Karácsony össze-vissza nyilatkozik a „mikroadományozókról”

Karácsony Gergely főpolgármester 2021-ben még jól ismerte azokat, akik előválasztási kampányát támogatták, többükkel személyesen is beszélt. Két évvel később, amikor büntetőeljárások sora indult meg a mikroadományok kapcsán, a politikus már azt mondta, hogy fogalma sincs, kik adtak pénzt a kampányára.

Forrás: MANDINER2023. 12. 13. 18:41
KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2023. december 13. Karácsony Gergely fõpolgármester beszél a Fõvárosi Közgyûlés ülésén a Városházán 2023. december 13-án. MTI/Soós Lajos Fotó: Soós Lajos
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Egy jó jelöltnek az is a feladata, hogy összeszedje a pénzt a kampányára, és nekem ebben nagyon sok munkám van, nagyon sok támogatóval kellett erről személyesen beszélgetnem – nyilatkozta 2021-ben Karácsony Gergely az előválasztási mikroadományos pénzgyűjtés kapcsán. A téma nemrég ismét előkerült, amikor a főpolgármester egy hónapja interjút adott a Szabad Európának. A beszélgetés során, amikor a riporter felolvasta Karácsony korábbi szavait, a politikus kis híján kiugrott a székből.

KARÁCSONY Gergely; SZÁMADÓ Tamás; KISS Ambrus
Karácsony Gergely főpolgármester össze-vissza nyilatkozik a „mikroadományozókról”
Fotó: MTI/Soós Lajos

– Hát nézze, én nyilvánvalóan nagyon sok emberrel beszélgettem, de, hogy ki támogatta a kampányomat, nem tudom – mondott ellent korábbi szavainak a főpolgármester.

Ráadásul Karácsony Gergely pontosan tudhatja, hogy kik támogatták a 99 Mozgalom internetes oldalán keresztül, hiszen a honlapjának adománygyűjtő felületén a leendő patrónusnak meg kellett adnia a nevét, e-mail-címét és állandó lakcímét is. Vagyis

a 99 Mozgalom vezetőinek pontos adatbázisa lehet az adakozókról.

Csakhogy Karácsony Gergely ennek éppen az ellenkezőjét mondja.

 

Mikroadományok és büntetőeljárások 

Karácsony kampányfinanszírozási botránya idén júniusban robbant ki, miután a Nemzeti Információs Központ jelentése nyilvánosságra került és kiderült: Karácsony Gergely mozgalmának számlájára 506 millió forintot fizettek be, döntően euróban.

A 99 Mozgalom azért jött létre, hogy támogassa Karácsonyt a 2021-es ellenzéki előválasztáson mint az MSZP, a Párbeszéd és az LMP miniszterelnök-jelöltjét.

A mozgalom hivatalos képviselője Perjés Gábor, a Párbeszéd politikusa, akit Bajnai Gordonhoz közel álló személyként ismernek. A félmilliárd forintot Perjés fizette be a szervezet bankszámlájára készpénzben, több részletben, összesen tizenkilenc alkalommal. Az ügy kirobbanása óta több feljelentés is született, az egyiket éppen a mozgalom számlavezető bankja, az OTP tette, a pénzintézet szerint ugyanis nem kerülhettek úgy az adományok az adománygyűjtő ládákba, ahogyan az a Perjés Gábor által a bankhoz benyújtott jegyzőkönyvekben szerepel.

Nemrég Perjésnél és Tordai Csabánál is házkutatást tartottak a hatóságok, amelyek költségvetési csalás és más bűncselekmények kapcsán folytatnak nyomozást. Tordai Karácsony Gergely bizalmasa, jogi főtanácsadója, és a gyanú szerint az ő ügyvédi irodájában hamisíthatták meg az adománygyűjtés jegyzőkönyveit. Jelenleg annyit lehet tudni, hogy az egyik jegyzőkönyvet két MSZP-s pártalkalmazott hitelesítette aláírásával, akiknek a nevét további kilenc ilyen dokumentumra hamisították oda.

 

Csak Bojár Gáborról tud

A főpolgármester az Index Konkrétan című podcastjában nyilatkozott az adománygyűjtésről, és leszögezte: nem tudja, kik támogatták a kampányát. – Nyilván nagyon sokan vannak olyanok, akik gazdag emberek és euróban tartják a pénzüket – utalt a főpolgármester arra, hogy az 506 millió forintnyi adomány nagyobb része euróban érkezett a 99 Mozgalomhoz készpénzben.

A főpolgármester arra is kitért, hogy tudomása szerint Bojár Gábor üzletember, a Graphisoft alapítója az egyetlen, aki nyilvánosan is vállalta, hogy támogatta a kampányát. – Bojár Gábor egyszerre volt a mozgalom tagja és egy olyan mecénás, aki egyébként szabályt követő kivételként mindig vállalja azt, hogy támogat ellenzéki célokat, adott esetben pártokat is – mondta Karácsony Gergely.

A főpolgármester a Telexnek szintén előadta a mesét az anonim adományozókról, mondván, nem akarja megmondani, hogy kik ők, de ha tudná, akkor sem árulná el. Egyedül Bojár Gábort ismeri ebből a körből – írja a Mandiner.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés ülésén (Fotó: MTI/Soós Lajos)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.