Hajmeresztő, ahogy a baloldali sajtó a Balatont pocskondiázta

A baloldali politikusok és a velük baráti viszonyt ápoló sajtó egymást licitálta túl a Balaton elleni hecckampányban. Előző cikkünkben az ellenzéki pártok hergelését mutattuk be, jelen írásunkban pedig a balliberális média lejárató anyagaiból szemezgetünk. Miközben a drámai hangvételű sajtóanyagok apokaliptikus állapotokat vizionálnak a tónál, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arról számolt be, hogy kifejezetten jól alakulhat az idei szezon a legnépszerűbb magyar nyaralóhelyen.

MUNKATÁRSUNKTÓL
2023. 08. 25. 5:45
Zamárdi, 2023. augusztus 1. Gyerekek a Balaton déli oldalán, alacsony vízmélységnél kipróbálhatják a SUP nevû (állva evezõs) sporteszközt. Háttérben a Tihanyi-félsziget és a Tihanyi Bencés Apátság épületegyüttese. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Jászai Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Míg a baloldal eddig is előszeretettel bírálta a Balaton körül turizmust, az idei szezonban az álhírgyártás korábban nem tapasztalt méreteket öltött. Tegnapi cikkünkben a szivárványkoalíció pártjai és politikusai lejáratókampányát mutattuk be, mostani írásunkból pedig az derül ki, hogy a baloldali média ugyancsak a valósnál jóval sötétebb színben igyekszik feltüntetni a legnagyobb tavunk körüli állapotokat. A leggyakoribb álhírek azt sulykolják, hogy az Orbán-kormány elhibázott gazdaságpolitikája miatt a Balaton kiürült, s a tónál olyan magasak az árak, hogy az emberek már inkább a horvát tengerpartot választják. A valóság ezzel szemben az, hogy a idén várhatóan egész jó szezont zárnak a Balatonnál. Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón arról számolt be, hogy a 2023-as idény várhatóan eléri a 2019-es kiemelkedően jó évet, vagy akár meg is haladhatja azt.

De nézzük sorban az egyes balliberális médiumok állításait, majd azok részletes cáfolatát!

A Balaton elleni hergelésben élen járt a 444.hu, amely júniusban az előszezon elmaradásával riogatott.

A portál pár héttel később a Magyar Turisztikai Ügynökség pozitív adatait úgy próbálta megcáfolni, hogy a hivatal közleményében szereplőtől eltérő időintervallumot vettek alapul. A minap pedig Elszálltak a főszezonra az üdülési költségek címmel jelent meg egy cikk a portálon. Bár a balos sajtóban rendszeresen tüntetik fel olcsóbbnak a külföldi, tengerparti nyaralásokat a balatoni pihenésnél, a 444.hu cikkében megemlítik, hogy elsősorban a külföldi utak drágulása miatt nőttek a magyarok üdülési költségei

– Egyre inkább úgy tűnik, sok magyarnak idén nemhogy belföldi, de semmilyen utazásra nincs pénze – ezzel pedig a Telex riogatott egy júliusi cikkében. Egy másik írásában a portál egy meg nem nevezett vendéglátóst is megszólaltatott, aki azt állította, a büféje melletti strandon tizedannyi napijegyet adnak el, mint korábban. A felsorolt panaszokból nem hagyták ki azt az immár megszokottá vált panelt, hogy túl drága a lángos. A Magyar Hang is elégedetlen vendéglátósokra hivatkozva bizonygatta a múlt hónapban, hogy a korábbi évekhez képest rosszabb a szezon a tónál. Ugyanezen a napon a Népszava krónikus vízimentőhiányról szóló cikkel igyekezett apokaliptikusabbra festeni a baloldal Balatonról kialakított képét.

Ironikus: bár az RTL júliusban azzal hergelte a közvéleményt, hogy a Balaton drágulása miatt sokan inkább külföldre – például az adriai tengerpartra – utaznak, a csatorna horvátországi adásaiban az ottani árakat állítja be megfizethetetlennek.

Az ATV ugyancsak drámai cikket közölt a tó körüli állapotokról Kiürült a Balaton, rettenetes a visszaesés címmel. A többi között azt írták, hogy a szállodák 20-40 százalék közti visszaesésről számoltak be a tavalyi forgalomhoz képest.

A baloldali sajtó riogatásával szemben az idei szezon is meglehetősen jól alakul a Balatonon az elérhető adatok alapján.

A Gulyás Gergely által közölteken túl megemlíthető például az Ígyutazunk.hu beszámolója. A Magyar Turisztikai Ügynökség alá tartozó honlap azt írta néhány hete, hogy júniusban 5 százalékkal több belföldi és 3 százalékkal több külföldi vendég érkezett a bázisnak számító 2019-hez képest. Közlésük szerint 2022-höz viszonyítva idén júniusban a külföldi vendégek száma 19 százalékkal, a vendégéjszaka-forgalom pedig 8 százalékkal volt magasabb. 

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ júliusi közleménye pedig arról tájékoztat, hogy a Balatonnál a szálláshelyi bevételek értéke 38 milliárd forintról 48 milliárd forintra emelkedett az első fél évben, ami 26 százalékos növekedés az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Emlékezetes: Laposa Bence, a Balatoni Kör elnöke hívta fel a figyelmet az Inforádió Aréna című minapi műsorában, hogy a média egy részében a Balaton ellen zajló lejáratókampány olyan méreteket ölt, hogy az már komoly károkat okozhat a nemzetgazdaságnak.  

Borítókép: Strandolók a Balaton déli partjánál. Háttérben a Tihanyi-félsziget és a Tihanyi Bencés Apátság épületegyüttese (Fotó: MTVA/Jászai Csaba)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.