Partvonalon kívülről szól bele az oktatási ügyekbe a PDSZ választmányi tagja

Az Orbán-kormány által biztosított Nők40 program keretében vonult nyugdíjba Nagy Erzsébet, aki azonban a nyugdíj melletti tanítás lehetőségével már nem élt.

Magyar Nemzet
Forrás: Vasárnap.hu2023. 09. 04. 18:04
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyik oktatási intézmény mindennapjaiban sincs jelen Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja, mégis ő nyilatkozik és követelődzik az aktív pedagógusok nevében – tudta meg a vasarnap.hu magától az érintettől. A választmányi tag kérdésre elmondta, hogy 2021. november végén járt le a felmentési ideje, és ekkor szűnt meg a jogviszonya. Arról is beszámolt, hogy 

az Orbán-kormány által bevezetett Nők40 programnak köszönhetően ment nyugdíjba, és azóta tanárként már nem dolgozik, bár erről eddig sosem beszélt.

Sokszor azt lehetett kiérezni a megnyilvánulásaiból, mintha ő is tanítana, és nem nyugdíjasként, hanem aktív tanárként, a pedagógusok kollégájaként tevékenykedne. Egy nem aktív pedagógus tagságát a PDSZ alapszabálya nem zárja ki – világított rá laptársunk.

Kitértek arra is, hogy noha Nagy Erzsébet élt az Orbán-kormány által bevezetett kedvezményes nyugdíjba vonulási lehetőséggel, a Nők40 programmal, nem élt a kormány által kínált másik lehetőséggel, amely szerint a nyugdíja megtartása mellett továbbra is tanítson, ehelyett a tiltakozások szervezését választotta.

Az egykor Pécsett dolgozó Nagy Erzsébet folyamatosan mozgott a helyi oktatásügyben, 1997-ben például azzal került a médiába, hogy megvádolta a konkurens pécsi pedagógus-szakszervezet vezetőjét. 

Nagy szerint a másik szakszervezet azért maradt a háttérben a helyi iskolabezárások idején, mert a másik szakszervezeti vezető a munkahelyén a pécsi közoktatási bizottság elnökének a beosztottja volt.

Nagy 2000 augusztusában azért emelt szót, mert szerinte rövidebb szünidő és egy héttel korábbi tanévkezdés, illetve a június végi érettségiztetés miatt a pedagógusoknak biztosan nem marad idejük a szokásos nyári pihenésre. Ezért kilátásba helyezte, hogy a jogszabályok szerint az alapszabadságuk egynegyedét a tanárok az általuk választott időben fogják kivenni, ami minden bizonnyal tanítási időre fog esni.

 

Inkább a szakszervezet, mint a gyerekek

2002 júniusában Nagy Erzsébet pécsi iskolájában a gyereklétszám csökkenése miatt létszámleépítés történt. A munkáltató két másik pedagógus mellett Nagy Erzsébetet is elbocsátotta, arra hivatkozva, hogy ő heti négy órával kevesebbet tanított tanártársainál. Nagynak azért volt kevesebb órája, mert szakszervezeti tevékenysége miatt a törvény lehetővé tette, hogy a gyermekek tanítására fordítandó idő egy részét, az ő esetében óraszáma ötödét szakszervezeti tevékenységgel töltse. A pécsi intézmény vezetője akkor Nagy felmentése kapcsán úgy nyilatkozott, hogy megosztja az iskolát Nagy Erzsébet és az igazgató közötti konfliktus. Emiatt abban az évben a korábbi két első osztály helyett már csak egy osztályt tudtak elindítani.

Nyilatkozott Nagy ügyében a pécsi önkormányzat oktatási bizottságának akkori elnöke is, aki 

Nagyot kompromisszumképtelen és konfliktuskereső tárgyalópartnernek tartotta.

Szerinte a PDSZ választmányi tagnak komoly szerepe volt abban, hogy az intézmény alig 12 év alatt a hatodik igazgatót fogyasztotta. Nagy pert indított az elbocsátása ellen, amit 2004-ben meg is nyert.

Nagy a PDSZ-szel országos szereplővé 2018-ban lépett elő, amikor Mendrey László addigi elnök leváltása körüli levélváltásokban fogalmazott élesen a korábbi elnök tevékenységéről. Levelében „székébe kapaszkodó Mendreyt” emlegetett, később pedig kijelentette, hogy „szó sincs puccsról, sokkal inkább egy alapszabály adta lehetőségről”. Mendreynek üzent azzal is, hogy „január eleje óta mást se csinálsz, csak kapaszkodsz a tisztségedbe, próbálod megakadályozni a tisztújítást, megtagadod az együttműködést az új vezetéssel, rombolsz, mocskolsz, amerre jársz.”

Borítókép: A Civil Kollégium Alapítvány tagjai a köznevelési törvény elleni tüntetésen (Fotó: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.