Pusztulnak a halak a Feneketlen-tóban, a Főkert vizsgálatot indított

Az utóbbi években egyre több problémával küzdött a XI. kerület egyik kedvelt helyszíne, a Feneketlen-tó. Február közepére drámaian komoly károk keletkeztek, halpusztulás és súlyos vízminőségromlás ment végbe a Főkert által fenntartott tó vízében – számol be a Metropol.

2024. 02. 16. 8:29
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utóbbi időszakban már többször is előfordult vízszintcsökkenés, algásodás és halpusztulás. Február második hetére viszont még aggasztóbbá vált a helyzet, iszonyatos bűzre és a vízszínen rohadó haltetemekre panaszkodtak a környékbeliek, az arra járók – írja a Metropol.

Fotó: Metropol/Fügedi Richárd

A Metropol munkatársai a helyszínre kiérkezve megerősítették a beszámolókat. 

A rohadó haltetemek és a kellemetlen szag mellett még arról tudósítanak, hogy a tó közepén lévő csobogó körül habzik a víz – valószínűleg bomló szerves anyag okozott fehérjekicsapódást.

Fotó: Metropol/Fügedi Richárd

A tónál éppen nádast vágó munkások a Metropolnak azt mondták, hogy az oxigénhiány végezhetett a jelentős mennyiségű hallal. Beszámolójuk szerint eddig elpusztult kárászból húsz-harminc, pontyból három példányt láttak, becslésük szerint eddig összesen akár hatvan kiló hal is elpusztulhatott. A döglött halakat folyamatosan távolítják el a tóból a munkások. Mint elmondták, a tóban lévő levegőztetőrendszer leállása okozhatta a tragédiát, amely azóta újra működik.

 

A Főkert megkezdte a vizsgálatot

Cikkünk megjelenése után az alábbi közleményt juttatta el lapunkhoz a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt:

„ A Főkert Kertészeti Divízió szakemberei tapasztalták és vizsgálják a Feneketlen-tavi eseti halpusztulás okát. A szakmai vizsgálat még nem zárult le, de a mostani jelenség vélhetően külső okra vezethető vissza. Figyelembe kell venni, hogy egy mesterséges tóban az élővilág fenntartása eltérhet a természetes élőhelyen fennálló viszonyoktól. A tó napi látogatottsága az enyhe időjárásban kifejezetten magas, népszerű szabadidős tevékenységek helyszíne, így könnyebben kerülhet a vízbe olyan külső szennyező anyag, amely kárt okozhat az élővilágban. A jelenlegi enyhe időjárás miatt a tóban élő halak is a megszokottnál lényegesen korábban kivermelhettek az iszapból. A tartósan melegebb idő pedig elindíthat olyan kémiai, oxigéntől mentes lebontási folyamatokat is, amelyekkel toxikus anyagok kerülhetnek a vízbe. Mindez a korábban előbújó halak pusztulását okozhatja. A pontos okokat szakembereink jelenleg is vizsgálják. A Főkert szakemberei a jelenleg is zajló vizsgálatok mellett a közvetlen károkat elhárították, a haltetemeket eltávolították.”

Borítókép: Feneketlen-tó (Fotó: Metropol/Fügedi Richárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.