Kihaltnak hitt faj egyedeinek születtek utódai a Szegedi Vadasparkban

A veszélyeztetett faj öt kis csemetéjét a látogatók már megtekinthetik a vadasparkban.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 29. 10:37
FEKETE Zsolt
Szeged, 2020. április 22. Fekete Zsolt, a Szegedi Vadaspark állatgondozója dolgozik az állatkertben 2020. április 22-én. Bárki örökbe fogadhatja a vadasparkban élõ egyik különleges gyíkfajtát, a guyanai krokodiltejut, ahogy bármelyik, az állatkertben gondozott állat jelképes nevelõszülõje lehet az, aki támogatni kívánja a látogatók híján nehéz helyzetbe került intézményt. Az állatkert a koronavírus-járvány miatt március közepétõl nem fogadhatja a látogatókat. MTI/Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt mezopotámiai dámszarvas (Dama mesopotamica) született a Szegedi Vadasparkban. A veszélyeztetett faj legkisebb jövevényét, az alig több mint egyhetes borjút már a közönség is megtekintheti – tájékoztatta Veprik Róbert, az állatkert igazgatója az MTI-t.

Magyarországon csak a Szegedi Vadasparkban találkozhatnak a látogatók ezzel a ritka fajjal, amelynek jelentős, immár huszonegy példányos állománya él az erdei kifutóban. 

A faj vadon gyakorlatilag kipusztultnak számított a múlt század közepére, és ma sem él belőle több kétezer egyednél a világon. Az európai állatkertek tevékeny részt vállaltak a faj megmentésében, a vadaspark is fajmentő tenyészprogram keretében tartja egyedeit 2013 óta.

A Közel-Keleten élő faj többször is előfordul az ószövetségi történetekben, de említik úgy is, mint olyan vadon élő állat, amely nem tisztátalan, vagyis a zsidó vallási előírások szerint is fogyasztható. A faj vesztét élőhelyük pusztulása, valamint a modern lőfegyverek megjelenése, ezzel vadászatuk hatékonyabbá válása okozta.

A múlt század közepén fedezték fel a kihaltnak hitt faj egy kisebb populációját Iránban, amelyből a németországi Opel Zooba került pár egyed, amelyek később alapjául szolgáltak a faj megmentésének és visszatelepítésének.

A mezopotámiai dámvad hasonló a Kárpát-medencében is élő európai dámvadhoz, régebben annak egyik alfajának tartották, ma már azonban külön fajnak tekintik. A mérete valamivel nagyobb az európaiénál – tömege ötven-hetven kilogramm, testhossza másfél méter, viszont az agancsa kevésbé „lapátos”. Elsősorban a sűrű növényzetű, erdős területeket kedveli, ahol elbújhat ragadozói elől, a Szegeden kialakított kifutó is ezt a környezetet idézi.

Borjai, mint más szarvasokéi, fejletten születnek, pár órásan már futni is tudnak a kezdeti bizonytalan lábra állás után. A látogatók megtekinthetik mind az öt borjat, ahogy más szarvasborjakat is, hiszen a gímszarvasok és az európai dámvadak is gyarapodtak a tavasz végén és a nyár elején a szegedi állatkertben.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.