Újabb részletek derültek ki Ferenc pápa budapesti látogatásáról + videó

A szentatya útja azért is fontos, mivel annak ellenére vállalja a megterhelő utazást, hogy az egészsége nem kiváló – mutatott rá Bese Gergő atya.

Magyar Nemzet
Forrás: origo.hu2023. 04. 22. 10:49
FERENC pápa
Vatikánváros, 2023. március 8. Ferenc pápa heti általános audienciájára érkezik a vatikáni Szent Péter téren 2023. március 8-án. MTI/AP/Andrew Medichini Fotó: Andrew Medichini
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bárhol, ahol pápalátogatás történik, elindul egyfajta lelki ébredés. Különösen igaz ez azokra a helyekre – például a budapesti Rózsák terére, amely kiemelt helyszíne lesz a magyarországi pápalátogatásnak, mivel ott a szegényekkel és a görög katolikus közösségekkel is találkozni fog, vagy a Papp László Budapest Sportarénára, ahol több ezer fiatal fogja hallgatni a beszédét –, ahol személyesen találkozhatnak Ferenc pápával a hívek 

– mutatott rá a pápa budapesti látogatása kapcsán Bese Gergő atya. Elmondása szerint tulajdonképpen bárkinek, aki ott lesz valamelyik helyszínen – tehát például a Lánchídon állva integet a pápának, aki majd elhalad ott –, lesz egy személyes élménye, egy valós, emberközeli megtapasztalása a római katolikus egyház vezetőjéről.

Bese Gergő atya kiemelte: a szentatya látogatása azért is fontos, mivel annak ellenére vállalja a megterhelő utazást, hogy az egészsége nem kiváló. Ez az oka annak is, hogy ezért utazik csak Budapestre, és nem lesznek vidéki állomások, mint például Mátraverebély-Szentkút. 

Az is befolyásolja a programját – folytatta –, hogy a napi terheltségét igyekeznek csökkenteni, tekintetbe véve az idős korát és betegségét. Emellett annak is jelentősége van, hogy a pápai szék, amelyről beszélni fog, milyen magas. Azt úgy kell beállítani, hogy a szentatya beteg térdeit ne terhelje túl az ülés és a támaszkodás. Az is meg van tervezve, mennyi lépést tegyen meg a saját lábán: nem véletlen, hogy a szentmisében az igeliturgiát ő vezeti, de az áldozati liturgiát már Erdő Péter bíboros atya fogja celebrálni 

– részletezte Bese Gergő az Origónak.

Beszélt arról is, hogy Camino – Krisztus, a jövőnk címmel elkészült az apostoli látogatás hivatalos dala. Mint mondta, ez egyfajta himnusz, amelynek elkészítésére rendkívül rövid idő állt rendelkezésre. 

Ez a dal ugyanakkor képes átadni a találkozó üzenetét a zenén keresztül azoknak, akik keresők, kételkednek, akik hallották, hogy hazánkba látogat a pápa, de nem kapcsolódnak szorosan az egyházhoz. Ez a dal közelebb viheti őket a találkozó üzenetéhez, amely a közösséget jelenti, és ennek középpontjában pedig a feltámadott Krisztus áll

 – fogalmazott Bese Gergő atya.

Borítókép: Ferenc pápa heti általános audienciájára érkezik a vatikáni Szent Péter téren 2023. március 8-án. (Fotó: MTI/AP/Andrew Medichini)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.