Elítéli a keresztégetést Nagykovácsi polgármestere

Kiszelné Mohos Katalin elmondta, keresztényként ő maga is támogatja egy új, szabályos, engedélyekkel bíró kereszt felállítását, magánemberként anyagilag is akár, de semmiképpen nem a természeti környezet kárára.

Magyar Nemzet
2023. 08. 24. 8:59
Felgyújtották a keresztet Nagykovácsi mellett
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A rongálás, vandalizmus minden formáját elítélem, legyen az keresztégetés, köztéri pad rongálása vagy természetrombolás – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Kiszelné Mohos Katalin, Nagykovácsi polgármestere a komoly indulatokat, gyűlületcunamit, már- már vallásháborút kiváltó keresztégetés után. Ismert, 

Augusztus 20-án ismeretlenek felgyújtották és porig égették a Pest vármegyei Nagykovácsiban, a Nagy-Szénás hegyen pár éve felállított fa keresztet.

A Szent István-napi barbár tett a falu lakói között komoly vitákat szított. Míg a lakosok egy része pénzt gyűjt a felgyújtott kereszt újjáépítésére, valakit „roppant mód zavar ez az erőszakos keresztény jelkép kipakolása mindenhova”, és inkább szivárványos zászlót tenne a Nagy-Szénás csúcsra.

A település polgármestere a történtekkel kapcsolatban elmondta, a tűzoltásra riasztott katasztrófavédelem hivatalból megindította az eljárást az ügy kivizsgálására, így újabb feljelentésre már nem volt szükség. 

Az ügy kivizsgálása folyamatban van, ráadásul egy szemtanú is jelentkezett, aki vállalta, hogy tanúként kihallgassa a nyomozóhatóság 

– tudatta Mohos Katalin, aki elmondta, a fakeresztet engedély nélkül állították néhány éve, arról nincs hivatalos információja, hogy kik. – Tudtommal, azóta a területileg illetékes természethatóság és a vagyonkezelést ellátó Pilisi Parkerdő Zrt. nem tett lépéseket a lebontása érdekében. Véleményem szerint 

a tett szempontjából nincs is jelentősége annak, hogy engedéllyel állt-e ott a kereszt, mert mindenképpen elítélendő, barbár tett a felgyújtása.

És akár nagyobb tragédiát, erdőtüzet is okozhatott volna, ha egy szikrát rossz felé visz a szél – vélekedett a polgármester.

Arra a kezdeményezésre, miszerint a település lakói közadakozásból építenének új keresztet a Nagy-Szénásra, a polgármester azt mondta, az önkormányzat csak szabályos, törvénybe nem ütköző kezdeményezéseket támogathat. – A kereszt állításához a területileg illetékes természetvédelmi hatóság – Pest Vármegyei Kormányhivatal, környezetvédelmi, természetvédelmi és hulladékgazdálkodási főosztály – engedélye és a terület vagyonkezelését ellátó erdőgazdálkodó, a Pilisi Parkerdő Zrt. hozzájárulása szükséges. Ezek birtokában beszélhetünk csak keresztállításról, csak ezután van értelme lakossági adakozásnak is.

Keresztényként magam is támogatom a szabályos, engedélyekkel bíró keresztállítást, magánemberként anyagilag is akár, de semmiképpen nem a minket körülvevő csodálatos természeti környezet kárára, csakis annak értékei megőrzése mellett

 – hangsúlyozta Kiszelné Mohos Katalin.

Hozzátette, a közösségi média jó helyszín arra, hogy mindenki elmondja a véleményét. Ehhez joga is van mindenkinek, de nem mindegy, hogyan teszi. – Szomorú, hogy milyen indulatokat kavart az eset. Ismét egy konfliktus, ami megosztja a lakosságot, ami szélsőséges véleményeket hoz felszínre és pártpolitikai üggyé válik az is, ami lehetséges, hogy sosem volt az –fogalmazott Nagykovácsi polgármestere.

A történtek után Menczer Tamás, a térség országgyűlési képviselője is reagált, közösségi oldalán azt írta, elfogadhatatlan, hogy egy keresztet feldarabolnak és felgyújtanak, és világossá tette, 

ha rajta múlik, mindent el fog követni, hogy az elégetett kereszt helyén újra keresztet építsenek.

Borítókép: A Nagy-Szénás csúcsán lévő, Augusztus 20-án felgyújtott kereszt (Fotó: Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.