Már csak egy kis lépésre vagyunk attól, hogy idehaza is betiltsák az energiaitalokat a 18 év alattiaknak

Megtiltaná az energiaitalok eladását a 18 évnél fiatalabbaknak az a KDNP-s törvényjavaslat, amelyet szerdán tárgyalt meg az Országgyűlés.

Forrás: MTI2024. 04. 10. 18:41
Metal,Cans,Of,Beer,With,Ice,Cubes,In,Mini,Refrigerator,színes,coloured,fémdooz, energiaital
illusztráció Fotó: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Módosítanák a fogyasztóvédelmi törvényt, így az ilyen italok abba a kategóriába kerülnének, amelyben például az alkohol vagy a szexuális tartalmú termékek vannak – közölte az előterjesztők nevében a KDNP-s Nacsa Lőrinc.

Mindezt azzal indokolta, hogy növekszik a gyerekek között az energiaitalt fogyasztók aránya, a fiatalok többsége divatosnak tartja az energiaitalokat, és szinte sportitalként fogyasztja ezeket. Hozzátette,

az elmúlt években több száz olyan eset volt, amikor energiaital túlfogyasztása miatt 12 és 18 év közötti fiatalok, többségében fiúk szorultak orvosi ellátásra.

Jelezte azt is, hogy számos uniós és magyar orvosi tanulmány mutatta ki, hogy a fejlődő szervezetre káros a túlzott koffein- és cukorbevitel, olyannyira, hogy 

még az energiaital szövetség is megerősítette azt a kutatási eredményt, amely szerint a gyermekeknek nem ajánlott koffeint fogyasztani.

Rétvári Bence, a belügyi tárca államtitkára közölte: a kormány számára elsődleges a gyermekek egészsége, ennek érdekében vezette be korábban a mindennapos testnevelést és a reformmenzát az iskolákban, valamint az úgynevezett csipszadót is. Hangsúlyozta továbbá, hogy a fiatalok többsége divatosnak tartja az energiaital- fogyasztást, szinte üdítőitalként tekint a megnyerő ízű italokra, amelyek azonban nagy mennyiségben tartalmaznak koffeint és könnyen addiktívvá válhatnak.

Hornung Ágnes, a Fidesz vezérszónoka azt hangsúlyozta, hogy a kormányoldal számára a gyerekek egészsége az első. Egyetértett azzal, hogy ne legyenek elérhetők a gyerekek számára az energiaitalok, amelyek egészségügyi kockázatait hazai és nemzetközi kutatások is alátámasztják.

Még az MSZP is egy emberként örül

Végre! – kezdte felszólalását Vajda Zoltán (MSZP), azt hangsúlyozva, a javaslat nem old meg minden problémát e téren, de „kezdetnek nagyon jó”.
Hangsúlyozta: kulcsfontosságú az egészséges életmód, benne az egészséges italok előtérbe helyezése, márpedig tanárként maga is látta, hogy diákjai nap mint nap fogyasztanak energiaitalokat.

Úgy fogalmazott, hogy a javaslatot nem lehet nem támogatni, de mégsem arról szól, amire vártak, szerinte a törvényjavaslat alkalmas arra, hogy elterelje a figyelmet a kegyelmi ügyről.

KDNP: Ez egy jó ügy

A KDNP két vezérszónoka közül Simicskó István frakcióvezető azt emelte ki, mennyire fontos a családok támogatása és a gyermekek megvédése minél több bajtól. „Napjainkban új típusú, sok esetben leplezetten jelentkező veszélyek leselkednek rájuk. Ez egy jó ügy” – hangsúlyozta.

Frakciótársa, Hollik István azt hangsúlyozta: az energiaital-fogyasztás komoly társadalmi probléma, kutatások azt mutatják, 

a 18 év alattiak 78 százaléka, a 10–14 évesek ötöde fogyaszt reggelire ezekből a termékekből, ami már állandóságot, megszokást feltételez.

Ez egy komoly probléma, általános jelenég, és van egészségügyi kockázata – fűzte hozzá.

A Jobbiknak a háziorvosok jutottak eszébe a módosításról 

Teljesen természetes, hogy a normalitás talaján állva támogatni fogjuk a javaslatot – közölte Ander Balázs (Jobbik), megemlítve, háromgyermekes apaként és szakközépiskolai tanárként is találkozott az előtte szóló által felvázolt problémákkal.

A törvénymódosítás fontosságáról az jutott eszébe, hogy növelni kellene a házi gyermekorvosok számát és csökkenteni a betöltetlen praxisokét. Szerinte a történelmi léptékű béremelés dacára még nem vált vonzóvá a gyermek-háziorvosi pályamodell.

A Mi Hazánk szerint az irány jó

Dúró Dóra, a Mi Hazánk vezérszónoka szerint a KDNP-s javaslat fontos előrelépés, de csak csepp a tengerben. Az ellenzéki politikus olyan stratégia kidolgozását sürgette, amelynek része a táplálkozás, a mozgás és a drogprevenció.

Dúró Dóra kritizálta a kormányt, amiért az elmúlt években 18 milliárd forinttal támogatta az energiaital-gyártókat, miközben harcol az energiaitalok ellen. Azt javasolta továbbá, hogy a Ház fogadja el, hogy 

a kormány nem támogathat a magyar adófizetők pénzéből a gyermekek egészségére káros élelmiszereket előállító cégeket, gyárakat.

Dúró Dóra szerint sokkal kevesebbet beszélünk az életmód fontosságáról, mint kellene, miközben a magyar lakosság Európában a második legelhízottabb nemzet, és 

Magyarországon naponta 37 ember hal meg azért, mert nem mozog rendszeresen.

Képviselői felszólalás

Az LMP is támogatja a javaslatot és egy kicsit meg is sértődött

Kanász-Nagy Máté jelezte, pártja támogatja a javaslatot, és helyesnek tartja az energiaitalok eladásának megtiltását a gyermekeknek. Ugyanakkor kifogásolta, hogy javaslatuk, amely az ultrafeldolgozott élelmiszerek marketing tevékenységét szerette volna korlátozni, nem jutott túl a szakbizottságon. Az ellenzéki politikus viszonttámogatást kért a javaslatuknak.

Az elnöklő Jakab István a vitát lezárta.



 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.