Különleges információt kap a pápa Magyarországon egy svájci gárdistától

A labdarúgásért rajongó szentatya különleges kapcsolatot ápol kedvenc argentin csapatával, a San Lorenzo gárdájával, amelynek szereplését is nyomon követi. Ferenc pápa ugyan több mint három évtizede megfogadta, hogy nem néz televíziót, így a képernyőn nem kíséri figyelemmel a kedvencei játékát, de sajtóhírek szerint az eredményről egy svájci gárdista mindig informálja. Minden bizonnyal így lesz most szombaton is, amikor a San Lorenzo magyar idő szerint 19 órakor pályára lép.

2023. 04. 27. 12:54
null
This handout picture released on December 18, 2013 by the Vatican press office shows Pope Francis (R) holding the jersey of San Lorenzo's Argentinian football club as he poses with San Lorenzo's Argentinian football team president Matías Lammens (2ndL) and Argentinian television presenter Marcelo Tinelli (C)after his general audience at St Peter's square at the Vatican. San Lorenzo's players won the Argentina's first division football Championship at Jose Amalfitani stadium in Buenos Aires, Argentina, on December 15, 2013. AFP PHOTO / OSSERVATORE ROMANO/HO RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / OSSERVATORE ROMANO" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS (Photo by OSSERVATORE ROMANO / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokak előtt ismert, hogy az argentin származású Ferenc pápa nagyon szereti a labdarúgást, így természetesen követi a nemzeti csapat eredményeit, a honi mezőnyből pedig a San Lorenzo a kedvence. Ő a San Lorenzo 88235N – 0 számú tagsági könyvének tulajdonosa. A madridi El País néhány éve egy terjedelmes cikkben számolt be a szentatya és a labdarúgás kapcsolatáról – ezt itthon az Infostart.hu szemlézete. Ebből kiderül, hogy Ferenc pápa 2008. március 12-én lett a San Lorenzo pártoló tagja, amelynek fiatal kora óta lelkes szurkolója.

A hírek szerint egy svájci gárdista rendre tájékoztatja a szentatyát a San Lorenzo eredményeiről. Fotó: AFP

 

Különös kapcsolat

Az argentin klub is nagyra becsüli Ferenc pápa figyelmét, szeretetét, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy amikor az argentin bíborost a katolikus egyház fejévé szentelték, a San Lorenzo olyan mezben lépett pályára bajnoki mérkőzésen a Colón ellen, amelyen a szentatya arcképe volt. Abban az esztendőben nem mellesleg a San Lorenzo argentin bajnok lett.

Egy évvel később, 2014-ben pedig, a klub története során először, a csapat a paraguay-i Nacional Asunción ellen elhódította a nagyon rangos Libertadores Kupát.

Talán nem meglepő, hogy egy hét múlva az egyesület küldöttségének útja máris a Vatikánba vezetett, ahol megmutatták a rangos trófeát Ferenc pápának. Emellett a Libertadores Kupa kicsinyített másolatát és egy San Lorenzo-mezt is vittek ajándékba a szentatyának.
 

Hűség a kedvencekhez

Ferenc pápának a San Lorenzo csapatához való hűségéről mindent elárul egy 2016. februári kedves történet, amikor a Boca Juniors és a San Lorenzo játszotta az argentin szuperkupa döntőjét. Az összecsapást megelőzően a rivális klub egyik rajongója azt kérte Ferenc pápától, hogy áldja meg a csapatát, hogy elhódíthassa a szuperkupát. A szentatya kedvesen elhárította a meglepő kérést, majd megáldotta a kedvenceit. Ezek után talán nem meglepő, hogy az addig mérkőzések óta bukdácsoló San Lorenzo 4-0-ra kiütötte a Boca Juniors csapatát.

San Lorenzo v Boca Juniors - Primera Division Argentina
A kedvencek is nagyon szeretik és tisztelik a szentatyát. Fotó: AFP

Az El País cikkéből megtudhatjuk azt is, hogy a szentatya gazdag mezgyűjteménnyel rendelkezik, amelyre nagyon büszke, ezeket a relikviákat főként államfőktől és sportolóktól kapta. Megvan neki többek között az argentin, a brazil, a spanyol és a mexikói nemzeti tizenegy meze, emellett az AS Roma, az Internazionale, a Juventus, a Lazio, Cruzeiro, a Fluminense, a Rosario Central, a Racing, a Boca Juniors,, a Newell’s Old Boys és az FC Barcelona csapatai szerelését is megkapta már.

 

Egy gárdista informál

A szentatya fociszeretetének az ad aktualitást, hogy Ferenc pápa háromnapos magyarországi látogatása alatt a San Lorenzo is pályára lép Argentínában. A szentatya kedvencei magyar idő szerint szombat este 19 órakor bajnoki mérkőzésen csapnak össze a Velez Sarsfield csapatával, körülbelül akkor, amikor befejeződik Ferenc pápa magántalálkozója az Apostoli Nunciatúrán a Jézus Társasága tagjaival.

Nyilvánvaló, hogy a hivatalos program, az egyházfői kötelezettségek sokkal fontosabbak, mint a San Lorenzo mérkőzése, de egy argentin lapnak, a La Voz del Pueblónak 2015-ben adott interjújából kiderül – ebből később a Tvmnews.mt idézett –, hogy Ferenc pápa amúgy sem néz televíziót. Még 1990 júliusában, bíborosként megfogadta ugyanis a Kármel-hegyi Szűzanyának, hogy nem fog többé tévézni, mert az nem építi a lelkét.

A szentatya így nem nézte tavaly az Argentína–Franciaország vb-döntőt sem a televízióban, akkori olasz sajtóértesülések szerint talán a rádióban hallgatta meg a meccs kommentárját. Ferenc pápa azonban követi a nemzeti csapat és a San Lorenzo eredményeit, utóbbi meccseiről a lap szerint egy svájci gárdista tájékoztatja. Minden bizonnyal így lesz most szombaton is.

Borítókép: Ferenc pápa egy egyedi San Lorenzo-mezzel a bajnoki cím után (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.