Kázmér 2024. március 4.
logo

Elhagyhatták a kórházat az esztergomi robbantásban megsérült tűzoltók

Munkatársunktól
2023.09.22. 13:56 2023.09.22. 13:59
Elhagyhatták a kórházat az esztergomi robbantásban megsérült tűzoltók

Három sérült tűzoltó hagyhatta el a kórházat értesült a Magyar Nemzet kórházi forrásokból, amely szerint az egyenruhások ugyan nyolc napon túl gyógyuló töréseket szenvedtek, ám nincs szükségük további kórházi kezelésre. A robbanásban megsérült kommandósok állapota is jelentősen javult, mint arról beszámoltunk, a legnagyobb javulás az intenzív osztályon ápolt kommandós állapotában van. 

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, szeptember 20-án 19 óra körül egy körözött bűnöző Esztergomban gázrobbanást előidézve megölt egy TEK-es kommandóst, továbbá nyolc rendőr és három tűzoltó sérült meg.  

Ám a teljes felépülésig még hosszú az út, a robbanás és az általa kiváltott repeszhatás ugyanis beton-, tégla- és fatörmeléket zúdított a rendőrökre, ez okozott súlyos sérüléseket. Úgy tudjuk, döntően csonttöréseket (végtag-, borda-, arccsonttörés és fogtörés) és könnyebb égési sérüléseket szenvedtek a kommandósok.

 

Nemcsak testileg, lelkileg is megsérültek

Az esztergomi robbantás helyszínén tartózkodó állomány tagja nem csupán testileg szereztek súlyos sérüléseket, hanem lelkileg is. Az elkövetkezendő hónapok során a protokoll szerint a testi felépülés mellett a lelkire is komoly hangsúlyt fektetnek majd, gyakori ugyanis, hogy poszttraumás stressz szindróma alakul ki. Az átélt trauma nyomán kialakuló betegséget komolyan kell venni, és a megfelelő terápiával kezelni. Előfordul, hogy csak hetekkel, hónapokkal, akár fél évvel később törnek a felszínre olyan élmények, érzések, amelyek a múltbéli megrázkódtatásokat elevenítik fel, teljesen leblokkolva az érintettet. 

A tünetek között van az alvászavar, a szorongás, a tartós rossz hangulat, a levertség, de van, akinél épp az ellenkező állapot aktiválódik, és felfokozott állapotba kerül. Gyakori a düh mellett a tehetetlenség, az önvád érzésének megjelenése. A váratlanul felbukkanó emlékek a nap bármely szakaszában és bárhol lecsaphatnak az érintettekre. A tünetek hátterében a stresszhormonok és az adrenalin szintjének emelkedése áll. 

 

Borítókép: Az esztergomi robbantás helyszíne (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.