Továbbra is tagad a Szeviép-ügy vádlottja

Februárban várható ítélet.

2024. 01. 19. 7:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Most sem hozott ítéletet a Debreceni Ítélőtábla a csütörtöki ülésén a Szeviép-ügy harmadrendű vádlottjával kapcsolatban – adta hírül a Délmagyarország. A lap úgy tudja, hogy a döntést a táblabíróságon február elején ismertetik, ami azt jelenti, hogy már tényleg az lehet az utolsó tárgyalási nap a hosszú évek óta húzódó ügyben.

A mostani, alig egyórás tárgyaláson Szilágyi János, a harmadrendű vádlott védője azt mondta, hogy ebben az ügyben már mindenki mindent elmondott, és a Debreceni Törvényszék is lefolytatta az eljárást. Az ügyvéd azt kérte, hogy a törvényszék döntését a táblabíróság hagyja helyben.

A vádlott az utolsó szó jogán egyebek mellett felidézte, hogy mióta tart az eljárás. Elmondta, hogy azóta a gyermekei felnőttek, és az egészsége is megromlott. Beszélt a cég pénzügyeiről is, és hangsúlyozta, hogy nem követett, nem is követhetett el törvénysértést.

A csődbűntett miatt indult ügynek három vádlottja volt. Egyikük a büntetőeljárás közben meghalt, így őt nem tudták elítélni. A másodrendű vádlottat viszont bűnösnek mondta ki tavalyi tárgyalásán a Debreceni Törvényszék, és fizetésképtelenséggel fenyegető helyzetben elkövetett csődbűncselekmény miatt két és fél millió forint pénzbüntetésre ítélte. Ugyanekkor viszont a harmadrendű vádlottat egyes tényállásokban bűncselekmény, míg más esetekben bizonyítottság hiányában felmentették.

A Szeviép-ügy sokak szerint a magyar igazságszolgáltatás állatorvosi lova. A botrány 14 évvel ezelőtt robbant ki, amikor csődvédelmet kért a szegedi építési vállalkozás. Később pedig csődbűncselekmény miatt indult eljárás az ügyben, ami több mint tíz éve tart, különböző bíróságokon.

A Szeviép számtalan kisvállalkozásnak maradt adósa. Körülbelül ötszáz hitelező nyújtotta be az igényét, összesen hatmilliárd forint feletti összegre. A felszámolási eljárásban 162 hitelezőn segített a magyar állam, 2,6 milliárd forint kifizetésével – idézte fel a lap.

 

Borítókép: A Szeviép-ügy januári tárgyalása (Fotó: Hajdú-bihari Napló/Czinege Melinda)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.