Élő közvetítés
Anglia
ÉLŐ
Svájc

A magyarok nem kérnek a háborúpárti képviselőkből

Annál hangosabb lesz a béke iránti igény, minél több békepárti politikust küldünk Brüsszelbe – mondta lapunknak ifj. Lomnici Zoltán. A Századvég jogi szakértője szerint a Fidesz választási manifesztuma világossá tette, hogy az Európai Unió jelenlegi vezetése nem mérte fel az Európát érintő problémák súlyosságát. Az alkotmányjogász beszélt a KDNP tízpontos kiáltványáról is, ami az EU alapértékeihez való visszatérésként is felfogható.

2024. 06. 04. 5:05
Kijev, 2023. november 30. Ukrán tüzérek egy ZU-23-2 légvédelmi gépágyúval Kijev közelében 2023. november 30-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/EPA/Oleh Petraszjuk Fotó: Oleh Petraszjuk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az európai parlamenti (EP) választásokon nemcsak pártlistákra, hanem egyúttal háborúra vagy békére is szavazunk. Vannak pártok, amelyek nyíltan háborúpárti álláspontot képviselnek, fegyvereket és katonákat küldenének Ukrajnába, valamint vannak olyan pártok is – mint hazánkban a Fidesz és a KDNP –, amelyek nyíltan vállalják a békepárti álláspontjukat. Ezzel a magyar és nem utolsósorban az európai emberek akaratát is képviselik, szemben a brüsszeli elittel, amely döntései során a globalista, háborúpárti nagytőke érdekeit tartja szem előtt – fejtette ki lapunknak ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász. 

A Századvég jogi szakértője kiemelte: a szomszédunkban háború dúl, minden nappal egyre több élet veszik oda, a gazdaság egyre-másra kapja a gyomrosokat, a baloldal pedig még mindig háborúba sodorná az országot, mit sem törődve fiatal­jaink életével és azzal a súlyos történelmi teherrel, amelyet az elmúlt évszázadban kénytelenek voltunk magunkkal cipelni. 

– Teljesen elvakítja őket a politikai haszonszerzés és a hatalom újbóli megkaparintásának vágya, amiért cserébe nekik semmi sem drága – húzta alá ifj. Lomnici. Felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország csak 21 képviselőt delegál az Európai Parlamentbe, ami a teljes létszám kis része, mégis meghatározó, mit üzenünk Európának. Annál hangosabb lesz ugyanis a béke iránti igény, minél több békepárti politikust küldünk Brüsszelbe. Hazánknak pedig példaként kell elöl járnia, megmutatva, hogy a magyarok nem kérnek sem a háborúból, sem a háborúpárti képviselőkből.

Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, áprilisban jelent meg a Fidesz választási manifesztuma. A szakértő emlékeztetett: a manifesztum világossá teszi, hogy az Európai Unió jelenlegi vezetése nem mérte fel az Európát valóban kihívás elé állító problémák súlyosságát, és nem megfelelő válaszokat ad ezekre a kérdésekre. 

– A dokumentummal a nagyobbik magyar kormánypárt arra is felhívja a figyelmet, hogy ma Európa keleti felén a világháború óta nem látott pusztító háború zajlik, miközben az eszkalációs veszélyt a nyugati politikusok zöme nem veszi kellően komolyan. A Fidesz arra is rámutat, hogy a háború, a szankciók és a súlyos energiaválság miatt az unió gazdasága ma hanyatlik, továbbá a nyugat nagyvárosait már évek óta állandó terrorfenyegetettség uralja

– magyarázta a manifesztumot ifj. Lominci Zoltán.

Ismert: a KDNP májusban tízpontos kiáltványt is közzétett az EP-választásokhoz közeledve. Az alkotmányjogász erről elmondta, a kiáltvány az EU – és jogelődjei – alapértékeihez való visszatérésként is felfogható, hiszen annak idején a világháborúban összesűrűsödő embertelen, véres konfliktusok lezárása nyomán, illetve azok súlyos tanulságaival felvértezve kezdték meg az európai politikusok annak a hosszú folyamatnak a kiépítését, amely aztán a kontinens gazdasági és szellemi egységének megteremtéséig kívánt elvezetni, és amelyet ma intézményesen Európai Unióként ismerünk. 

– A béke megőrzésének vágya, eszménye hozta létre az EU fundamentumait, és a békének ezt a régi fontos üzenetét, az euró­pai egység „alapító atyáinak” szellemét is közvetíti a KDNP kiáltványa. A dokumentum szerint régóta nem tapasztalt, veszélyes kihívások fenyegetik a mostani Európát, az európai polgárokat és a további békés együttműködés kereteit, ezért nincsen idő késlekedni, mihamarabb cselekedni kell a béke érdekében 

– idézte fel ifj. Lomnici Zoltán.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.