Budavári Fidesz: Nem hagyják érvényesülni a választók akaratát

Nem véletlen, hogy V. Naszályi Márta és a jegyzői sem tudtak megfelelni a törvényes működés követelményeinek, mivel a budavári polgármester már a negyedik hivatalvezetőjét nevezi ki egy ciklus alatt – közölte az I. kerületi Fidesz. Szerintük az új budavári jegyző, Czukkerné Pintér Erzsébet szakmai munka helyett nyílt politikai szerepet vállalt a kerületben. Az új jegyző tevékenysége nem meglepő, korábban Pikó András józsefvárosi polgármester hivatalvezetőjeként is jogsértések gyanújába került.

2023. 04. 27. 13:12
V. Naszályi Márta szemrevételezi az őt kritikával illető táblákat. Fotó: Horváth Szabolcs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„V. Naszályi Márta I. kerületi polgármester folyamatos és bizonyított törvénysértései ellenére valótlan állításokat tesz és jogi eljárásokkal fenyegetőzik. Abszurd rágalmait a tények cáfolják. A polgármester viselkedésével siralmas városvezetői teljesítményét igyekszik elfedni, hiszen több ellenzéki politikus is kételyeit fejezte ki az újraindításával kapcsolatban” – írta lapunknak az I. kerületi Fidesz. 

A kormánypárt szerint V. Naszályi politikai haszonszerzés céljából vagdalkozik és valótlan állításokat fogalmaz meg, amikor az önkormányzati munka fideszes cégeknek történő kiszervezéséről beszél.

„A polgármester ezt az állítását semmivel sem tudja alátámasztani, mivel az önkormányzati feladatokat kizárólag a Budavári Önkormányzat által alapított és száz százalékos tulajdonában lévő cégek, valamint intézmények látják el, egyetlen egy feladat sem került kiszervezésre” – hangsúlyozták. Szerintük hazugság a polgármester azon kijelentése is, hogy a jelenlegi képviselői többség törvénysértő döntésekkel ellehetetleníti az önkormányzat működését, és saját embereire cseréli a helyi intézményvezetőket. Leszögezték: a Budavári Önkormányzathoz tartozó összes intézményt ma is ugyanazok vezetik, akiket a korábbi testületi többség pályáztatás útján kinevezett.

„A valóság az, hogy az I. kerületi önkormányzat működésével kapcsolatban egyelőre csak a polgármester és a jegyző munkájával, intézkedéseivel szemben állapítottak meg jogszabálysértést a törvényességi felügyelet körében” – közölte az I. kerületi Fidesz. 

Emlékeztettek: a kormányhivatal számos törvényességi felhívást és tájékoztatást küldött már a városvezetésnek, legutóbb pár napja. Ez alapján is kijelenthető, hogy a polgármester és az általa működtetett hivatal eljárása több esetben jogszerűtlen volt, például azon kötelezettségét sem látja el, amely biztosítaná a bizottságok ügyviteli működését. Mint közölték: ilyen alaptalan vádakkal szemben szívesen állnak bármilyen jogi eljárás elé, mivel a kormánypárti többség mindig a jogszabályok betartásával járt el. „Ez azonban a polgármester asszony és mindenkori jegyzőjének eljárásáról nem állapítható meg. A polgármester és a jegyző ezen tevékenysége az I. kerületi lakosok érdekével ellentétes, mivel nem hagyják érvényesülni a választók akaratát” – reagált a Fidesz arra, hogy V. Naszályi Márta új jegyzője a napokban gyakorlatilag ellehetetlenítette a városfejlesztési bizottság ülésének megtartását. 

Varga Dániel független képviselő szerint Czukkerné Pintér Erzsébet utasításba adta a hivatal dolgozóinak, hogy ne jelenjenek meg azon az ülésen, amely a teraszok bérbeadásáról döntött volna. A bizottság tagjai megjelentek, így a határozatképesség biztosított lett volna. A jegyző azonban a képviselő szerint távol tartotta a szervezési iroda munkatársait is, akik a jegyzőkönyvkészítésért felelnek, mindezt pedig a nyilvánosság elől is el szerette volna titkolni, hiszen az ülés közvetítését is bojkottálta.

„A jogszabályok és az önkormányzatiság lábbal tiprását nem tűrhettem szó nélkül, így személyesen kértem tájékoztatást a jegyzőtől, akinek reakciója önmagáért beszél” – írta Varga közösségi oldalán, akit Czukkerné egyszerűen kidobott. Először emelt hangon közölte, hogy a kapcsolja ki a telefonját, majd már kiabálva mondta, hogy „ne tegye be a lábát ide, tegye ki a lábát innen!”.

„Nem véletlen, hogy polgármester asszony és a jegyzői sem tudtak megfelelni a törvényes működés követelményeinek, mivel V. Naszályi Márta polgármester már a negyedik jegyzőjét nevezi ki egy ciklus alatt. A jegyző azonban nem elég, mivel az „árnyékjegyző” Lamperth Mónika, a Gyurcsány-korszak bukott önkormányzati minisztere lett évi 6 millió forintért” – hívta fel a figyelmet a budavári Fidesz. 

Emlékezetes, az időközi választáson a parlamenti mandátumot szerző momentumos alpolgármester, Gelencsér Ferenc helyett a fideszes Fazekas Csilla került be a testületbe, és ez elég volt ahhoz, hogy a két független képviselő szavazata nélkül már nincs többsége az egyesült baloldalnak. Emiatt nehezebben érvényesíti a párbeszédes polgármester az akaratát.

V. Naszályi nemcsak a többségét vesztette el, hanem a harmadik jegyzőjét is ez év elején. Az új hivatalvezető, Czukkerné Pintér Erzsébet korábban Pikó András józsefvárosi polgármester jegyzője volt, ekkoriban a VIII. kerületben akadtak törvénysértés gyanúját felvető ügyek, amelyeket a jegyző nem akadályozott meg. Ilyen emlékezetes eset volt a közétkeztetési botrány. Pikó hivatalba lépésekor első döntései egyikeként bontotta fel a szerződést az önkormányzat egy közétkeztetési céggel, majd új győztest hirdettek, miközben még tartott a közbeszerzési eljárás. A Gazdasági Versenyhivatal elítélte az eljárást és megbírságolta az önkormányzatot.

Borítókép: V. Naszályi Márta (Fotó: Horváth Szabolcs Attila)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.