időjárás -2°C Taksony 2023. november 29.
logo

Karácsony helyettese szerint nincs is pénzmosási ügy, a kapcsolatuk pedig kiváló az OTP-vel

2023.09.21. 17:08 2023.09.21. 21:26
Karácsony helyettese szerint nincs is pénzmosási ügy, a kapcsolatuk pedig kiváló az OTP-vel

Továbbra is kiváló és gyümölcsöző a szakmai kapcsolat az OTP-vel, folyamatosan tárgyalnak, és nem tervezik azt sem, hogy szakítanak velük

 – hangsúlyozta a szeptember 27-i Fővárosi Közgyűlést megelőző háttérbeszélgetésen Kiss Ambrus arra reagálva, hogy az OTP feljelentette Karácsony Gergely mozgalmát. Az általános főpolgármester-helyettes szerint ez nem a fővárost érintő ügy, a bankintézet pedig egyetlen megbeszélésen sem hozakodott elő a témával. De mivel ő nem a 99 Mozgalom tagja, furcsa lett volna, ha ezt éppen neki hozzák fel. – Eddig pénzmosásról beszélt mindenki, de ez leszűkült a magánokirat-hamisításra, ha ez egyáltalán megállja a helyét. De a főpolgármester posztját olvasva erősen vitatható, hogy milyen tekintetben stimmelhet bármilyen szempontból is – mentegette Karácsony  Gergely mozgalmát.

 

A karók maradnak

Az Üllői úti kerékpároskarókkal kapcsolatban Kiss Ambrus kijelentette: a védett biciklisávokat nagy arányban szavazták meg a budapestiek, tehát nem lehet mondani, hogy nincs mögötte társadalmi támogatás.

 Szerinte az, amit Vitézy Dávid mond a buszokról, és az, ami a valóságban történik, nem feltétlenül egyezik meg.

Mint mondta, nem állítja, hogy nincsen olyan pillanat, amikor a nagy forgalomban a 100E busz menetideje csúszik, ugyanakkor azt igen, hogyha a BKK tud ezen változtatni, akkor azt meg fogják tenni. Tudomása szerint már zajlanak az egyeztetések az Országos Mentőszolgálattal is, illetve a többi társadalmi szervezettel is nyitottak a tárgyalásra.  Aki azonban megnézi a forgalomadatokat vagy használja az említett útszakaszt, nem látja azt az armageddont, ami a médiában megjelenik.

Csőd helyett nagy bevétel

A főpolgármester szerint folyamatosan a csőd szélén álló főváros aktuális pénzügyi helyzetét ismertetve Kiss Ambrus jelezte, hogy szeptember 15-ig kellett befizetni az adózóknak az iparűzésiadó-előleget, amelynek eredményeként a főváros jelenleg 39,7 milliárd pluszban van, augusztus végéig pedig 141,4 milliárd forint ipa folyt be. Tájékoztatott arról is, hogy az első nyolc hónapban a főváros működési kiadása 203 milliárd forint volt, és 193,4 milliárd forint működési bevétel jött be. A működési kiadás 36 százalékát a közösségi közlekedésre fordították, 19 százalék a szolidaritási adóra, 9 százalék pedig a kamatra ment el.

Karácsony helyettese jelezte azt is, hogy a főváros vezetése ismét tárgyalni fog a bankokkal, mivel van négy, 55 milliárd forint értékű tétel – rezsitámogatás, fejlesztési hitelkérelem, a Lánchíd hatmilliárdja és a szolidaritási hozzájárulásról szóló per, amelynek a tárgya 22 milliárd forint –, ami esélyes, hogy nem érkezik be a főváros 2023-as költségvetésébe. Amennyiben ez így történik, úgy hiánnyal kell számolni, de lépéseket tesznek azért, hogy át tudják vinni a kifizetési igényt 2024-re.

Rendelet lesz a Lánchíd fényeiről

Kiss Ambrus bejelentette, hogy 

rendeletben fogják szabályozni azt, hogy mely alkalmakon és milyen szempontok alapján fogják kivilágítani a Lánchidat.

A hagyományos díszkivilágítások maradnak, de elzárkóznak attól, hogy olyan legyen a kivilágítás, mint „a búcsúban”. Beszélt arról is: a téli időszakra készülve azt tervezik, hogy átmeneti pontokat fognak nyitni a hajléktalanoknak.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester, Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes és Tüttő Kata  főpolgármester-helyettes Fotó: (MTI/Kovács Attila)

Egyre nagyobb bajban Karácsony

Karácsony embere kikotyogta, hogy egy embertől kapta a százmilliókat

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.