Soltész Miklós: A hit, a nyelv és a kultúra erősítésére van szükség a megmaradáshoz

Az államtitkár a székelyföldi Szentegyházán magyarországi nemzetiségi fiatalokkal együtt vett részt a nemzeti összetartozás napja alkalmából tartott rendezvényen.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 04. 12:07
SOLTÉSZ Miklós
Pilisvörösvár, 2023. április 5. Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelõs államtitkára beszél a nemzetiségi tanulmányi ösztöndíjak átadásán a német nemzetiségi Friedrich Schiller Gimnázium és Kollégiumban Pilisvörösváron 2023. április 5-én. MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mind a külhoni magyaroknak, mind a Magyországon élő nemzetiségeknek a hit, a nyelv és a kultúra erősítésére van szükségük ahhoz, hogy szülőföldjükön megőrizzék nemzeti identitásukat – hangoztatta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára vasárnap a székelyföldi Szentegyházán, ahol magyarországi nemzetiségi fiatalokkal együtt vett részt a nemzeti összetartozás napja alkalmából tartott rendezvényen.

Soltész Miklós elmondta: először szerveztek Magyarország határain kívül alumni találkozót a magyarországi nemzetiségi középiskolák egykori ösztöndíjasai számára, bemutatandó, hogyan éli meg a magyarság kisebbségi helyzetben a nemzeti összetartozás élményét. 

Jelezte, hogy olyan nemzetiségi – többek között horvát, szlovák, román, ruszin – fiatalokról van szó, akik valamelyik magyarországi nemzetiségi középiskolába jártak, és a tanulmányaikban elért kiváló eredményükkel, illetve a közösségért végzett munkájukkal érdemelték ki az ösztöndíjat.

– A magyar állam teljes mértékben támogatja a magyarországi őshonos nemzetiségek tanulását, anyanyelvi környezetben való továbbtanulását – mondta az államtitkár. Hozzátette: a 11 éve indult ösztöndíjprogram arra biztatja a fiatalokat, hogy továbbra is szolgálják nemzetiségüket, segíti őket abban, hogy később ők lehessenek nemzetiségük elöljárói, tanítói, kulturális vezetői. Szerinte az erdélyi utazáson részt vevő mintegy 45 fiatal a gyimesi csángók között, illetve Székelyföld több településén megtapasztalhatta, hogy a trianoni békediktátum óta eltelt 103 év után is énekeiben, táncaiban, csodálatos nyelvükben megmaradtak a magyarok. 

Soltész Miklós kifejezte reményét, hogy ez nekik is erőt fog adni Magyarországon, hogy – a magyarsághoz való fontos kötődésen kívül – megőrizzék ahhoz a nemzetiséghez való kötődésüket, amit szüleik, nagyszüleik rájuk hagyományoztak, nyelvben, kultúrában és sokszor a keresztény hitben is, legyen az a katolicizmus, az evangélikus, református egyházhoz vagy akár az ortodoxiához való tartozás.

– A nemzeti identitáshoz való ragaszkodás példái számukra is megerősítésül szolgálnak, ugyanakkor azt is láthatták, hogy a magyar kormány segítségével mennyi minden újult meg, illetve épült Székelyföldön és szerte Erdélyben: óvodák, templomok, közösségi házak, mindaz, ami a megmaradásukat segíti 

– hangsúlyozta az államtitkár.

Szerinte a nemzetiségi fiataloknak is feladata az, hogy saját anyaországaik számára – legyen az Horvátország, Szlovákia vagy Románia – jelezzék: magyarországi megmaradásukhoz  anyaországuk támogatására is szükség van, mert ezt náluk hitelesebben senki nem tudja elmondani. – A szentegyházi Szent András római katolikus templomban tartott vasárnapi szentmisét és a Gábor Áron Művelődési Házban rendezett nemzeti összetartozás napi műsort is azzal az üzenettel iktatták a nemzetiségi fiatalok IV. alumni találkozójának programjába, hogy ha valahol a hit ott van, a kultúra és a nyelv erős, akkor a megmaradás nem kérdés – zárta nyilatkozatát Soltész Miklós.

Borítókép: Soltész Miklós (Fotó: MTI/Kovács Attila)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.