A határt lezáró osztrák polgármester nem állja a szavát

Somfalva polgármestere a balesetveszélyes autósokra hivatkozva lezárta a magyar határhoz vezető utat, ahol négy süllyedő oszlopot helyeztek el. Autóval csak önkormányzati engedéllyel lehet áthajtani, amit a somfalvai önkormányzatnál lehet igényelni. A magyarokkal szemben kettős mércét alkalmaznak, így mindössze négy ágfalvai lakos kapta meg az engedélyt. A magyar község polgármestere szerint az osztrákok hozzáállása alapjaiban fogja megváltoztatni a két település kapcsolatát.

2024. 02. 06. 13:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Csalódottak és végletekig kiábrándultak a helyiek a határnál kialakult helyzet miatt – mondta Ágfalva polgármestere a Kisalföldnek. Pék Zsuzsanna kiemelte: a településről mintegy kétszáz kérvényt nyújtottak be, de mindössze négyen kapták meg az engedélyt, mindannyiuknak rokona él Somfalván.

Akik nem Somfalván dolgoznak, hanem mondjuk a szomszédos települések valamelyikén, azok nem kapták meg a belépéshez szükséges iratot, azok a soproniak viszont igen, akiknek náluk van bejelentett munkahelyük

– tette hozzá a község vezetője.

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, komoly konfliktus alakult ki az osztrák–magyar határátkelőhelyen. Schattendorf (Somfalva) polgármestere a balesetveszélyes autósokra hivatkozva ugyanis

lezárta a magyar határhoz vezető utat, ahol négy süllyedő oszlopot helyeztek el. Autóval csak önkormányzati engedéllyel lehet áthajtani, amelyet a somfalvi önkormányzatnál lehet igényelni 160 euróért.

Azonban kettős mércét alkalmaznak a magyar ingázókkal: arányaiban sokkal kevesebb magyarnak adtak ki határátkelési engedélyt, mint osztráknak. Az ügyet felkarolva az NZP Nagy Legal német–magyar ügyvédi iroda leleményes módon próbált eredményt elérni a hazánkból járó ingázók érdekében, viszont első körben az osztrák település önkormányzatának adott igazat a bíróság. Azonban az ügyvédi iroda nem adja fel, a bécsi ítélőtábla elé viszik az ügyet.

 

Átláthatatlan feltételek

– Az átjáráshoz szükséges engedélyek igénylését 2023 júliusában indították. Sok ágfalvai már akkor beadta a kérelmet, de annak ellenére nem kaptak választ, hogy tizennégy napos ügyintézési határidőt ígértek – vázolta a jelenlegi helyzetet a polgármester. Mint mondta, novemberben kaptak először hiánypótlásra való felszólítást az igénylők.

Volt, akivel húsz-harminc euró közötti ügyintézési díjat is fizettettek, de erről számlát csak annak adtak, aki külön kérte.

A beadványokban meg kellett indokolni, hogy milyen jogcímen kérvényezi az illető az áthaladást. Általánosságban a munkába járással és a rokoni kapcsolatok ápolásával kapcsolatos indokok jöhettek szóba.

A feltételrendszerről, az elbírálás szempontjairól azonban hiába kért az önkormányzatunk részletes tájékoztatást, nem kapták meg a szomszéd település polgármesterétől.

 

Oda a jó szomszédság

– A határsorompó ötletének felvetésekor még azt ígérte a somfalvai polgármester, hogy az ágfalvai és somfalvai állandó lakosok megkapják a határátlépési engedélyt, de nem tartja be a szavát – mondta a község vezetője. Pék Zsuzsanna kijelentette:

ezek után meggondolandó, hogy a jövőben bármilyen közös projektben együttműködjünk az osztrákokkal.

Szavai szerint az út is uniós pénzből épült az osztrák–magyar közös projekt keretében, de csak addig tartották fenn a szabad átjárást, amíg az kötelező volt, öt évig. Utána időkorlátot vezettek be, most pedig sorompót építettek – beszélt az elmérgesedett helyzetről a polgármester, hangsúlyozva, hogy ők mindent megtettek a jószomszédi viszony megtartása érdekében.

Miután kiadták az első nemleges határozatokat, kérték, a két település tartson egy közös testületi ülést, hogy tisztázzák a feltételeket, de az osztrákok elutasították a javaslatot. Pék Zsuzsanna azt mondja,

ezek után nem tehetett mást, mint hogy tájékoztatta a Külügyminisztériumot, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumát és a térség országgyűlési képviselőjét. 

Arról is határoztak, hogy az ágfalvai önkormányzat felülvizsgálja a somfalvai érdekeket megjelenítő ügyeit, és az osztrák hozzáálláshoz hasonlóan fogja kezelni. Egyik konkrét példaként a magyar–osztrák vízügyi bizottság által a napokban kezdeményezett, az Ikva-patakon létesítendő halátjáró ügyét említette.

Borítókép: Pék Zsuzsanna, Ágfalva polgármestere (Forrás: Kisalföld)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.