Összegezte az erőszakos ellenzéki demonstráció történéseit a rendőrség

Erőszakkal, folyamatosan és összehangoltan próbálta meg egy néhány száz főből álló agresszív tömeg a pénteki esti diáktüntetés után egy órán keresztól áttörni a rendőrsorfalat Budapesten. A rendőrök 15 embert igazoltattak és két esetben feljelentést tettek csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak miatt – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 20. 14:43
pedagógus tüntetés
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éjszaka rendkívüli sajtótájékoztatót tartott, szombaton pedig közleményben összegezte a pénteki jogellenes tüntetésen történteket a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK). A rendőrség beszámolójában felidézte, hogy a tegnapi, bejelentett és a BRFK által tudomásul vett gyűlés befejezését követően, 19 óra után a résztvevők egy csoportja az Oktogonról az Andrássy úton megindult a Hősök tere irányába. A már jogellenes gyűlés résztvevői a Rippl-Rónai utca és a Lendvay utca kereszteződésében verbálisan, majd tettleg provokálták a rendőröket. Az egyenruhásokat lökdösték, kezdetben papírrepülőkkel, később különböző tárgyakkal dobálták: sörösdobozokkal, üveg-, fém- és műanyag palackokkal, füstgránáttal, nagyméretű vascsavarral.

 A néhány száz főből álló agresszív tömeg egy órán keresztül folyamatosan és összehangoltan, erőszakkal próbált áttörni a rendőrsorfalon

– értékelt a BRFK. Mint írták, a rendőrök számtalanszor hangosbeszélőn szólították fel az embereket a jogsértő cselekmény befejezésére. Bár a rendőrök testi épségét közvetlenül veszélyeztető támadás egyértelműen megalapozta volna a rendőrségről szóló törvényben szabályozott kényszerítőeszközök alkalmazását, a rendőrök óriási türelmet tanúsítva, kizárólag testi erővel tartották vissza a jogellenes gyűlés erőszakos résztvevőit – fogalmaztak a közleményben.

A rendőrök 15 embert igazoltattak, továbbá hivatalos személy elleni erőszak gyanúja miatt a helyszínen két embert fogtak el és állítottak elő, két további esetben pedig  Központi Nyomozó Főügyészségen feljelentést tettek csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak miatt. Pirotechnikai termékkel kapcsolatos szabálysértés és gyülekezési joggal visszaélés miatt egy-egy szabálysértési eljárást kezdeményezett a Budapesti Rendőr-főkapitányság

 – derült ki. A jogellenes gyűlésen készült felvételeket tovább elemzik a nyomozók.

A BRFK szerint a rendőrök a lehető leghumánusabb módon hajtották végre feladataikat, jogszerűen, szakszerűen és arányosan jártak el. Kiemelték azt is, hogy a rendőrség mindenkinek biztosítja a békés gyülekezéshez és a véleménynyilvánításhoz való jogot. Nyomatékosan felhívták ugyanakkor a figyelmet arra: aki rendőrökre támad, azzal szemben határozottan, a jogszabályokban foglalt kényszerítőeszközöket alkalmazva intézkedni fognak. Azt is tudomásul kell venni, hogy veszélynek teheti ki magát az is, aki a rendőri felszólítás ellenére egy jogellenes gyűlés helyszínén marad, és a rendőrsorfaltól nem távolodik el – közölték.

Borítókép: Ellenzéki demonstráció Budapesten. (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.