Hajdu János a harmadik pápalátogatást biztosítja

Másodszor felel egy személyben Ferenc pápa biztonságáért Hajdu János altábornagy, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója. A tábornok 32 évvel ezelőtt még közvetlenül, személyi testőrként óvta a szintén kiemelten védett személy, II. János Pál pápa épségét a magyarországi látogatásakor. Így most, 2023-ban Ferenc pápa második magyarországi látogatása azt jelenti, Hajdu János immár a harmadik pápalátogatás biztosítója.

2023. 04. 25. 4:45
Hajdu János
20230422 budapest varosliget rendorseg tuzoltosag katasztrofa vedelem nyilt napja havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különleges pályafutást tudhat magáénak Hajdu János altábornagy, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója: harminckét év alatt harmadszor biztosít pápalátogatáson. Ferenc pápa 2021 után másodszor látogat hazánkba április 28-án, a pápa biztonságáért pedig magyar részről egy személyben Hajdu János a felelős. Az altábornagy most nagyban tudja hasznosítani mind a 2021-es tapasztalatait, mind az 1991-ben szerzetteket. 

Harminckét éve ugyanis közvetlen személyi biztosítója volt II. János Pál pápának, aki 1991-ben először érkezett Magyarországra. A látogatásról készült videófelvételeken többször is felbukkan közvetlenül a szentatya mellett és mögött.

Ferenc pápa az első budapesti látogatásán (Fotó: Kurucz Árpád)

Ferenc pápa 2021-es budapesti látogatása előtt Hajdu János erről is beszélt a Hvg-nek. Kiemelte, utólag elemezték a történteket, a hibákat is, ugyanakkor sokat tanultak a II. János Pál védelméért felelős vatikáni testőröktől. Meglepve szembesültek azzal, hogy a szentatyát hatvan év feletti testőrök védték, kicsit ódzkodtak is tőlük, ám a gyakorlatban bebizonyosodott, hogy rendkívül összeszokott, fegyelmezett, professzionális egységről volt szó. Az egyik helyszínen egy asszony egy dobozzal a kezében biztosítási hiba következtében bejutott a védett területre, és a pápa felé szaladt. Míg Hajdunak és magyar társainak azonnal a menekítés folyamata ugrott be, két vatikáni testőr meglepően gyorsan az asszonyhoz futott, és karon fogva odakísérte a szentatyához úgy, hogy menet közben, kívülről alig láthatóan leellenőrizték a csomagot is, ami nem bombát, hanem virágot rejtett.

Hajdu János arról is beszélt, hogy különleges feladatként élte meg II. János Pál védelmét, ami rendkívüli igénybevételt jelentett öt napon keresztül. A látogatás végén a szentatya fogadta is őket, megköszönve a munkájukat.

Az altábornagy 1991-ben személyi biztosítóként az ötnapos látogatáson végigkísérte II. János Pált a vidéki útjain is, így testközelből láthatta mind a vatikáni rendőrök, mind a Svájci Gárda működését, mind a magyar biztosítás teljes folyamatát. 

Ferenc pápa első látogatására készülve 2021-ben a tábornok azt mondta a katolikus egyházfőről: a pápa gyakran érintkezik a tömeggel, és nem vesz tudomást arról, milyen védelem alatt áll.

Budapesten a vatikáni testőrökkel és titkosszolgálattal együttműködő TEK biztosítja Ferenc pápa és kísérete személyi védelmét. Ehhez a TEK teljes arzenálját felhasználja: nemcsak a személyi biztosítókat, hanem más, speciális szakembereket is bevetnek a háromnapos pápalátogatás alatt. 

Egyebek mellett a szentatya biztosításához szükséges hírszerzést is felpörgették, úgy tudjuk, a TEK hírszerzői és elemzői egyébként már hónapok óta célzottan végzik munkájukat. Ugyancsak a biztosítás résztvevői lesznek a TEK mesterlövészei, akik nemcsak a rendezvények helyszínén, hanem a pápa mozgásának útvonalán minden kényes helyszínen ott lesznek. Helikopterek is a légtérben mozognak majd, szintén mesterlövészekkel a fedélzetükön.

Mint lapunk megtudta, legalább fél éve zajlik az előkészítő munka, amelynek elsődleges célja a pápalátogatás rendkívüli esemény nélküli lebonyolítása. Fontos a normál biztonsági intézkedések, a beléptetés és a zárás zökkenőmentes végrehajtása. Ugyanakkor vészforgatókönyv is készült a rendkívüli események kezelésére.

Hajdu János a pápa biztosítását egy irányítási központból végzi majd, amelyet a legmodernebb hírközlési rendszereken át kötnek össze a helyszíni parancsnokokkal, valamint a rendőrség illetékes parancsnokaival. A rendőrség részéről a pápalátogatás rendjéért Kuczik János vezérőrnagy, országos közbiztonsági főkapitány-helyettes felel. Az ezzel kapcsolatos publikus részletekről, a lezárásokról várhatóan ma tájékoztatják a közvéleményt.

Nem lesznek dugók

A hivatalos nyilvántartás szerint Budapest pormentes közútjainak teljes hossza 4821 kilométer, ebből mindössze 102 kilométert vesz majd igénybe a katolikus egyházfőt szállító konvoj. Vagyis a főváros pormentes útjainak alig két százalékát érinti a pápalátogatás, így egyáltalán nem kell aggódni, hogy Budapest bedugul Ferenc pápa pénteken kezdődő háromnapos látogatása miatt. Ahogy azt egy közlekedési szakember a Magyar Nemzetnek megfogalmazta: egy hét végi kerékpárosverseny, vagy az elmúlt hétvégén lebonyolított Vivicittá félmaraton miatt komolyabb lezárások történnek, mint amire most hétvégén sor kerül majd. Az érintett útvonalakat − biztonsági idősávok figyelembevételével − csakis akkor zárják le, amikor Ferenc pápa és kísérete használja azt. A pápa érkezése előtt például csak tíz perccel zárják le a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérről a belvárosba bevezető három lehetséges útját. (Sz. L. J.)

Borítókép: Hajdu János altábornagy, a TEK főigazgatója (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.