Halloween és halottak napja veszélyeire figyelmeztet a katasztrófavédelem

A halottak napja előtt többnyire a mécsesek, gyertyák gyújtásából eredő, a temetőkben vagy lakásokban keletkező tüzek megelőzéséről osztott meg hasznos tudnivalókat az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

2023. 10. 27. 10:32
null
Bodajk, 2023. szeptember 17. Gyertyák égnek a Mária-napi búcsún tartott ünnepi szentmisén a Segítõ Szûz Mária kegytemplom zarándokudvarán 2023. szeptember 17-én. A szentmisén Michael Wallace Banach apostoli nuncius kihirdette, hogy a kegyhely Ferenc pápa rendelkezésébõl elnyerte a Kis Bazilika (Basilica Minor) rangot. MTI/Vasvári Tamás Fotó: Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt évben 98 alkalommal keletkezett tűz temetőkben vagy a környékükön. A legtöbbször, 66 esetben a temető növényzete és a száraz avar kapott lángra. Bár a legtöbb esetben csak néhány négyzetméteren pusztítottak a lángok, néhány helyen a temető melletti területre is átterjedtek, és többhektáros, kiterjedt szabadtéri tűz alakult ki. 

Összesen 330 ezer négyzetméternyi terület égett le,

tizenhét alkalommal a temető területén kihelyezett szemetes gyulladt ki, tizenöt esetben pedig a sírhelyeken elhelyezett koszorúk égtek.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy sokan otthon is mécseseket, gyertyákat gyújtanak, ami lakástűzhöz is vezethet. Tavaly október vége és november eleje között tizenhárom temetőben keletkezett tűz. Ebben az időszakban tizenkét lakóépületben csaptak fel a lángok kegyeleti gyertyák és mécsesek miatt.

A temetői tüzek megelőzése érdekében tisztítsuk meg a sírhely környezetét a száraz falevelektől, elszáradt koszorúktól és virágoktól – tanácsolja a katasztrófavédelem. Azt javasolják:

csak hőálló mécsestartóban lévő mécsest gyújtsunk meg. A mécsest úgy helyezzük el, hogy a közelében ne legyen semmilyen éghető anyag, és ne tudjon felborulni. Az égő mécsest a sírtól való távozás előtt oltsuk el. A temetőben kihelyezett hulladékgyűjtőbe pedig ne dobjunk izzó, forró tárgyakat.

 

A lakástüzek leggyakoribb oka, hogy az égő mécsest, gyertyát túl közel teszik valamilyen éghető anyaghoz. Ha a gyertyát vagy mécsest egy tűzálló tálra, a gyúlékony tárgyaktól távolabb helyezzük, akkor az nem forrósítja át a környezetét, és nem vezet lakástűzhöz a megemlékezés. A meggyújtott gyertyát ne hagyjuk felügyelet nélkül – kérték. Arra is kitértek, hogy

akik Halloweent ünnepelnek, és töklámpást készítenek, ügyeljenek rá, hogy a lámpás ne tudjon felborulni, és ne legyen a közelében semmi, ami meg tud gyulladni.

Akik kültéren helyeznek el töklámpást, abba gyertya és mécses helyett elemes LED-izzót tegyenek! Ez akkor sem okoz tüzet, ha a szél száraz faleveleket fúj oda vagy felborítja a töklámpást.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.