Iránymutatást adott az új miniszter: erre kell törekedniük a magyar fiataloknak

A kulturális és innovációs miniszter két fontos küldetésről is beszélt.

Forrás: MTI2024. 07. 06. 18:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ legjobb dolga magyarnak lenni – mondta a kulturális és innovációs miniszter a Rákóczi Szabadegyetem szombati panelbeszélgetésén, Sátoraljaújhelyen. Hankó Balázs leszögezte, magyarrá nyelvünk és kultúránk tesz, e két dolog folyton érő kovászként érleltek nemzetté minket. A folyamatosan érlelt kulturális kovásznak pedig az is a feladata, hogy a következő nemzedékeket is a nemzettesthez érlelje – fogalmazott. 

A tárcavezető szerint a kultúra egyenes gerincet ad és határoktól függetlenül nemzetté formálja a magyarságot, amihez az olyan értékőrző szervezetek, mint a Rákóczi Szövetség is hozzájárulnak. – A nemzetünknek küldetése van, ezért az az elvárás, hogy 

a magyar fiataloknak törekedniük kell arra, hogy mindig jobbnak kell lenni másoknál 

– emelte ki Hankó Balázs, hozzátéve, a minisztérium feladata ehhez a lehetőséget biztosítani.

 

Vonzóbbak lettek a magyar egyetemek

A miniszter célként jelölte meg, hogy a magyar egyetemeket a világ élmezőnyébe emeljék. Közölte, jó úton haladnak a cél eléréséhez, 12 hazai felsőoktatási intézmény már a világ legjobb öt százalékában szerepel. Kiemelte, 

a magyar felsőoktatás vonzóképesebb lett, amit igazol az is, hogy egyre több a jelentkező. 

– Azokat a képzési területeket tudjuk megerősíteni, amelyek a társadalom és a gazdaság szempontjából fontosak – fogalmazott. 

A miniszter közlése szerint büszkék arra, hogy minden második fiatal vidéki egyetemre jelentkezett, és hogy növekszik a műszaki-informatika területén a jelentkezők, illetve a felvettek száma. Hozzátette, tízből hat diák a szakképzést választja, amit az elkövetkezendő időszakban hétre akarnak növelni, ami azért fontos, mert ez a terület a műszaki felsőoktatási képzés előszobája is.

 

A fiatalok küldetései

Hankó Balázs azt mondta, a fiataloknak küldetést kell adni, legyen az akár szakképzés, akár felsőoktatás. – Mindenkinek van egy küldetése, ami a hivatásából fakad – fogalmazott, kiemelve, hogy a

fiataloknak van egy másik küldetése is, az pedig a család, az a közösség, ami jövőt teremt nekünk. 

Eddig harminc intézkedéssel, 3300 milliárd forinttal segítették a családokat, ez meghaladja a bruttó hazai termék (GDP) négy százalékát.

Borítókép: Hankó Balázs a szentendrei skanzenben (Fotó: Bach Máté)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.