Így gyakorlatoznak a magyar Gripenek + videó

A vadászgépek és pilótáik már a második hete szimulálnak éles helyzeteket, ellenséges gépeket űznek ki, de földi csapásmérést is gyakorolnak.

Forrás: Magyar Honvédség2024. 03. 05. 13:55
Második hete gyakorlatoznak az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár vadászpilótái. JAS 39 Gripen Forrás: Magyar Honvédség
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Második hete gyakorlatoznak az Magyar Honvédség (HM) vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár vadászpilótái. Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár állományának bevonásával a légierő csapatai közötti együttműködést kívánják erősíteni, a NATO Electronic Warfare Force Integration program részeként pedig az elektronikai hadviselésre, azon belül elsősorban a zavarásra helyezték a hangsúlyt a minél szélesebb körű és magasabb szintű tapasztalatszerzés érdekében – közölte a Magyar Honvédség.

Forrás: Magyar Honvédség

Gróf Gergely ezredes, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár dandárparancsnoka elmondta: kiemelten fontosnak tartja az úgynevezett látóhatáron túli feladatok (Beyond-Visual-Range, BVR) gyakorlását. 

A pilóták előtt álló kihívások folyamatosan nehezednek,

az első nap csupán egy Dassault Falcon 20-as gép zavaró tevékenysége mellett kell az ellenséget jelentő vadászgépeket kiűzniük a légtérből, az utolsó napra már földi csapásmérést is imitálniuk kell, különféle, az ellenség által erősen védett célokra. Mindezt kommunikációs és radarzavarás mellett, miközben az adatmegmásítás lehetőségére is ügyelniük kell, aminek következtében előfordulhat, hogy a célpont nem is a megadott helyen van – ismerteti.

Forrás: Magyar Honvédség

Az év eleji kezdőgyakorlat után legközelebb májusban kell hasonló módon helyt állniuk a Magyar Honvédség vadászpilótáinak a Csehországban tartandó Lion Effort gyakorlaton, amelyen az összes Gripent alkalmazó ország részt vesz – hívta fel a figyelmet.

 

Borítókép: JAS–39 Gripen (Forrás: Magyar Honvédség)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.