Magyarország ellen szavazott Marc Tarabella, a brüsszeli korrupciós botrány egyik gyanúsítottja

Tarabella mellett a momentumos Cseh Katalin és Donáth Anna, a szocialista pártcsaládban ülő Ujhelyi István, valamint a DK-s Ara-Kovács Attila, Dobrev Klára és Molnár Csaba is megakadályozná a magyar EU-elnökséget.

2023. 06. 01. 14:18
Borítókép: Marc Tarabella belga szocialista EP-képviselő távozik az Európai Parlament plenáris üléséről 2023. február 2-án (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország ellen szavazott a brüsszeli korrupciós botrány egyik gyanúsítottja, Marc Tarabella. 

Az Európai Parlament hét frakciójából öt határozatot terjesztett be, amely felszólítja az Európai Tanácsot, hogy az uniós szerződések biztosította szankcionálási jogával élve fossza meg Magyarországot az EU rotációs elnökségének lehetőségétől. Hazánk 2024 második felében tölti be az uniós féléves elnöki tisztségét, ebben az időszakban vennék át hivatalukat az EP-választás után az új képviselők, akik az új bizottságot is megválasztják majd.

A mai szavazáson 442 képviselő szavazott igennel, 144 nemmel és 33-an tartózkodtak. Megszavazták a határozatot a Marc Tarabella mellett a magyar baloldali EP-képviselők, köztük a momentumos Cseh Katain és Donáth Anna, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége színeiben Ujhelyi István, a DK-s Ara-Kovács Attila, Dobrev Klára és Molnár Csaba.  

Az Alapjogokért Központ Facebook-posztjában úgy fogalmazott:

Ők azok a magyarországi baloldaliak, akik megfosztanák Magyarországot az európai uniós elnökségtől, csak azért, mert Magyarország békepárti.

 

 

Marc Tarabellát azzal vádolják, hogy legalább 140 ezer eurót (48 millió forintot) fogadott el Antonio Panzeri egykori szocialista olasz európai parlamenti képviselőtől, hogy a testületben jobb színben tüntesse fel Katart.

A korrupció vádja miatt letartóztatott és börtönbe küldött baloldali képviselő tehát azért szavazott Magyarország ellen, mert szerinte többek között korrupció miatt hazánk nem alkalmas a soros elnökség betöltésére.

Marc Tarabella egyébként múlt héten tért vissza az Európai Parlamentbe, három hónappal azután tért, hogy a belga rendőrség letartóztatta az Európai Parlamentet megrázó korrupciós vádak miatt folyó nyomozás részeként. Akkor közölte, hogy

2024-ben nem indul az európai választásokon, de kijelentette, hogy jelenlegi mandátumát szeretné kitölteni.

 

Marc Tarabellát február 10-én vette őrizetbe a belga rendőrség az Európai Parlamentet érintő korrupciós ügyben folytatott nyomozás részeként. Aznap átkutatták a képviselő egyik liege-i bankban őrzött széfjét, valamint több irodát a vallóniai Anthisnesben, ahol az 59 éves politikus a polgármester. 

Tavaly év végén letartóztatta a rendőrség Pier Antonio Panzeri volt olasz szocialista EP-képviselőt is, aki egy hónap múlva, január végén vádalkut kötött a nyomozókkal. Korábban azt vallotta, hogy 120 ezer és 140 ezer euró közötti összeget adott Tarabellának a Katarral kapcsolatos ügyek intézésében nyújtott segítségéért.

Érdekesség, hogy korábban még el akarta venni Katartól a futball-világbajnokság rendezési jogát Tarabella, később már az ország érdemeiről beszélt.

 

Borítókép: Marc Tarabella belga szocialista EP-képviselő távozik az Európai Parlament plenáris üléséről 2023. február 2-án (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.