„Három műszakban kell helytállniuk, éjjel-nappal jelen kell lenniük”

Rekordösszegű adományt kaptak a sürgősségi betegellátásban dolgozó ápolók.

2023. 05. 13. 9:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ápolók napja alkalmából a BioTechUSA-cégcsoport történetének legnagyobb értékű adományával, 15 ezer doboz prémium vitaminkészítménnyel támogatja a Magyar Kórházszövetséget, valamint a szervezet közvetítésével országosan 91 kórházi intézményt. A hatvanmillió forint értékű adománnyal kapcsolatban – amelyben ötezer sürgősségi betegellátásában dolgozó ápoló részesül – a cégcsoport egyik tulajdonosa úgy fogalmazott:

Az ápolók szerepe különösen fontos, hiszen ők azok, akik napi szinten az ágy mellett állva gondoskodnak a betegekről. Ennek fényében döntöttünk úgy, hogy segítjük munkájukat és egészségük védelmét

– mondta Lévai Bálint, aki örömét fejezte ki, hogy a Magyar Kórházszövetség közvetítésével többek között olyan intézményekbe jutnak el C-, D- és multivitaminjaik, mint például a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Oktató Kórháza, a Békés Vármegyei Központi Kórház, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ, a Mohácsi Kórház és a Szent Borbála Kórház.

Velkey György, a kórházszövetség elnöke az adománnyal összefüggésben az ápolói életpálya nehézségeire mutatott rá, mondván nemcsak erős szakmai igényességre és tudásra van szükségük, de humánumra és fizikumra, valamint ritka lelki-szellemi kompetenciákra is. 

Általában három műszakban kell helytállniuk, ráadásul éjjel-nappal jelen kell lenniük. Ezt nagyon nehéz összeegyeztetni a családi életükkel, amelyből számos konfliktus adódik. Többségük ráadásul vidékről jár be, így a munkájuk sok utazással is párosulhat. Rengeteg feszültséget visznek haza, napi szinten élik meg a betegek élet-halál küzdelmét, melyben döntő szerepük van

– hangsúlyozta Velkey György, hozzátéve, hogy mindezeken túl kevés az ápoló a betegek mellett, ráadásul sok adminisztrációval is jár a munkájuk. Mint mondta, Magyarországon fokozott a szakképzett ápolók hiánya, így túlfeszített munkát végeznek, hiszen sokszor 20-40 ágyas osztályokra csupán egy-egy ápoló jut éjszakánként.

A BioTechUSA-cégcsoport tulajdonosai és Velkey György (jobbra) kórházigazgató

Mint mondta, elemi vágy van benne, hogy visszatérjen közvetlenül a betegek mellé és olyan munkát végezzen, ami direkt és napi kapcsolattal jár, ráadásul a segítségére van annak, aki rászorul – ez pedig az ápolás. 

– Van egy olyan – talán naivnak tetsző – álmom, hogy nyugdíj mellett az ápolásban segítek majd, de hogy aztán mit fog hozni az élet, azt még nem tudom. Általában az orvosi munka távolabb van a közvetlen szükségletektől, távolabb, mint az ápoló, aki a legintimebb kapcsolatban van azzal, akiért dolgozik.

Az az egyszerű gesztus, hogy ha valakinek fáj, az csökkenthető, ha valaki magányos, az enyhíthető, ha valaki izzad, az letörölhető, ha valaki vérzik, az elállítható, tehát ezek a nagyon közvetlen segítségnyújtások jó érzéssel töltik el azt, aki végzi. Ez a jónak lenni jó pszichéje az emberben ösztönösen benne van. Amivel teszek valami evidens jót, az pozitív érzéssel tölt el. Magának az ápolásnak ez az értelme – hangsúlyozta a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója.

Borítókép: Maszkot viselő ápoló a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított központi intenzív osztályon a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban, Székesfehérváron 2021. április 28-án (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.