időjárás 2°C Taksony 2022. november 29.
logo

Juhlegelők létrehozásán gondolkodnak Karácsonyék

Nagy Orsolya
Forrás: Qubit.hu
2021.06.18. 11:40
Juhlegelők létrehozásán gondolkodnak Karácsonyék

Budapest főtájépítésze szerint a legelő-ökoszisztémák kialakításához fontos lenne, hogy legyen Budapestnek egy vagy több nyája. Bardóczi Sándor egy interjúban vázolta fel terveit, a juh- és marhalegelőként három helyszín jöhet szóba: a III. kerületi Mocsárosdűlő, az újbudai Tétényi-fennsík és a X. kerületi Felsőrákosi-rétek.

A Karácsony Gergely főpolgármester által kinevezett Bardóczi Sándor nem áll meg a fővárosi közbeszédben gúnytárggyá vált méhlegelők létrehozásával, következő lépésként

juhokat és szürke marhákat legeltetne Budapest zöldterületein.

Budapest főtájépítésze a Qubit.hu-nak adott interjúban emlékeztetett arra, hogy méhlegelőnek Budapest zöldterületeinek 4,5 százalékát jelölték ki a vadvirágos rét programban, 280 ezret a hatmillió négyzetméterből.

„A kerületek által kaszált területek, amelyek nem tartoznak a fővárosi önkormányzat kezelése alá, ennél sokkal nagyobbak” – vázolta az idén induló fővárosi kísérletet a tájépítész. A méhlegelők első kategóriájába az olyan, természetvédelmi oltalom alatt álló területeken kialakított gyepfoltok tartoznak, mint a Gellért-hegy keleti oldalának sziklái vagy a déli oldal meredek rézsűi. A harminchektáros Gellért-hegyi közpark ugyanis egyben országos természetvédelmi terület.

Jöhetnek a juhlegelők

„Az olyan természetvédelmi területeinken, ahol a biodiverzitás megőrzéséhez a kaszálórétek fenntartása a cél,

a komplex feladat miatt szeretnénk meghonosítani a legeltetést.

Fontos belőni az arányokat, hogy a legelőnyomás elsősorban az ökoszisztémát szolgálja, és ne a nyájak vagy gulyák gazdasági haszna legyen a fontos. Nem az a cél ugyanis, hogy a szürke marhák vagy a juhok egy még előre nem látható éhínség idején kielégítsék az éhező város igényeit, hanem a természeti értékmegőrzés” – jelentette ki Bardóczi a lapnak, aki szerint három helyszín jöhet szóba:

a III. kerületi Mocsárosdűlő, az újbudai Tétényi-fennsík és a X. kerületi Felsőrákosi-rétek.

Bardóczi szerint a legelő-ökoszisztémák kialakításához fontos lenne, hogy legyen Budapestnek egy vagy több nyája.

„Titkos vágyam bevonni a Fővárosi Állat- és Növénykertet, nemcsak az állatsimogató programok stresszét a réten legelve kipihenő saját juhaik miatt, hanem a rengeteget és drágán fogyasztó húsevőik ellátása is megoldható lenne így” – árulta el a főkertész.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.