben résztvevők mentális helyzetére is, jelezve, hogy a gyászolókhoz és a sérültekhez hasonlóan ők is átélhetnek veszteségélményt. Mint mondta, munka közben a mentőcsapatok résztvevőiben az adrenalin dolgozik, ettől függetlenül a látvány, a szagok és a sérülések egyaránt okozhatnak fennmaradó, klinikai figyelmet igénylő mentális nehézséget. 

 

Hogyan lehet feldolgozni a traumát?

A klinikai szakpszichológus szerint a feldolgozás érdekében érdemes a történteket egy szakemberrel átbeszélni. – Nem érdemes egyedül küzdeni, mert a folyamat elhúzódhat. A labilitás sok esetben váratlanul jelentkezik, jó, ha ilyenkor van kihez fordulni – mutatott rá. Kiemelte azt is, hogy az érzelmek azonosítása, kimondása, az erőforrások aktiválása elengedhetetlen a folyamat során. –  A feldolgozás által a későbbi félelmeket igyekszünk oldani, ami nagyon fontos az életminőség megőrzése és javítása szempontjából – hangsúlyozta a szakember.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.