Karácsony kevesli az ötszázmilliót, ami a kampányára jutott

Karácsony Gergely főpolgármester az Indexnek adott interjúban kijelentette, hogy szerinte nincsenek jogszerűségi problémák a kampányfinanszírozásával kapcsolatban. Emellett arról is beszélt, hogy nem tudja, miből fogják finanszírozni a jövő évi főpolgármesteri kampányát, de azt is bevallotta: az interjút megelőző napon DK-s vezetőkkel tárgyalt.

Magyar Nemzet
2023. 07. 07. 15:51
null
20191012 Budapest Ellenzéki kampányzáró rendezvény a XV. kerületben önkormányzati választás Képen: Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció DK elnöke Fotó: Kurucz Árpád Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ez jogszerű és anonim adománygyűjtés volt. Éppen ezért én nem tudom, hogy kik támogatták” – vélekedett Karácsony Gergely az Index Konkrétan című műsorának legújabb adásában arról, hogy kiktől kapott félmilliárd forintnyi támogatást. A főpolgármester szerint nincsenek jogszerűségi problémák, ám ennek ellenére arra számít, hogy lesznek vizsgálatok. Arra a kérdésre: elhiszi-e, hogy anonim módon összegyűlhet ötszázmillió forint, úgy felelt: „Csak így gyűlhet össze.” Ráadásul Karácsony azt hangsúlyozta, hogy ők valójában csak áldozatok. Emellett a főpolgármester − próbálva a botrányos ügy súlyosságát bagatelizálni − azt mondta, hogy ez az ötszázmilló forint egy láthatatlan összeg. 

Karácsony korábban azt hangoztatta, hogy kis ládikákban gyűjtötték az adományokat, ám az interjúban az egész ügyet elviccelve arról beszélt, hogy nagy ládikákban gyűlt össze az ötszázmillió forint. Ráadásul nemrég azt fejtegette, hogy a pénz mikroadományokból gyűlt össze, azonban a műsorban a pénzek eredete kapcsán úgy fogalmazott, hogy nagyon sokan vannak olyanok, akik nagyon gazdag emberek, és euróban tartják a pénzüket.

A jövő évi önkormányzati választás kampányáról szólva Karácsony sajnálatának adott hangot, mivel nem tudja, hogy miből lesz a következő kampány finanszírozva, „mert most bezárják ezt az ajtót is”.

„Én nem vagyok senkinek az adósa. Én nem tudom, hogy azok, akik engem támogattak ebben a kampányban pénzzel, hogy ezt miért tették, azt tudom, hogy éntőlem nem kaptak semmilyen ígéretet, mert azt se tudom, hogy kik ők. Egyetlen emberről tudom, hogy támogatott, mert tegnap felhívott, ez Bojár Gábor volt” – árulta el Karácsony.

Mint ismert, a 99 Mozgalom összesen több mint ötszázmillió forint támogatást kapott, az összeget tizenkilenc részletben Perjés Gábor, a Párbeszéd II. kerületi képviselője fizette be, nagy részét nem is forintban, hanem valutában. Perjés Gábor szerepével kapcsolatban Karácsony Gergely határozottan kijelentette, hogy Perjés a jogszabályoknak megfelelően az egyedüli ember, aki az összegyűlt adományokat be tudja fizetni. Arról pedig, hogy a párbeszédes politikus miért nem áll kamerák elé, hogy tisztázza a helyzetet, elmondta:

„Perjés Gábor kevésbé viseli jól az ilyen médiaszerepléseket.”

Az adománygyűjtő rendezvényekről szólva Karácsony azt mondta, hogy azokon azért nem vett részt, mert nem akarta tudni azt, hogy ki az, aki pénzügyileg támogatja. Arra a kérdésre, miszerint el tudja-e képzelni, hogy valaki úgy adott Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölti kampányára pénzt, hogy ő már nem volt miniszterelnök-jelölt, a főpolgármester úgy válaszolt: azt nem tudja, hogy ez időben hogyan néz ki. Azzal kapcsolatban, hogy Márki-Zay Péter tudhatta-e, hogy mennyi pénz van Karácsony miniszterelnök-jelölti kampányára, értetlenkedve közölte: „Én nem tudtam. Ha ő tudta, akkor ő egy látnok.” A főpolgármester azt is elárulta, hogy nem volt önálló a kampányuk, azt kiszervezték egy cégnek.

 

Karácsony Gergely elszólta magát azzal kapcsolatban is, hogy éppen az interjút megelőző napon tárgyalt DK-s vezetőkkel, majd megjegyezte:

Gyurcsány bábuja vagyok

 

Végül a miniszterelnöki-jelölti kampánya után, 2022 tavaszán az egyesület számlájára érkezett pénzekről szólva a főpolgármester közölte: nem tudja, hogy van-e még a pénzből, és az összeg azért volt, hogy kifizessék a kampány elejéről származó adósságaikat.

Borítókép: Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.