Újabb látványos turisztikai beruházás a Balatonnál + galéria

A tervek szerint 2025 folyamán nyílik meg Balatonfüred új ötcsillagos szállodája, a Le Méridien BalaPort Lake Balaton Resort, a Marriott szállodalánc első magyarországi vidéki szállodája. A turisztikai komplexum része a Balaton legmodernebb 203 férőhelyes kikötője is, amely tavaly nyáron készült el és mára kiemelkedő foglaltsággal üzemel.

2023. 09. 12. 12:06
Balaton Balaport Balatonfüred
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdődött a belső terek kialakítása és a külső részek építése a szerkezetkész épületeken a jelenlegi legjelentősebb vidéki turisztikai beruházásban, a kéthektáros balatonfüredi BalaPort szálloda- és apartmankomplexumban. A 102 szobás szállodával, négy étteremmel, 24 apartmannal, 188 férőhelyes mélygarázzsal, parti promenáddal rendelkező egyedülálló projekt megvalósítása a tervek szerint halad. A 22,5 milliárd forintos beruházás műszaki átadásának megkezdése 2024 végére várható – hangzott el Balatonfüreden, a létesítmény mai sajtóbejárásán.

A tervek szerint halad a balatonfüredi BalaPort beruházása Fotó: Mohai Balázs

Az új komplexum megépülése segíti majd a konferenciaturizmus erősítését, hozzájárul a város fejlődéséhez, a munkaerő megtartásához és a volt Huray piac területén található Balatonfüred Kongresszusi Központ hatékonyságához

– jelentette ki Bóka István, Balatonfüred polgármestere. Kiemelte, hogy a négy évszakos üzemelés segíti a Balaton turisztikai idényének meghosszabbítását, ami biztonságos munkahelyeket jelent, és magával vonz olyan fejlesztéseket is, amelyek nem kifejezetten a nyári időszakhoz köthetők. – Mindez jelentős fejlődés lesz nemcsak a városnak, de az egész balatoni régiónak is. A BalaPort hozzájárul a térség versenyképességének növeléséhez is, élhetőbbé és színesebbé teszi a várost, segít itt tartani, ide vonzani a szürkeállományt, erősíti a város lakosságmegtartó erejét is, továbbá az ilyen beruházások fontosak a kisebb és nagyobb vállalkozások és más munkáltatók számára is – mondta Bóka István, megjegyezve, hogy a lakók és a fürdővendégek hangulatos sétánnyal is gazdagodnak, mert a hotel területe nyitott, a sétány és a parti rész egész évben bejárható lesz.

Szepesi Richárd, a BalaPort projekt megálmodója, a saját, illetve résztulajdonában álló vállalkozások szakmai irányítója arról beszélt, hogy

az ország egyik legnagyobb és legkomplexebb turisztikai fejlesztése zajlik Balatonfüreden a Tagore sétány központi területén.

Magyarország egyik legjelentősebb turisztikai ingatlanberuházója egész évben magas forgalmat remél a francia Riviéra hangulatát és az olasz „dolce vita” életérzést felelevenítő új tematikus szállodában, amelynek parti sétánya az európai tengerparti kikötők hangulatát idézi meg. Szepesi Richárd kifejtette, hogy a szabadidős felnőtt és üzleti utazókat egyaránt szeretnék kiszolgálni. A BalaPort projekt Szepesi sorrendben harmadik ötcsillagos turisztikai beruházása, kettő jól ismert négycsillagos szállodaberuházás után.

A komplexum csaknem 6,9 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapott a Magyar Turisztikai Ügynökség Kisfaludy programjában, emellett 3,5 milliárd forint hitelből és 12,1 milliárd forint önerőből épül, amelynek egy részét az apartmanok és a hajóhelyek hosszú távú értékesítéséből teremtette elő a társaság. A BalaPort ötcsillagos szállodája, a Le Méridien BalaPort Lake Balaton Resort,

a világszerte jól ismert Marriott International lánc első vidéki tagjaként kezdi meg a működését 2025 folyamán.

A BalaPort turisztikai projekt részeként tavaly nyáron nyitották meg a Balaton legmodernebb, 203 férőhelyes hajókikötőjét 2,28 hektár vízfelületen. A fejlesztést egymilliárd forint vissza nem térítendő Kisfaludy-támogatás mellett egymilliárd forint önerőből finanszírozták. Az egykori Balatonfüredi Vitorlásközpont (Szövi) kikötőhelyeit nem csupán éves bérleti szerződéssel, hanem 10 és 15 éves kikötőbérleti joggal is értékesítik, így hosszú távon garantált és tervezhető hajóhelyeket biztosítanak vagyoni értékű jogként használati és hasznosítási lehetőséggel.

Borítókép: A BalaPort komplexum látványterve.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.