Robert C. Castel: Ha erős a vallási és nemzeti identitásod, erősen állsz, mint a Lánchíd oszlopa

„Kemény munkával a megfelelő politikai irányvonalak gyermekközpontúvá alakíthatják egy ország kultúráját” – mondta Robert C. Castel. A biztonságpolitikai szakértő, akit általában az orosz–ukrán háborúról szoktak kérdezni, a demográfiai csúcson is felszólalt és egy interjúban is kifejtette, mit gondol a családpolitikáról.

2023. 09. 24. 16:14
CASTEL, Robert C.
Budapest, 2023. szeptember 14. Robert C. Castel izraeli biztonságpolitikai szakértõ a Háború és béke a biztonság aspektusai a családok szemszögébõl címû szakmai panelbeszélgetésen az V. Budapesti Demográfiai Csúcs elsõ napján a Szépmûvészeti Múzeumban 2023. szeptember 14-én. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Meg kell értenünk, hogy egy agrártársadalomban a gyermek ingyen munkaerő, egy ipari vagy posztipari társadalomban pedig költséges hobbi, tehát nehéz gazdasági érvekkel megokolni, hogy miért kell gyermeket vállalni, mert az állam sosem tudná anyagi értelemben megtéríteni” – mondta a Demokratának adott interjúban Robert C. Castel. A biztonságpolitikai szakértő szerint az állami ösztönzés ugyan lehet jó, de a politikának más érvrendszert kell bevetnie a cél érdekében. „Kemény munkával a megfelelő politikai irányvonalak gyermekközpontúvá alakíthatják egy ország kultúráját. Ha komolyan vesszük a sokszínűséget, és fontosnak tartjuk, hogy legyenek a világon magyarok, dánok, japánok és bantuk, akkor ez a politika egyik legfontosabb feladata” – jegyezte meg Robert C. Castel, hangsúlyozva, hogy többek között ki lehet mutatni korrelá­ciót az ingatlanárak és a gyermekvállalási kedv között.

PAPPIN, Gladden; SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf; II. EFRÉM IGNÁC; GEUSAU, Christian Alting von; CASTEL, Robert C.
Gladden Pappin, a Magyar Külügyi Intézet elnöke, II. Efrém Ignác szír ortodox pátriárka, Christian Alting von Geusau, a Nemzetközi Katolikus Törvényhozók  Hálózatának elnöke,  Robert C. Castel izraeli biztonságpolitikai szakértő és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (b–j) az V. Budapesti demográfiai csúcs Háború és béke – a biztonság aspektusai a családok szemszögébõl című szakmai panelbeszélgetésén. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Ha felépíthetek egy emeletes házat, akkor valószínű, hogy nem csak egyetlenegy gyermeket fogok nevelni benne. De ha a munka miatt be kell költöznöm Pest központjába, mert nem találok állást a periférián, akkor nyilvánvaló, hogy nincs pénzem egy Andrássy úti villára, hanem másfél szobában fogok nyomorogni, és nem vállalok három gyermeket

– fejtette ki a szakértő, aki szerint olyan régióban kell ipart telepíteni és munkalehetőségeket teremteni, ahol még olcsóbbak az ingatlanok, hogy aztán „oda költözhessenek az emberek és nagy családot alapíthassanak”.

Az V. Budapesti demográfiai csúcson is felszólaló Robert C. Castelt arról is kérdezték, hogyan lehet, hogy Izrael ma az egyetlen olyan nyugati berendezkedésű állam, amelynek termékenységi rátája jócskán a népesség szintjének fenntartásához szükséges 2,1 fölött áll (2020-as adatok szerint 2,9 – a szerk.). „Nagyon egyszerűen: olyan kultúrája és vallása van, amely képes ellensúlyozni a modern divatokat. Hiába próbál cunamiként egy bizonyos irányba lökni a globális fősodor, ha erős a vallási és nemzeti identitásod, akkor erősen állsz, mint a Lánchíd oszlopa. Nálunk, Izraelben az önmegvalósításnak az egyik módja az, hogy gyermeket nemzel” – fejtette ki a szakértő.

Régen azt mondták Erdélyben, hogy nem ember a legény, amíg meg nem házasodik, tehát ha ember akarsz lenni, akkor kell legyen gyermeked. Az arab világban sincs ez másképpen, ha igazán meg akarsz tisztelni valakit, akkor nem a családnevén, hanem a legidősebb fiának a nevén hívod

– tette hozzá.

Castel a kommunizmusról és a woke-ról

Robert C. Castel a demográfiai csúcs egyik panelbeszélgetésén többek között arról beszélt, hogy minden a Közel-Keleten kezdődött: a nagy monoteista vallások, a családi értékek, s e szempontból a változás is onnan jön majd. Magyarázata szerint azért, mert a közel-keleti élet alapvető eleme a törzs, a törzs alapja pedig a család. Emellett a Közel-Kelet „importálta az összes ideoló­giai hulladékot a Nyugatról: kommunizmust, fasizmust, szocializmust, de a woke-ideológiával kapcsolatban azt mondta, ezt tartsák a saját otthonaikban, ne hozzák a Közel-Keletre”.

Borítókép: Robert C. Castel beszél az V. Budapesti demográfiai csúcson (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.