Még mindig működik a Balatonban talált világháborús vadászgép iránytűje + videó

Jól halad annak a második világháborús vadászrepülőgépnek a feltárása, amelyet még tavaly szeptemberben fedeztek fel a Balatonban, 3,4-4 méter mélyen az MH 2. Vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár és az MH 86. Szolnok Helikopterbázis katonái.

Forrás: Honvédség2023. 10. 13. 19:08
Forrás: Honvédség
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzet is beszámolt róla, hogy egyre több alkatrésze kerül elő a Balatonból annak a második világháborús Messerschmitt vadászrepülőgép-roncsnak, amely a Magyar Királyi Honvéd Légierő kötelékébe tartozott, és amely végül az amerikai hadsereg 1944. július 2-án indított óriási túlerejű légitámadásának következtében veszett a „magyar tengerbe”. A légi ütközetben három magyar pilóta halt hősi halált. 

A feltárt repülőgép valószínűleg Beregszászi Sándor szakaszvezető pilótához tartozott, akinek a holttestét kiemelték a tóból, a gép azonban a Balatonba veszett.

Az októberi 12-i feltárás alkalmával felszínre került a vadászrepülőgép több darabja, így a Messerschmitt 109-es iránytűje is. A műszer ennyi évtized után is végzi a dolgát: az alábbi felvételen látszik is, ahogyan a műszer gond nélkül irányba áll olvasható a Honvédelem oldalán.

A helyenként kétméteres iszapréteg alatt fekvő roncs darabjai közül előkerült továbbá a motor egyik darabja, rajta vörössel pedig a gép oldalszámának egy része látható.

Fotó: Honvédség

Konkrétabb információkkal csak a teljes tisztítás után szolgálnak majd a szakemberek, de a tárgyi bizonyítékok alapján is egyre valószínűbb, hogy a korábbi feltételezés helyes, miszerint a 21 éves korában hősi halált halt Beregszászi Sándor szakaszvezető vadászgépét találták meg a kutatók.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Honvédség)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.