Itt a hivatalos válasz: ezekben az esetekben használhatnak fegyvert a határvadászok

A rendőrségi törvény az irányadó rájuk nézve, a nemzetközi jog viszont a fegyveres migránsoknak és embercsempészeknek kedvez.

2023. 09. 27. 16:06
null
Röszke, 2022. szeptember 28. Határvadászok járõröznek a magyar-szerb határon, Röszke közelében 2022. szeptember 28-án. Ebben a hónapban megkezdõdött a határvadászok szolgálata, fõ feladatuk az államhatár õrzése és a jogellenes migráció megakadályozása. MTI/Rosta Tibor Fotó: MTI/Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint arról a Magyar Nemzet beszámolt, a magyar–szerb határon szeptember 21-én több embercsempész Kalasnyikovból zúdított golyózáport a szabadkai térségben, a 61 és 64 jelű határszakaszon a magyar és a szerb egyenruhásokra. Ennek kapcsán azzal kerestük meg a rendőrséget, hogy megtudjuk, a határrendész, illetve a határvadász mikor és milyen körülmények között használhat fegyvert. 

Az ORFK Kommunikációs Szolgálatának válasza szerint a rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény határozza meg Magyarország teljes területén valamennyi rendőr és szerződéses határvadász számára a lőfegyverhasználat feltételeit, szabályait. A lőfegyverhasználat a legsúlyosabb rendőri kényszerítő eszköz, mely akár az élet jogszerű kioltásával is járhat. A rendőrt – és vele együtt a határvadászt – a lőfegyverhasználati jog – a jogos védelem és a végszükség esetein kívül – a törvényben foglaltak szerint illeti meg.

A rendőr, a határvadász lőfegyvert használhat az élet elleni közvetlen fenyegetés vagy támadás elhárítására, illetve a saját élete, testi épsége, személyi szabadsága ellen intézett támadás elhárítására.

A lőfegyverhasználatot a következő sorrendben meg kell előznie elsősorban egy felhívásnak, hogy a felhívott a rendőri intézkedésnek engedelmeskedjék, majd más kényszerítő eszköz alkalmazásának, figyelmeztetésnek, hogy lőfegyverhasználat következik. A figyelmeztető lövés csak ezek után dördülhet el.

A lőfegyverhasználatot megelőző fenti intézkedések azonban részben vagy teljesen mellőzhetők, ha az eset összes körülményei folytán a megelőző intézkedésekre már nincs idő, és a késedelem az intézkedés eredményességét, a rendőr vagy más személy életét, testi épségét közvetlenül veszélyezteti.

A nemzetközi jog a fegyveres embercsempészeknek és illegális migránsoknak kedvez, hiszen a határvédő – a határrendész, a határvadász – még akkor sem lőhet vissza a szomszédos országból rálövő bűnözőkre, ha az élete van veszélyben. A nemzetközi jog ugyanis tiltja a szomszédos államba való átlövést.

A gépkarabéllyal fenyegetőző embercsempész már magyar területen van (Forrás: térfigyelő kamera)

 

A szeptember 21-én az embercsempészek által megtámadott magyar–szerb járőrpár így egyetlen dolgot tehetett, fedezékbe vonult és kivonta magát a lőzónából, vagyis az árokba ugorva kikúsztak a golyózápor veszélyeztette szakaszból.

A Magyar Nemzet azt is megtudta, hogy a közös járőrpár szerb tagjai magyar területen használhatnak kényszerítő eszközöket, a rendőrségről szóló törvény pedig rájuk is vonatkozik, az pedig szigorúan szabályozza, hogy a külföldi rendőrök magyar földön mit tehetnek. Előírás, hogy kizárólag testi kényszert, bilincset, illetve rendőrbotot alkalmazhatnak, és hogy a szolgálati fegyverét magánál tarthatja, azt azonban kizárólag jogos védelmi helyzetben vagy végszükségben használhatja. Azaz ha magyar földön éri közvetlen támadás, és az élete veszélyben van, az élete megvédése érdekében használhatja a fegyverét is. Az ORFK Kommunikációs Szolgálata kérdésünkre közölte: az államhatár közvetlen környezetében az ott lefolytatott (kényszer)intézkedés során a szomszédos állammal kötött nemzetközi szerződéseket tiszteletben kell tartani. 

Borítókép: Határvadászok járőröznek a szerb–magyar határon (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.