Várhatóan idén is gaztenger borítja majd a fővárost

Ha a szépet felváltja a gondolkodásunkban az etika, ha a zöldfelületeinkre nem pusztán látványként, hanem élőhelyként tekintünk, elkezdődhet a változás– ezzel a hangzatos mondattal indokolta Bardóczi Sándor főtájépítész azt, hogy egyre több gazos terület alakult ki fővárosszerte. A kaszálás elmaradása nem mindenhol aratott osztatlan sikert, sok kerületben a helyi önkormányzat a kritikusabb helyeken rendezte a területet. Ám van olyan helyhatóság is, amely követi a főpolgármester „példáját”, és kevesebbet kaszálnak a zöld felületeiken.

2023. 04. 25. 12:46
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A Vadvirágos Budapest program tematikus oldala az idei kevésbé kaszált foltokkal hamarosan frissül” – írta közösségi oldalán Bardóczi Sándor fővárosi főkertész, főtájépítész. 

Az eddigi tapasztalatok alapján ez azt jelenti, hogy még kevesebb kaszálást hajt végre a fővárosi önkormányzat idén. A főtájépítész mindezt azzal indokolta, hogy megjelent néhány vadvirág a kaszálatlan területeken. Arról azonban hallgat, hogy ezzel együtt mennyi gyomnövény burjánzott el Budapest utcáin és magánkertekben.

„Messziről könnyen mondjuk egy ennyire tarka élőhelyre azt, hogy semmi nincs ott, csak a »magas gaz«. Miközben ezek a növények ott vannak, táplálékul, menedékül szolgálnak hasznos beporzóknak. Miért ne lehetne, maradhatna élőhely, városökológia jelentőségű menedék, harmatcsapda, talajt az erózió ellen védő pajzs, hőszigetet kiegyenlítő párologtató felület, élőhely azzal, hogy csökkentjük rajta a kaszálások számát és teret adunk a természetnek? Mert nem szép? Mert nem ezt szoktuk meg? Sok olyan szokásunk van, amin változtatnunk kell, ha a bolygónkkal együtt akarunk élni” – hangoztatta a fővárosi főkertész, s hozzáfűzte: ha a szépet felváltja a gondolkodásunkban az etika, ha a zöldfelületeinkre nem pusztán látványként, hanem élőhelyként tekintünk, elkezdődhet ez a változás.

Bardóczi tájékoztatása szerint a fővárosi önkormányzat 600 hektáron kaszáltatja rendszeresen a gyepet a BKM Zrt. FŐKERT Divízióval. Ennek a 600 hektárnak a 4,5 százalékát, a természetközeli foltokat, rézsűket, elválasztó sávokban lévő zöldfelületek egy részét három éve csökkentett módon kaszálják.

„Idén is kerültek be új területek a programba és eresztettünk el olyan területeket, ahol nem a várt folyamatok indultak el.” − írta a főkertész, ám arra nem tért ki részletesen, mit is jelentett a „nem a várt folyamat.” Bár mindenki sejti, hogy vadvirágok helyett egyszerűen elburjánzott a gaz a kaszálatlan területen.

Mint lapunk többször is beszámolt róla, Karácsony Gergely főpolgármesteri munkásságának egyik legvitatottabb eleme a zöldfelületek elhanyagoltsága. Több helyi önkormányzat azonban megelégelte a fővárosi semmittevést és saját kézbe vette a közterek gondozását. Az V. kerület hosszas huzavona után elérte, hogy a Vörösmarty tér és a Hild József tér saját kezelésbe kerüljön, mert előtte rengeteg panaszt kaptak a lakosságtól. Még Karácsony Gergely párttársa, a párbeszédes V. Naszályi Márta I. kerületi polgármester se nézte tétlenül, hogy a Vérmezőnek csak papíron van gazdája, és megkezdte a zöldterület rendbetételét saját forrásból. 

 A balliberális vezetésű józsefvárosi önkormányzat ellenpéldája a rendezett zöldövezetre való törekvésnek. A helyhatóság nyíltan felvállalta, hogy idén lecsökkenti a kaszálást a kerületi területeken is. 

Mint ahogyan azt az önkormányzati lapban közölték: jót teszünk a környezettel, ha ritkábban kaszálunk.

Józsefváros egyes részein extenzív gyepfelületek születnek az idén.” − írta a helyi lap. Hangsúlyozták: a kaszálás csökkentését Bardóczi Sándor ihlette meg az Újbudán kinőtt vadvirágos fotójával. Közlésük szerint, idén 4000 négyzetméteren lesz extenzív − azaz mérsékelten kaszált − gyep a Magyarok Nagyasszonya téren, a Szenes Iván téren, a Vajda Péter utcában, a Koltói Anna téren, a Golgota utcában, valamint a Horváth Mihály téren. A felsorolt közterek egytől egyik a kerület népszerű helyszínei, több helyütt Józsefváros legismertebb katolikus templomai állnak, rendezett környezettel. 

Korábban már többször beszámoltunk a főváros elképesztő ötleteiről: autósávok közti balesetveszélyes és értelmetlen méhlegelőkről, juhlegelők és játszótér közeli rovarhotelek és darázsgarázsok létrehozásáról. Eddig egyedül a juhlegelő létrehozásába nem vágott bele a  főváros. 

 

Borítókép: Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze (Fotó: MTI/Soós Lajos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.