Átfegyverzik a teljes Magyar Honvédséget

Meglepő információkat árult el a honvédelmi miniszter.

2024. 03. 16. 9:06
null
honvédség, harcjármű, hadgyakorlat, átkelés
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A honvédelmi miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Mandiner Reakció című podcastjében járt, ahol arról is beszélt, hogy a veszélyek korában, egy döntően leromlott biztonsági helyzetben meg kell lennie mindennek ahhoz, hogy a magyar emberek biztonságban érezhessék magukat. 

Az orosz–ukrán háború a legveszélyesebb időszakához ért, most higgadtságra, józanságra van a legnagyobb szükség

 – mondta a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte: a múlt év nyarán elindult ukrán ellentámadás mostanra megakadt, a visszájára fordult, és az orosz csapatok vették át a front minden szakaszán a kezdeményezést.

A politikus szerint az ukrán háborúval kapcsolatban mostanra kijelenthető, hogy megváltozott a harcok dinamikája, és mindenki, aki az előző fél évben az ukránok győzelmét harangozta be, kénytelen revideálni az álláspontját. A tárcavezető szerint ugyanakkor a most tapasztalható sikertelenségekre nem az eszakláció, hanem a háború mihamarabbi lezárása lehet a hatékony válasz.  

Szalay-Bobrovniczky hangsúlyozta: azt senki nem vitatja, hogy Ukrajna a megtámadott fél és a területi integritásáról van szó, bár közvetetten egész Európa új védelmi, biztonsági garanciájának kidolgozásáról is.

Nem a magyar kormány dolga, hogy megmondja, a béketárgyalások mire jussanak, de Magyarországnak kiemelt biztonsági érdekei vannak a földrajzi elhelyezkedése miatt. Párizsból, Londonból, Berlinből ilyen ajánlatokat tenni, mint amelyek most elhangzottak, nagy felelőtlenség

 – szögezte le. 

A honvédelmi miniszter a finnek és a svédek NATO-csatlakozásával kapcsolatban elmondta, a magyar kormány kezdetektől fogva támogatta Finnország és Svédország csatlakozását, a magyar parlament azonban sokak által érthető módon várt egy minimális párbeszédet a svéd parlamenttől. 

Kitért arra is, hogy a haderőfejlesztés Magyarország számára elkerülhetetlen. A miniszter azt is elárulta, hogy jelenleg is történelmi változások zajlanak a hadseregben, és teljes átfegyverzés történik minden haderőnemben. Ennek részeként egyrészről eszközbeszerzés történik, másrészről pedig megkezdődik a hadieszközök itthoni gyártása, ami exportképességet is adhat. 

Borítókép: Gyakorlatozó katonák (Forrás: Honvédség)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.